A inceput evacuarea "Junglei" de la Calais: Mii de migranti vor fi relocati in toata Franta (Video)

Luni, 24 Octombrie 2016, ora 08:10
3629 citiri
A inceput evacuarea "Junglei" de la Calais: Mii de migranti vor fi relocati in toata Franta (Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

"Jungla" de la Calais, imensa tabara de migranti improvizata in nordul Frantei, este evacuata incepand de luni, cu speranta de a pune capat acestui simbol al esecului Uniunii Europene in fata crizei migratorii.

Intre 6.000 si 8.000 de barbati, femei si copii asteapta de luni de zile in aceasta tabara improvizata rezolvarea situatiei lor, care pentru cei mai multi inseamna speranta de a traversa Canalul Manecii, relateaza France Presse.

In jurul orei locale 6:00, migrantii au inceput sa soseasca la punctul de adunare stabilit de autoritatile franceze pentru evacuare.

Migrantii au venit cu valize si baloturi in fata hangarului care serveste drept cartier general al operatiunii, de unde vor fi imbarcati in zeci de autocare, are ii vor transporta spre centre de primire, raspandite pe intreg teritoriul Frantei.

Circa 1.250 de politisti si jandarmi au fost mobilizati pentru a asigura desfasurarea fara incidente a operatiunii, dupa violentele de duminica.

"Noi speram toti sa mergem in Regatul Unit, dar asta s-a terminat acum", spune un etiopian de 30 de ani. "Dar, pe de alta parte, evacuarea este binevenita pentru ca acest loc nu este confortabil pentru nimeni", adauga el.

Din cauza insecuritatii si a exasperarii populatiei locale, tabara de la Calais devenise un fel de abces social, otravind dezbaterea in jurul imigratiei si suscitand tensiuni intre Paris si Londra.

La sfarsitul lunii septembrie, guvernul a anuntat desfiintarea ei.

Provocarea este majora, dar autoritatile - care asigura ca dispun de 7.500 de locuri de cazare - spera sa evacueze "Jungla" in cel mult o "saptamana".

De luni pana miercuri, 145 de autocare vor transporta migrantii spre aproape 300 centre de primire. Iar de marti, buldozerele vor incepe sa distruga corturile si baracile.

Duminica, pliante redactate in mai multe limbi au fost distribuite migrantilor pentru a preciza desfasurarea operatiunii si a incerca o ultima data sa-i convinga pe cei care nu vor sa plece.

Mai multi migranti au parasit insa tabara in ultimele zile, dar fara a se indeparta de regiune si a-si pastra sansele de a traversa Canalul Manecii, potrivit unor surse citate de AFP.

Aceasta evacuare anuntata nu a pus capat dezbaterilor. Reprezentanti ai opozitiei si-au exprimat temerea de o multiplicare a unor "mini-Calais"-uri in toata Franta si mai multe orase destinate pentru primirea migrantilor au respins planul de repartitie gandit de Guvern.

"Sa primesti in orase 30, 40 de persoane mi se pare cel mai putin lucru" care se poate face pentru ele, a replicat duminica ministrul Patrick Kanner, cerand "respect" si "umanitate" pentru migranti.

Mai multe asociatii de ajutor pentru migranti si-au exprimat regretul fata de graba autoritatilor, fara sa-si ascunda scepticismul fata de urmarile acestei masuri.

"Guvernul viseaza ca distrugand (aceasta "Jungla") va rezolva problema migrantilor, dar este o eroare: o buna parte dintre oamenii care vor sa plece vor reveni fara a-i mai pune la socoteala pe cei nou-veniti, aproximativ 30 zilnic", a estimat Francois Guennoc, vicepresedintele Asociatiei Caminul migrantilor.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#Jungla Calais desfiintare, #Jungla Calais evacuare , #Franta