Zi cruciala la Bruxelles - se decide soarta refugiatilor. Va ramane Iohannis la fel de ferm?

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 07:00
2829 citiri
Zi cruciala la Bruxelles - se decide soarta refugiatilor. Va ramane Iohannis la fel de ferm?
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii UE de stat si de guvern se reunesc miercuri seara, la Bruxelles, la un Consiliu European extraordinar, care are ca principala tema invazia imigrantilor in Europa.

In Consiliul JAI de marti seara s-au analizat si s-au luat decizii controversate legate de distribuirea intre statele membre UE a zeci de mii de refugiati, prin adoptarea unor cote obligatorii care revin fiecarei tari.

Astazi, liderii europeni se vor pune de acord asupra unor masuri generale ce privesc imigratia, cum ar fi acordarea de fonduri suplimentare pentru securizarea frontierelor si FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), dar si sprijinirea tarilor vecine Siriei care se confrunta cu milioane de refugiati (Turcia, Liban).

La Bruxelles, Romania va fi reprezentata de presedintele Klaus Iohannis, care va sustine o declaratie de presa la plecarea din tara, la ora 12:00.

UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?

Consiliul European din aceasta seara vine in contextul unei hotarari contestate luate marti in cadrul JAI, care a adoptat cu majoritate calificata cotele obligatorii de repartizare a refugiatilor in statele membre UE, ceea ce a dus la o ruptura intre tarile din Vest si mai mute state din centrul si estul Europei, inclusiv Romania, care s-au opus vehement acestui plan prin vocea vicepremierului Gabriel Oprea.

Romania a votat impotriva cotelor, alaturi de Cehia, Slovacia si Ungaria.

"Reamintind concluziile Consiliului European din 25-26 iunie 2015, prin care statele membre si-au manifestat solidaritatea fata de persoanele aflate in nevoie de protectie internationala, pe baza principiului voluntariatului, Romania considera ca impunerea unor cote obligatorii nu reprezinta o solutie viabila la problema refugiatilor.

Sunt tratate, astfel, doar simptomele imediate si nu cauzele fenomenului. O provocare de asemenea anvergura nu poate fi rezolvata prin impunerea unui sistem automat de redistribuire a imigrantilor. Este absolut necesar sa se tina seama de specificitatile fiecarui stat membru si de capacitatea sa efectiva de primire si integrare a imigrantilor", a declarat vicepremierul Gabriel Oprea in interventia sa din cadrul Consiliului JAI.

Cote obligatorii de imigranti - Oprea a avertizat la JAI: Tratati doar simptomele imediate si nu cauzele

Surse de la Berlin anuntau inaintea Consiliului ca Germania va sustine propunerea ca tarile care nu accepta sa primeasca imigranti in baza unor cote obligatorii sa plateasca 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat.

Cote obligatorii de refugiati - Cehia contesta la Curtea Europeana de Justitie, Romania nici nu a analizat procedura

Daca Cehia a anuntat de indata ca va contesta cotele la Curtea Europeana de Justitie, Romania nici macar nu a analizat pana acum aceasta procedura, dupa cum a declarat, pentru Ziare.com, avocatul Romaniei la Curtea de Justitie a UE, Horatiu Radu.

"La nivelul agentului CJUE nu s-a facut inca o analiza in acest sens, insa, conform procedurii interne, daca ministerul de linie, in cazul de fata MAI, ne solicita, putem analiza acest aspect. Tot conform procedurii interne o asemenea decizie se ia la nivel de Guvern", ne-a declarat Horatiu Radu.

Cota pentru Romania

Consiliul JAI de marti seara a aprobat distribuirea in prima etapa a 66.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in Italia si Grecia. Uniunea Europeana va stabili ulterior, pe baza aceleiasi formule, distribuirea a inca 54.000 de refugiati.

Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiati aflati in Grecia, Romania ar urma sa primeasca 1.890. Din alti 15.600 de extracomunitari aflati in Italia, Romania ar urma sa primeasca 585. Numarul total al refugiatilor care ar urma sa ajunga in Romania conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475. Romaniei ii revin alti 2.362 de refugiati potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiati.

Astfel, numarul total de refugiati destinati Romaniei pana acum este de 4.837.

Pana acum Iohannis a fost foarte ferm

Romania a anuntat inca dinaintea primului Consiliu JAI, chiar prin vocea presedintelui Klaus Iohannis, ca nu va accepta mai multi imigranti decat are la acest moment capacitatea sa adaposteasca.

Pana acum, seful statului si-a mentinut pozitia de a nu accepta cotele obligatorii, sustinand cotele voluntare.

Presedintele Iohannis a admis, insa, dupa sedinta CSAT de la jumatatea saptamanii trecute, ca exista posibilitatea ca Romania sa fie obligata de Uniunea Europeana sa primeasca mai multi refugiati decat a anuntat ca are capacitatea sa preia.

Intre timp, ministrul Gabriel Oprea a dat ordin sa se instaleze tabere pentru refugiati in judetul Timis, la granita cu Serbia, pentru a preintampina un eventual val de imigranti care ar ajunge in tara noastra dupa ce vecinii nostri au inceput sa ridice garduri la frontiere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Consiliul European Bruxelles imigranti Iohannis , #Europa