Criza imigrantilor: Nemtii se ajuta singuri daca-i primesc cu bratele deschise pe refugiati

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 07:27
7935 citiri
Criza imigrantilor: Nemtii se ajuta singuri daca-i primesc cu bratele deschise pe refugiati
Foto: Hepta.ro

Mii de refugiati ajung in fiecare zi in Germania, astfel ca oamenii de afaceri din cea mai mare economie europeana sustin cu voce tare ca acestia ar trebui sa fie angajati cat mai repede.

"Trebuie sa ii integram in piata muncii, nu numai pentru a le intinde o mana de ajutor, ci si pentru ca am putea obtine multe beneficii de pe urma lor", a mentionat Ulrich Grillo, care conduce Federatia Industriei Germane (BDI), potrivit agentiei AFP citata de Business Insider.

Autoritatile de la Berlin au estimat ca in tara vor ajunge peste 800.000 de azilanti in acest an - un numar record.

Germanii nu sunt generosi numai cu refugiatii, ci si cu ei insisi. Antreprenorii se gandesc tot mai mult ca ar putea profita de pe urma lor, in conditiile in care populatia este imbatranita, iar rata natalitatii e in scadere.

La 6,5%, rata somajului este la cel mai mic nivel din 1990, insa statisticile arata ca Germania duce lipsa de personal calificat. De exemplu, are nevoie in prezent de 140.000 de ingineri, programatori si tehnicieni. Nici sistemul medical nu ar zice "nu" specialistilor.

De ce ii primeste Germania cu bratele deschise pe refugiati

Refugiatii ar putea ocupa posturile libere

Organizatia Prognos estimeaza ca nevoia Germaniei de muncitori calificati va creste rapid pana in 2020, cand va ajunge la 1,8 milioane. Prognoza pentru 2040 e si mai sumbra: daca nu se face nimic in acest sens, numarul va ajunge la 3,9 milioane.

In consecinta, fluxul de imigranti ar putea fi raspunsul la nevoile acestei tari, avand in vedere ca multi dintre ei sunt tineri scoliti.

La nivel local, tot mai multe afaceri isi deschid usile pentru astfel de cazuri si incurajeaza initiativele de acest gen.

In Bavaria, de exemplu, o fabrica a angajat un consilier intercultural pentru refugiati, care a recrutat deja 63 de sirieni, ce au inceput programul de training.

Asociatia Federala a Angajatorilor (BDA) atrage atentia ca pentru a replica acest succes la nivel national e nevoie de interventia Guvernului.

Alexander Wilhelm de la BDA sustine ca Berlinul ar trebui sa relaxeze conditiile de angajare.

Criza imigrantilor: Germania poate primi 500.000 de azilanti pe an timp de mai multi ani

Cea mai mare temere a companiilor care vor sa angajeze refugiati e ca acestia ar putea fi deportati de pe o zi pe alta, asa ca vor o garantie in acest sens.

De asemenea, in prezent, companiile trebuie sa arate ca pentru posturile disponibile nu a aplicat niciun nativ inainte de a angaja un azilant, o regula pe care Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca vrea sa o schimbe cat mai curand.

Sa invete germana

O alta cerinta a oamenilor de afaceri este ca azilantii sa invete cat mai repede germana, asa ca cer o crestere a investitiilor in acest sens.

Iar Guvernul pare ca apleaca urechea la doleantele angajatorilor.

"Cei care ajung in tara noastra ca refugiati ar trebui sa devina rapid vecinii si colegii nostri", a sustinut ministrul Muncii, Andrea Nahles, care in aceasta vara a relaxat conditiile in care un refugiat poate ajunge sa aplice pentru un internship in companiile nemtesti.

"Multe lucruri s-au pus deja in miscare", a opinat si Said Demir, consilier intercultural la HW din Augsburg.

Ce sa faca UE cu imigrantii care o sufoca: 5 zone cheie

Insa printre conservatorii Angelei Merkel se numara si cateva persoane care nu vor sa ii primeasca pe refugiati cu bratele deschise. Partidul sau a respins un proiect de lege redactat de colegii de la guvernare, formatiunea social-democrata, care ar fi simplificat accesul la piata muncii.

De asemenea, unii politicieni se tem ca, daca vor obtine un internship, refugiatii ar putea ramane in Germania, chiar daca cererea pentru azil le va fi respinsa.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Germania castig refugiati, #Germania piata muncii refugiati, #motiv Germania refugiati , #Germania