Jungla din Calais a fost evacuata: Multi migranti s-au mutat pe strada, la Paris

Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 17:24
2795 citiri
Jungla din Calais a fost evacuata: Multi migranti s-au mutat pe strada, la Paris
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Numarul migrantilor care dorm pe strazile din Paris a crescut cu cel putin o treime de la inceputul saptamanii, cand autoritatile au inceput evacuarea "Junglei" de la Calais.

Migrantii - majoritatea africani, care se declara din Sudan - au ridicat sute de corturi pe bulevardele si de-a lungul unui canal din nord-estul Parisului, relateaza Reuters.

Oamenii au pus cartoane pe jos, pentru a incerca sa izoleze corturile pentru a nu patrunde frigul in ele.

Desi prezenta migrantilor in Paris nu este noua, a crescut substantial saptamana aceasta, a declarat primarul adjunct Colombe Brossel, insarcinat cu problemele de securitate.

"Am constatat o crestere mare de la inceputul saptamanii. Noaptea trecuta, echipele noastre au numarat 40, pana la 50 de corturi noi in doua zile", a precizat el, adaugand ca, in prezent, exista pana la 750 de corturi in care stau migranti pe strazile din capitala franceza.

Acest lucru inseamna ca circa 2.000 - 2.500 de persoane fara adapost stau in zona, fata de 1.500 cu numai cateva zile in urma.

"Nu este o explozie a numarului, dar este o crestere clara (...). Unii vin de la Calais, altii din alte locuri", a declarat oficialul.

Seful serviciilor de azil franceze, Pascal Brice, a spus ca sosirile la Paris nu inseamna ca a existat o miscare de amploare din Jungla spre Capitala.

Intre statiile de metrou Stalingrad si Jaures Paris, migrantii care si-au petrecut noaptea in corturi pe spatiul verde dintre benzile unei sosele intens circulate s-au imprastiat vineri dimineata, multi dintre ei cu corturile in spate, in timp ce politia a patrulat in zona.

Migrantii si oficialii au declarat ca ofiterii verifica documentele de identitate si cererile de azil, dupa care ii lasa pe oameni sa se intoarca in strada.

"Sunt multi oameni noi aici", spune Mustafa, in varsta de 21 de ani, originar din Darfur.

"Vad mai multi oameni decat inainte. Oamenii au venit ieri si alaltaieri de la Calais", a declarat si Ali, tot din Sudan.

Autoritatile spun ca nou-venitii nu sunt numai de la Calais, ci si din alte zone.

Brossel a avertizat ca Guvernul central trebuie sa ia masuri in cazul migrantilor, nu autoritatile locale. "Acesti oameni trebuie sa primeasca adapost", a subliniat ea.

La Paris se deschid primele centre pentru refugiati: unul pentru barbati si altul pentru femei si copii

Parisul urmeaza sa deschida doua centre noi pentru migranti, dar acestea vor avea o capacitate de mai putin de 1.000 de paturi.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#refugiati Paris , #Franta