Tara care detine presedintia Consiliului UE cere un plan alternativ la cotele obligatorii de refugiati

Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 20:08
2769 citiri
Tara care detine presedintia Consiliului UE cere un plan alternativ la cotele obligatorii de refugiati
Foto: Facebook/Robert Fico

Premierul slovac, Robert Fico, a carui tara detine presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, a cerut vineri blocului comunitar sa renunte la actualul plan privind cotele obligatorii de refugiati si sa inceapa elaborarea unui proiect alternativ.

"Discutiile cu liderii UE au confirmat ca sistemul cotelor obligatorii devine o chestiune moarta din punct de vedere politic", a spus Fico in fata presei, dupa o intrevedere avuta la Bratislava cu omologul sau maghiar, Viktor Orban, de asemenea un critic indarjit al acestor cote obligatorii.

Prin urmare, "dorim ca propunerile legislative ale Comisiei Europene sa reflecte atitudinea premierilor si presedintilor (...), care au confirmat clar voluntariatul ca un principiu de baza in problemele privind migratia", a adaugat Fico, citat de Reuters.

In acest context, premierul slovac a anuntat ca doreste ca la intalnirea ministrilor europeni de Interne din 13 octombrie sa se inceapa elaborarea unor propuneri alternative celor avansate de Comisia Europeana.

La randul sau, premierul ungar Viktor Orban a cerut scoaterea de pe agenda Uniunii Europene a subiectului referitor la cotele obligatorii de migranti, relateaza MTI.

Constitutia Ungariei trebuie modificata pentru a declara ca nimeni nu le poate impune cu forta ungurilor nici un fel de cote obligatorii de relocare, a declarat Orban presei.

Orban a precizat ca l-a asigurat pe premierul slovac ca amendarea Constitutiei Ungariei va avea loc in conformitate cu sistemul juridic al UE.

Un sistem obligatoriu de cote de reinstalare fara o limita superioara ar putea "distruge tot ceea ce noi am realizat si ar putea distruge tot ceea ce noi am lucrat", a mai spus Orban.

Ungurii au votat impotriva cotelor de refugiati, dar referendumul nu e valid

Merkel face un pas inapoi?

Potrivit Reuters, la summit-ul european informal desfasurat luna trecuta la Bratislava, cancelarul german Angela Merkel ar fi facut un pas inapoi in demersul ei insistent de a-si convinge partenerii europeni sa accepte cotele obligatorii, ea fiind de acord sa lase o portita de iesire statelor est-europene, acceptand propunerea lor de "solidaritate flexibila", adica sa poata contribui cu efective, echipamente si cu fonduri la controlul migratiei la frontierele UE, in loc sa preia migranti prin sistemul de cote.

Merkel recunoaste ca a gresit in criza refugiatilor

Cotele obligatorii de refugiati au fost decise anul trecut, in luna septembrie, la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), in urma unui vot prin majoritate calificata.

In lipsa consensului, s-a recurs la acest tip de vot pentru a fi depasita opozitia statelor care nu au acceptat aceasta initiativa, ce prevede redistribuirea intre statele UE a 160.000 de migranti extracomunitari aflati in taberele din Grecia si Italia.

Pana in prezent, au fost redistribuiti doar aproximativ 5.000 de migranti, din cauza conditiilor puse de unele tari, cum ar fi ca solicitantii de azil sa fie familii cu copii sau sa aiba experienta profesionala, dar si a preferintei migrantilor pentru unele tari, mai ales Germania sau statele nordice.

Suplimentar fata de acest sistem de relocare, Comisia Europeana a cerut pe 4 mai oficial instituirea unui mecanism automat si permanent de impartire prin cote obligatorii intre statele Uniunii Europene a tuturor migrantilor care vor sosi in blocul comunitar, precum si obligarea statelor membre care nu accepta acest mecanism sa plateasca amenzi pentru fiecare migrant refuzat.

Acest sistem al cotelor permanente se afla in prezent in stadiul de propunere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cote obligatorii refugiati UE , #Europa