Germania va obliga bancile sa deschida conturi refugiatilor

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 14:52
2428 citiri
Germania va obliga bancile sa deschida conturi refugiatilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul german a aprobat miercuri un proiect de lege care va permite sutelor de mii de refugiati veniti in tara sa deschida mai usor conturi bancare.

Potrivit noilor prevederi, toate persoanele vor avea acces la servicii bancare de baza, inclusiv persoanele fara locuinte si oamenii aflati sub protectia Conventiei de la Geneva pentru Refugiati, relateaza Reuters.

Asta inseamna ca migrantii vor putea deschide conturi la orice banca, sa depuna si sa retraga bani, sa efectueze transferuri bancare, sa infiinteze linii directe de debit si sa faca plati cu carduri.

Refugiati in Germania: Proteste de strada si tunuri cu apa (Video)

Autoritatile germane se asteapta in acest an la sosirea a 800.000 - 1.000.000 de oameni, multi proveniti din zone de razboi din Orientul Mijlociu si Africa, dar nu toti vor obtine drept de azil.

Acordarea accesului la conturi bancare este considerata un prim pas esential pentru sustinerea integrarii lor in societate.

Criza refugiatilor: Germania inaspreste conditiile pentru azil. Ce se schimba

"Cei care nu au conturi bancare nu au perspective bune pe piata muncii. Cautarea unui apartament este si ea o problema pentru multi dintre cei care nu au conturi", a spus ministrul Justitiei, Heiko Maas.

Comisia Europeana anticipeaza ca numarul persoanelor fara conturi bancare din Germania va creste, ca urmare a venirii refugiatilor.

Pana acum, numai cateva banci de economii au acceptat refugiati drept clienti. Solicitantii de azil au fost deseori refuzati de banci, din cauza faptului ca nu au o adresa fixa sau nu detin documentele necesare.

Proiectul de lege, care necesita acordul Parlamentului, prevede ca toate bancile care ofera conturi curente clientilor sa fie obligate sa puna la dispozitie acest serviciu unei categorii mai largi de persoane.

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar, Bafin, a anuntat in septembrie ca va permite bancilor sa extinda tipul de acte acceptate, cum ar fi documentele emise de autoritatile de imigratie.

Proiectul de lege mai obliga bancile sa fie mai transparente in privinta comisioanelor si sa simplifice schimbarea conturilor bancare de catre clienti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#refugiati Germania, #cont banci refugiati Germania, #invazie imigranti Germania , #Germania