Valul de imigranti sufoca Europa: ONU ar putea face o schimbare uriasa

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 22:04
4225 citiri
Valul de imigranti sufoca Europa: ONU ar putea face o schimbare uriasa

Marea Britanie a prezentat in Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezolutie care le-ar permite europenilor sa perchezitioneze navele suspecte in apele internationale din largul Libiei pentru a incerca sa limiteze fluxul de migranti in Mediterana, au declarat cativa diplomati europeni.

Acest text ar putea fi supus unui vot saptamana viitoare inainte de inceperea Adunarii generale a ONU unde numerosi lideri europeni sunt asteptati si unde se va discuta despre criza migratiei.

Rezolutia, obtinuta de AFP, ii va autoriza pe europeni "sa inspecteze in apele internationale din largul coastelor Libiei navele suspectate ca sunt utilizate de calauze pentru a transporta migranti din Libia".

Criza imigrantilor da in clocot in Ungaria: Blindate si tunuri de apa la granita

Va fi necesar in prealabil ca europenii "sa faca eforturi pentru a obtine permisiunea tarilor sub pavilionul carora se afla aceste nave". Daca suspiciunile sunt confirmate, navele vor putea fi "perchezitionate" si apoi facute inutilizabile sau distruse.

Autorizatiile vor fi date pe un an pentru a raspunde unor "circumstante exceptionale si specifice".

Cand nu se vor aplica masurile

Aceste masuri nu se vor aplica decat traficului caruia i-au cazut victima migrantii din Mediterana "in apele internationale din largul Libiei", subliniaza rezolutia, care nu pune in discutie dispozitiile generale ale dreptului marii.

Criza imigrantilor: Slovenia va introduce controlul la granita cu Ungaria

De asemenea, reaminteste textul, legile internationale permit deja controlul navelor suspectate de activitati criminale si care navigheaza fara pavilion sau cu acordul statelor sub pavilionul carora se afla.

In plus, rezolutia invita tarile membre sa ajute Libia sa-si securizeze frontierele si sa lupte impotriva calauzelor. Ea subliniaza ca migrantii "trebuie tratati cu umanitate si demnitate" si cu respectarea drepturilor lor.

Drept raspuns la obiectiile ridicate de Rusia, a explicat un diplomat, "am folosit un limbaj foarte precis si am mentionat circumstantele exacte ale utilizarii fortei".

Potrivit diplomatilor, migrantii gasiti pe navele controlate vor fi salvati si transportati in Italia, unde eventualele solicitari de azil vor fi examinate.

Violente la granita Ungariei cu Serbia: Politia a pus tunurile cu apa pe imigranti

Masuri impotriva calauzelor

UE a aprobat luni recurgerea la forta militara impotriva calauzelor care opereaza in largul Libiei, in cadrul unei consolidari a operatiunii sale navale in Mediterana.

Pentru moment, aceasta misiune nu permite urmarirea calauzelor la sol sau in apele teritoriale libiene, intrucat acest lucru ar necesita un acord formal al guvernului libian.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, intentioneaza sa organizeze o reuniune la nivel inalt privind criza migratorie pe 30 septembrie la New York, in marja Adunarii generale.

Citeste si:
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Curtea Constituţională (CCR) ar putea să se pronunțe joi, 9 decembrie, cu privire la decizia asupra sesizării PSD în legătură cu proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii...
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...