Merkel e drastica: Tarile care refuza cotele de imigranti sa plateasca! Iata cat ne va costa un refugiat respins

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 15:46
10517 citiri
Merkel e drastica: Tarile care refuza cotele de imigranti sa plateasca! Iata cat ne va costa un refugiat respins

Cancelarul german Angela Merkel va propune miercuri, la reuniunea Consiliului European, o reforma a zonei Schengen, astfel incat toate statele membre ale acestui spatiu sa contribuie la securizarea frontierei externe, in timp ce la reuniunea de marti a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) Germania va sustine propunerea ca tarile ce nu accepta sa primeasca imigranti in baza unor cote obligatorii sa plateasca 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat.

Conform unor surse guvernamentale de la Berlin, solicitarea privind contributia comuna la securizarea frontierei externe a spatiului Schengen va fi punctul cheie pe care sefa Guvernului de la Berlin il va sustine la summit-ul european extraordinar dedicat crizei refugiatilor.

Fara o consolidare a securitatii frontierei externe, zona Schengen este in pericol, au indicat sursele citate.

Criza imigrantilor: Doua mari tari UE cer mecanism permanent de cote obligatorii

Daca in prezent monitorizarea si protejarea frontierei externe a spatiului Schengen revin exclusiv tarilor ce detin respectiva frontiera, executivul german apreciaza ca, in contextul actualului val migrator masiv venit dinspre tarile Africii, Asiei si Orientului Mijlociu, formula actuala nu mai este functionala si se impune cooperarea, coordonarea si o mai buna integrare la acest capitol intre statele spatiului Schengen.

Prin urmare, Berlinul va sprijini consolidarea Agentiei europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex).

Leonard Orban, despre cotele obligatorii: Exista sprijin tot mai mare, posibil sa nu putem bloca decizia

Un alt punct important pe care cancelarul Merkel il va sustine la summit va fi "sustinerea politica si economica a statelor vecine" cu Siria, principala sursa de refugiati.

Esentiala va fi cooperarea cu Turcia, tara ce gazduieste cel mai mare numar de refugiati sirieni (circa doua milioane) si locul de unde acestia pleaca inspre Europa, Berlinul dorind dezvoltarea unui "dialog in mod clar consolidat" cu guvernul turc.

In viziunea guvernului german, discutiile cu Ankara trebuie sa aiba in vedere mai ales securizarea frontierei dintre Turcia si Grecia si gasirea unor formule consensuale pentru stabilizarea situatiei in Siria.

Atat Uniunea Europeana, cat si Turcia doresc incetarea conflictului armat din Siria, dar au opinii diferite asupra cailor de urmat pentru realizarea acestui obiectiv, au recunoscut sursele citate.

Iohannis, sefului Comisiei Europene: Romania e solidara cu UE, dar fara cote obligatorii

Cat despre cotele obligatorii de impartire a migrantilor intre statele UE, initiativa sustinuta intens de Germania, sursele citate au mentionat ca aceasta chestiune nu se afla pe agenda summit-ului european, solutionarea ei revenind Consiliului JAI.

Conform acelorasi surse, ministrii de Interne vor discuta posibilitatea ca statele membre, care "temporar nu sunt in masura" sa primeasca refugiati, sa suporte costurile intretinerii acestora in alte state din blocul comunitar.

Potrivit presei germane, ar fi vorba despre o plata unica de 6.500 de euro pentru fiecare refugiat din cota impusa, masura pe care guvernul german nu o considera ca fiind o penalizare.

Tarilor care refuza cote de refugiati sa li se taie banii de la UE! Reactia Comisiei Europene

In mod normal, astfel de decizii in Consiliul JAI ar trebui adoptate prin consens, dar Germania a obtinut sprijinul presedintiei luxemburgheze a UE de a se recurge la un vot prin majoritatea calificata, daca nu va fi gasita o solutie unanim acceptata, mai multe state din estul Europei (Romania, Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Slovacia si Letonia) manifestandu-se impotriva cotelor obligatorii de refugiati.

Citeste si:
Liderii PSD îl atacă in corpore pe Liviu Dragnea: „Apreciez oamenii care au epifanii după ce o perioadă nu au știut nimic”
Liderii PSD îl atacă in corpore pe Liviu Dragnea: „Apreciez oamenii care au epifanii după ce o perioadă nu au știut nimic”
Liderii PSD au început să riposteze după ce fostul președinte al partidului Liviu Dragnea a acuzat că actuala conducere a social-democraților este „infiltrată” de către „statul...
Programul Anghel Saligny devine operațional. Cum pot accesa primarii bani din fondul de 50 de miliarde de lei
Programul Anghel Saligny devine operațional. Cum pot accesa primarii bani din fondul de 50 de miliarde de lei
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a anunțat joi, 23 septembrie, operaționalizarea controversatului program Anghel Saligny. Proiectul guvernamental...
Sursa: AGERPRES