A inceput evacuarea "Junglei" de la Calais: Mii de migranti vor fi relocati in toata Franta (Video)

Luni, 24 Octombrie 2016, ora 08:10
3712 citiri
A inceput evacuarea "Junglei" de la Calais: Mii de migranti vor fi relocati in toata Franta (Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

"Jungla" de la Calais, imensa tabara de migranti improvizata in nordul Frantei, este evacuata incepand de luni, cu speranta de a pune capat acestui simbol al esecului Uniunii Europene in fata crizei migratorii.

Intre 6.000 si 8.000 de barbati, femei si copii asteapta de luni de zile in aceasta tabara improvizata rezolvarea situatiei lor, care pentru cei mai multi inseamna speranta de a traversa Canalul Manecii, relateaza France Presse.

In jurul orei locale 6:00, migrantii au inceput sa soseasca la punctul de adunare stabilit de autoritatile franceze pentru evacuare.

Migrantii au venit cu valize si baloturi in fata hangarului care serveste drept cartier general al operatiunii, de unde vor fi imbarcati in zeci de autocare, are ii vor transporta spre centre de primire, raspandite pe intreg teritoriul Frantei.

Circa 1.250 de politisti si jandarmi au fost mobilizati pentru a asigura desfasurarea fara incidente a operatiunii, dupa violentele de duminica.

"Noi speram toti sa mergem in Regatul Unit, dar asta s-a terminat acum", spune un etiopian de 30 de ani. "Dar, pe de alta parte, evacuarea este binevenita pentru ca acest loc nu este confortabil pentru nimeni", adauga el.

Din cauza insecuritatii si a exasperarii populatiei locale, tabara de la Calais devenise un fel de abces social, otravind dezbaterea in jurul imigratiei si suscitand tensiuni intre Paris si Londra.

La sfarsitul lunii septembrie, guvernul a anuntat desfiintarea ei.

Provocarea este majora, dar autoritatile - care asigura ca dispun de 7.500 de locuri de cazare - spera sa evacueze "Jungla" in cel mult o "saptamana".

De luni pana miercuri, 145 de autocare vor transporta migrantii spre aproape 300 centre de primire. Iar de marti, buldozerele vor incepe sa distruga corturile si baracile.

Duminica, pliante redactate in mai multe limbi au fost distribuite migrantilor pentru a preciza desfasurarea operatiunii si a incerca o ultima data sa-i convinga pe cei care nu vor sa plece.

Mai multi migranti au parasit insa tabara in ultimele zile, dar fara a se indeparta de regiune si a-si pastra sansele de a traversa Canalul Manecii, potrivit unor surse citate de AFP.

Aceasta evacuare anuntata nu a pus capat dezbaterilor. Reprezentanti ai opozitiei si-au exprimat temerea de o multiplicare a unor "mini-Calais"-uri in toata Franta si mai multe orase destinate pentru primirea migrantilor au respins planul de repartitie gandit de Guvern.

"Sa primesti in orase 30, 40 de persoane mi se pare cel mai putin lucru" care se poate face pentru ele, a replicat duminica ministrul Patrick Kanner, cerand "respect" si "umanitate" pentru migranti.

Mai multe asociatii de ajutor pentru migranti si-au exprimat regretul fata de graba autoritatilor, fara sa-si ascunda scepticismul fata de urmarile acestei masuri.

"Guvernul viseaza ca distrugand (aceasta "Jungla") va rezolva problema migrantilor, dar este o eroare: o buna parte dintre oamenii care vor sa plece vor reveni fara a-i mai pune la socoteala pe cei nou-veniti, aproximativ 30 zilnic", a estimat Francois Guennoc, vicepresedintele Asociatiei Caminul migrantilor.

Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcţia de preşedinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcţia de preşedinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a anunţat că va intra în cursa pentru Cotroceni, dar trebuie să obţină aprobarea partidului, precizând că va merge în filialele partidului pentru a...
Ordonanța care prevede restituirea permiselor dacă nu se primesc analizele în 72 de ore a fost publicată în Monitorul Oficial
Ordonanța care prevede restituirea permiselor dacă nu se primesc analizele în 72 de ore a fost publicată în Monitorul Oficial
Ordonanţa de urgenţă, OUG 84/2024, care prevede reținerea permisului de conducere pentru şoferii ce refuză testarea sau ies pozitiv la testul pentru alcool ori substanţe psihoactive şi...
#Jungla Calais desfiintare, #Jungla Calais evacuare , #Franta
  1. „Moartea prin o mie de tăieturi“. Noua fază a războiului din Ucraina descrisă de un general australian
  2. Transport uriaș de arme trimis în secret Ucrainei de Germania. Ce conține întregul pachet de ajutor
  3. Un bărbat din Maramureș și-a bătut soția în direct pe Tik Tok. Ce s-a întâmplat imediat după aceea VIDEO
  4. România, printre statele lovite de Rusia, dacă SUA vor desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania
  5. Cum putem să ne apărăm de caniculă. Medic: „Nu contează câtă apă bei, ci cât de repede bei”
  6. Cât valorează viața unui om la Vaslui. Familia bărbatului mort într-un siloz a primit o ofertă în bani pentru a uita de procese
  7. Donald Trump s-a decis cu cine va candida în tandem pentru alegerile prezidențiale. Cine este senatorul care vrea să fie vicepreședinte
  8. Locuințele bărbaților ucraineni care fug de război pot fi confiscate. Noile decizii luate la Kiev
  9. Trump revine în forță după tentativa de asasinat. Ce anunț va face la Convenția Republicană de la Milwaukee
  10. Cu „diploma de Bac” în Senat. Acuzații grele la adresa ministrei Educației. Profesor: „Politicienii nu pricep ce presupune acest examen”