Criza imigrantilor: Cum ii asteapta Franta si Germania pe refugiati

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 12:32
3420 citiri
Criza imigrantilor: Cum ii asteapta Franta si Germania pe refugiati

Criza imigrantilor ajunsi in Europa continua sa produca manifestari de nemultumire in Occident. In Germania a avut loc o noua manifestatie impotriva primirii de refugiati, in vreme ce in Franta se pregatesc masuri impotriva refugiatilor al caror comportament nu este conform principiilor Frantei.

O noua manifestatie impotriva politicii de primire a refugiatilor promovate de guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a avut loc miercuri seara, la Erfurt, in estul Germaniei, la protest participand circa 8.000 de persoane, transmit DPA si AFP.

Angela Merkel, cu val islamic la o televiziune germana

Demonstrantii s-au adunat la apelul formatiunii xenofobe si populiste Alternativa pentru Germania (AfD), creditata intr-un sondaj de opinie, publicat miercuri de institutul Forsa, cu 7% din preferintele electoratului german.

In timpul protestului de la Erfurt, mai multi contramanifestanti au aruncat cu pietre catre sustinatorii AfD. Un manifestant a fost usor ranit, potrivit politiei locale.

Demonstratiile impotriva primirii de refugiati in Germania s-au intensificat si pe fondul multiplicarii incidentelor din centrele de gazduire a imigrantilor, in contextul in care tara se asteapta sa primeasca cel putin 800.000 de solicitanti de azil in acest an.

Mii de persoane au protestat in Germania: Musulmanii trebuie sa paraseasca tara (Video)

Astfel, cinci persoane au fost ranite, marti, intr-o disputa intre doua grupuri de refugiati - afgani si albanezi - aflati intr-un adapost pentru solicitanti de azil la Hamburg. La jumatatea saptamanii trecute, dispute similare au avut loc in alte doua centre de primire din Hamburg, in incidente fiind implicati refugiati afgani si sirieni.

De mai multe luni, Germania se confrunta cu un aflux record de imigranti. Potrivit Ministerului de Interne din landul Bavaria, principalul punct de intrare in Germania pentru imigranti, intre 270.000 si 280.000 de solicitanti de azil au ajuns in tara numai in cursul lunii septembrie, mai multi decat in intreg anul 2014.

Guvernul de la Paris pregateste masuri ferme impotriva refugiatilor

Pe de alta parte, Guvernul de la Paris va pune in aplicare "masuri extrem de ferme" impotriva "refugiatilor al caror comportament nu este conform principiilor Frantei", a anuntat, joi, o sursa oficiala franceza citata de AFP.

"Am decis cu putin timp in urma masuri extrem de ferme la adresa celor care beneficiaza de statutul de refugiat si al caror comportament nu este conform principiilor noastre", a declarat ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve.

"Voi oferi explicatii publice in data de 13 octombrie", a precizat Cazeneuve, care a sustinut un discurs in fata senatorilor francezi, cu ocazia examinarii in prima lectura a unui proiect de lege privind drepturile imigrantilor.

"Responsabilitatea mea de a primi in mod demn cetateni straini pe teritoriul nostru are drept contrapartida o exigenta de fermitate la adresa celor pe care i-am primit si care sfideaza regulile noastre, mai ales in contextul amenintarilor actuale", a adaugat ministrul francez.

Cazeneuve a pledat in favoarea unui amendament al guvernului francez, amendament care a fost adoptat si care restabileste posibilitatea de a retrage permisul de sedere temporara sau permisul de sedere pe mai multi ani in cazul in care un cetatean strain a comis anumite infractiuni.

"In fata riscurilor dovedite privind incalcarea ordinii publice, administratia trebuie sa-si pastreze posibilitatea de a retrage drepturile pe care le-a oferit", a pledat Cazeneuze, invocand in mod concret "traficul de stupefiante, traficul de carne vie, proxenetismul cu minori, reducerea la sclavie".

In timpul examinarii proiectului de lege, Senatul francez a conditionat acordarea unei vize pe termen lung de dovada prealabila privind cunoasterea la un nivel suficient a limbii franceze, de aderarea la valorile fundamentale ale societatii franceze si de capacitatea de a exercita o activitate profesionala sau de a-si asigura independenta financiara.

Textul urmeaza sa fie examinat pana vineri si va constitui obiectul unui vot in data de 13 octombrie.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...