Locuinte sociale printre ororile naziste: Romanca si imigrantul cazati la Dachau

Duminica, 20 Septembrie 2015, ora 16:45
7011 citiri
Locuinte sociale printre ororile naziste: Romanca si imigrantul cazati la Dachau
Foto: Hepta.ro

Dupa ce, vreme de cinci ani, a locuit intr-un adapost inghesuit pentru refugiati din sudul Germaniei, Ashkan si-a gasit in sfarsit o camera de inchiriat: proaspat renovata, ieftina si departe de aglomeratia urbana.

Tanarul de 22 de ani, care a fugit din Afganistan imediat dupa ce talibanii i-au ucis tatal, si-a decorat camera cu steagul afgan. Cladirea in care este gazduit nu avea, pentru refugiat, nicio simbolistica, scrie The Guardian.

Pentru germani, insa, imaginea cladirii este tulburatoare. Si pe buna dreptate, pentru ca noua locuinta a lui Ashkan este la Dachau, fostul lagar nazist in care au fost ucisi peste 41.500 de oameni. "Eu am vrut doar un acoperis deasupra capului", spune tanarul afgan si zambeste resemnat, dupa ce aude istoria noii sale locuinte.

Cum situatia locuintelor sociale si a adaposturilor este destul de grava, avand in vedere criza imigrantilor, autoritatile germane nu au avut alta solutie. Fosta "gradina de plante medicinale" de la Dachau gazduieste 50 dintre cei mai mai vulnerabili locuitori ai orasului de langa Munchen: oameni fara adapost, precum si refugiati ca Ashkan. Cladirea este chiar vizavi de tabara principala la Dachau, care este inconjurata de turnuri si ziduri acoperite cu sarma ghimpata. Custozi ai fostului lagar sustin ca locuinta lui Ashkan trebuia transformata in memorial. Oficialii orasului precizeaza insa ca au nevoie de spatiu pentru cei care nu au unde altundeva sa mearga. Prinsi in mijloc sunt oameni ca Ashkan.

Criza imigrantilor Oficial din Austria: Masurile antiimigratie ale Ungariei, comparabile cu perioada nazista

Tanarul afgan le-a spus jurnalistilor britanici ca stie ceva despre trecutul nazist al Germaniei, insa nu a avut timp sa viziteze memorialul de la Dachau: "ma duc la munca, vin acasa, dorm, ma duc iar la munca". Gradina de plante medicinale pare sumbra, in ciuda soarelui de toamna. Cateva sere darapanate si o placa memoriala amintesc de trecutul sau zbuciumat. Copiii se joaca in curte. Nu departe, la Munchen, germanii asteapta miile de sirieni, afgani si irakieni cu urale si bannere de bun-venit.

Dar in Dachau, ca si in multe alte orase mici din Germania, situatia a fost disperata, si nu doar in acest an. Autoritatile s-au concentrat recent pe taberele improvizate in corturi gigant, in care sa fie gazduiti imigrantii.

Cu toate acestea, cazarea pe termen lung a azilantilor este o problema, chiar si in Germania. In luna iulie, orasul Bochum a provocat un scandal cand a anuntat planurile de a gazdui pana la 100 de solicitanti de azil... intr-un cimitir. S-a vorbit ca mai multi refugiati sa fie primiti in fosta Germanie de Est: multe cladiri de acolo sunt goale, pentru ca localnicii se muta spre vest, in cautarea unui loc de munca. Cu toate astea, germanii din est au organizat mai multe proteste anti-imigranti si unii refugiati le-au spus jurnalistilor, in gara in Munchen, ca se tem sa nu ajunga in estul Germaniei.

Dar nicio alta optiune in ceea ce priveste locuintele pentru refugiati nu este asa de controversata precum fostele lagare de concentrare naziste.

"Pentru mine, nu este foarte primitor pentru refugiati un loc care simbolizeaza tortura si moarte", spune Gabriele Hammermann, director al site-ului memorial Lagarul de concentrare Dachau. Biroul sau se afla in centrul taberei principale, unde candva prizonierii infometati tremurau ore in sir, in frig, la apelul nominal.

Cu 800.000 de turisti pe an, Dachau este unul dintre cele mai vizitate site-uri memoriale din Germania. O inscriptie pe o piatra memoriala spune: "Ganditi-va cum am murit aici".

Angela Merkel, la Dachau: Germanii nu vor uita niciodata ororile din lagarele de concentrare naziste

Gradina de plante medicinala de peste era folosita de nazisti pentru "forme alternative de vindecare", deoarece medicina clasica era considerata a fi influentat de medici evrei, si, prin urmare, "viciata etnic". In sere, campurile si laboratoarele din jurul cladirilor, pana la 1.600 de sclavi evrei au crescut si prelucrat plante medicinale si flori destinate populatiei germane. Dupa o zi intreaga de munca, in haine subtiri, udati pana la piele de ploaie si nemancati, prizonierii erau dusi inapoi in tabara principala, acolo aveau loc si oribilele experimente medicale pe oameni.

Insa in gradina de plante medicinale, prizonierii erau supusi altor forme de cruzime. Uneori, paznicii ori gardienii cu grad inferior planuiau niste jocuri fatale, exista si fotografii in arhive cu evrei ucisi in gradina. Cercul de supravietuitori este in scadere rapida, un alt motiv pentru care se considera ca este important sa se protejeze ceea ce a mai ramas din memoria vietii in tabara. Complexul mic de cladiri si sere sunt martori tacuti la ororile trecutului.

Romanca de la Dachau

Locuitorii actuali ai complexului, scrie The Guardian, au putin timp pentru a reflecta asupra istoriei sale. O romanca, mama a trei copii, a spus jurnalistilor ca ea a venit in Germania in urma cu trei ani, pentru ca nu a putut gasi de lucru acasa. In prima noapte a dormit pe pamanat. A doua zi, oficialii orasului au ajutat-o sa se mute la Dachau. "Unde altundeva ar trebui sa locuiesc cu cei trei copii? Pe strada? Aici e mai bine. Ce pot face?", se intreaba retoric femeia.

Pe romanca o intereseaza mai mult prezentul. "Este o catastrofa aici, oamenii sunt agresivi, beau mult", continua ea, in timp ce copiii sai se joaca pe coridorul intunecat, printre rufe puse la uscat.

Florian Hartmann, primarul din Dachau, considera ca este " de datoria orasului sa gaseasca cazare pentru persoanele". "Cladirile din gradina de plante medicinale sunt folosite pentru a adaposti oameni care nu isi pot permite un apartament la pretul pietei", scrie el intr-un e-mail. "Ei sunt cei mai vulnerabili membri ai societatii noastre. In acest fel, cladirile cu incarcatura istorica pot fi folosite pentru un scop social, semnificativ".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#refugiat cazat Dacahu, #imigranti tabara nazista Dachau, #romanza Dachau Germania , #Germania