Excedent bugetar de peste 12 miliarde de euro in Germania - banii vor fi folositi pentru refugiati

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 18:58
2707 citiri
Excedent bugetar de peste 12 miliarde de euro in Germania - banii vor fi folositi pentru refugiati
Foto: Ziare.com

Ministerul german de Finante a raportat un excedent bugetar pe 2015, de doua ori mai ridicat decat estimarile initiale, datorita veniturilor record din taxe si a ratelor scazute ale dobanzilor.

Excedentul bugetar al Germaniei s-a situat anul trecut la 12,1 miliarde de euro (13,1 miliarde de dolari), fata de un plus de 6,1 miliarde de euro estimat recent de Ministerul de Finante de la Berlin, transmit Deutsche Welle, DPA si Reuters.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a declarat ca intentioneaza sa utilizeze excedentul din 2015 la finantarea costurilor asociate cu fluxul de refugiati. In Germania au sosit 1,1 milioane de solicitanti de azil in 2015.

Cum au schimbat atacurile de la Koln perceptia germanilor despre imigranti

"Avem nevoie urgent ca acest excedent sa finanteze costurile suplimentare asociate cu adapostirea si integrarea refugiatilor. Daca este posibil, vrem sa realizam aceasta integrare fara a majora datoria in 2016", a afirmat Wolfgang Schauble.

Oficialul a adaugat ca si in bugetul pe 2016 este prevazuta obtinerea unui excedent bugetar, datorita situatiei solide a pietei fortei de munca.

Pentru prima data din 1969, Germania a inregistrat in 2014 deficit zero, datorita ratelor scazute ale dobanzilor.

In 2015, cheltuielile guvernamentale au totalizat 299,3 miliarde de euro, fata de 301,9 miliarde de euro in anul precedent, in timp ce veniturile au ajuns la 311,4 miliarde de euro.

#excedent bugetar Germania, #excedent Germania refugiati, #bani refugiati Germania, #imigranti Germania , #Germania