Criza imigrantilor: Doua mari tari UE cer mecanism permanent de cote obligatorii

Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 16:43
2233 citiri
Criza imigrantilor: Doua mari tari UE cer mecanism permanent de cote obligatorii

Premierii Frantei si Suediei, Manuel Valls si Stefan Lofven, au cerut vineri, dupa o intrevedere avuta la Stockholm, un acord "permanent" pentru impartirea "solidara" a refugiatilor intre statele Uniunii Europene.

"Europa se confrunta cu o provocare fara precedent din cauza refugiatilor si trebuie sa-si arate valorile. Am prezentat un plan impreuna cu Germania si ma bucur ca se discuta propunerea noastra. Inca nu avem consens, dar exista o majoritate favorabila", a spus Valls intr-o conferinta de presa.

El a insistat ca important este sa existe o impartire a refugiatilor intre toate tarile membre pe baza "solidaritatii" si o inregistrare eficienta a refugiatilor la frontierele UE, admitand ca summit-ul european extraordinar va fi decisiv in acest sens. "Trebuie sa colaboram cu tarile de tranzit si sa avem o politica de repatriere a imigrantilor economici pe care UE nu ii poate accepta. Este necesar sa avem controlul asupra frontierelor noastre, altfel va fi amenintat tot sistemul Schengen", a continuat premierul francez.

Leonard Orban, despre cotele obligatorii: Exista sprijin tot mai mare, posibil sa nu putem bloca decizia

Omologul sau suedez i-a impartasit punctul de vedere, sustinand ca a sosit momentul ca toate tarile din UE sa-si imparta responsabilitatile pentru ca actuala situatie "inacceptabila" sa nu mai continue.

Pe de alta parte, amandoi au apreciat ca este "inacceptabil" si impotriva valorilor europene sa se faca o diferentiere intre refugiati pe baza religiei lor.

Comisia Europeana, gata sa renunte la cotele obligatorii de refugiati - procedura de urgenta in PE

In urma solicitarii Germaniei si Frantei, Comisia Europeana a intocmit un plan de impartire prin cote obligatorii a 120.000 de imigranti, pe langa cei 40.000 pe care liderii europeni au convenit in luna iunie sa-i redistribuie in mod voluntar. Dar planul nu a putut fi adoptat la Consiliul extraordinar Justitie si Afaceri Interne (JAI) de saptamana trecuta, mai ales ca urmare a opozitiei statelor est-europene, si va fi rediscutat la urmatorul Consiliu JAI, ce va avea loc marti si va fi urmat a doua zi de un summit european extraordinar.

Intre timp, Germania a amenintat tarile care nu accepta cotele obligatorii ca va fi impus un vot prin majoritate calificata in JAI - pentru ca aceste tari sa nu poata bloca instituirea cotelor - si ca le vor fi taiate fondurile europene daca nu preiau refugiatii mentionati in planul Comisiei.

Citeste si:
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Florin Cîţu a declarat, joi, 23 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, despre rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o ''penalizare'' pentru cei care au ieșit de la guvernare. "În...
Liderii PSD îl atacă in corpore pe Liviu Dragnea: „Apreciez oamenii care au epifanii după ce o perioadă nu au știut nimic”
Liderii PSD îl atacă in corpore pe Liviu Dragnea: „Apreciez oamenii care au epifanii după ce o perioadă nu au știut nimic”
Liderii PSD au început să riposteze după ce fostul președinte al partidului Liviu Dragnea a acuzat că actuala conducere a social-democraților este „infiltrată” de către „statul...
Sursa: AGERPRES