Merkel nu e deloc optimista: Europa e foarte departe de o solutie pentru repartizarea imigrantilor

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 12:35
3072 citiri
Merkel nu e deloc optimista: Europa e foarte departe de o solutie pentru repartizarea imigrantilor

Uniunea Europeana (UE) a facut un "prim pas" prin acordul cu privire la repartizarea a 120.000 de refugiati, insa este inca "foarte departe" de o solutie globala care vizeaza un sistem durabil de cote, a estimat joi cancelarul federal german Angela Merkel.

"Am facut un prim pas, insa suntem foarte departe de ceea ce trebuie sa urmarim", a spus Merkel in fata parlamentarilor germani, a doua zi dupa un summit extraordinar al UE pe marginea crizei fara precedent a imigratiei cu care se confrunta Europa.

"Sunt absolut convinsa ca Europa nu are nevoie numai de o repartizare punctuala, ci mai ales de o procedura durabila cu privire la repartizarea de refugiati intre statele membre", a spus Merkel, reafirmand pozitia Berlinului si sprijinul sau pentru propunerea de cote formulata in acest sens de Comisia Europeana.

Merkel, aratata cu degetul inainte de summitul extraordinar pe tema refugiatilor: A creat haos!

Germania se asteapta sa primeasca in 2015 intre 800.000 si 1 milion de solicitanti de azil, un record pentru aceasta tara si pentru Europa.

In timp ce Ungaria este foarte criticata pentru tratamentul aplicat imigrantilor ce vor sa traverseze teritoriul sau spre Germania si pentru construirea de garduri din sarma ghimpata la frontiera sa, Merkel a amintit principiile de baza ale UE.

"UE este o comuniune de valori, drepturi si responsabilitati", a spus Merkel, potrivit careia "criterii minimale sunt in vigoare in UE in ceea ce priveste primirea si tratamentul fata de refugiati si procedurile privind solicitarea de azil, iar acest lucru nu este mereu asigurat la frontierele UE".

Merkel si-a exprimat multumirea in legatura cu infiintarea, in noiembrie, de hot spots, centre pentru inregistrarea de imigranti, mai ales in Grecia si Italia, unde sosesc majoritatea acestora, pentru a-i diferentia pe refugiati si imigrantii economici.

Cancelarul federal german a dezvaluit, de asemenea, ca UE a avansat in timpul summit-ului de la Bruxelles in ceea ce priveste tratarea cauzelor (crizei refugiatilor) si a subliniat ca vor avea loc discutii si la New York, in marja Adunarii Generale a ONU.

Merkel e drastica: Tarile care refuza cotele de imigranti sa plateasca! Iata cat ne va costa un refugiat respins

"Ceea ce poate fi facut la scara globala va constitui obiectul discutiilor ce vor avea loc la New York", a spus Merkel.

Razboiul din Siria si conditiile de viata din taberele de refugiati din tarile vecine Siriei constituie unele dintre cauzele principale pentru exodul a sute de mii de persoane spre Europa.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...