ONU avertizeaza: Am ajuns sa avem cate un refugiat la fiecare 113 locuitori ai planetei

Luni, 20 Iunie 2016, ora 13:34
2093 citiri
ONU avertizeaza: Am ajuns sa avem cate un refugiat la fiecare 113 locuitori ai planetei
Foto: Arhiva/Ziare.com

Numarul persoanelor stramutate si al refugiatilor care fug din calea conflictelor si persecutiilor in intreaga lume a atins nivelul-record de 65,3 milioane in 2015, ceea ce inseamna ca unul din 113 oameni de pe glob este fie solicitant de azil, fie stramutat, fie refugiat.

In fiecare minut sunt stramutate 24 de persoane, a anuntat luni Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR), cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, care este marcata in fiecare an la 20 iunie, transmit DPA, EFE si AFP.

Potrivit raportului Global Trends 2015 al UNHCR dat publicitatii luni, este pentru prima data cand este depasit pragul de 60 de milioane de oameni, adica ceva mai mult decat intreaga populatie a Marii Britanii, si asta in conditiile in care, in 2014, numarul persoanelor refugiate si stramutate se ridica la 59,5 milioane.

Numarul refugiatilor - persoane care si-au parasit tara - se ridica la 21,3 milioane, iar cel al persoanelor deplasate - care si-au parasit caminele fara a-si parasi si tara - este de 40,8 milioane.

In 2015, s-au mai inregistrat totodata 3,2 milioane de solicitanti de azil in tarile industrializate, un alt record. Cu 441.000 de solicitari, Germania a fost tara care a inregistrat cele mai multe cereri de azil, urmata de SUA, cu 172.000 de cazuri, din care o parte importanta o reprezinta cetateni din tarile Americii Centrale, care au fugit de violentele provocate de gruparile criminale, mentioneaza EFE.

Iata si tara unde refugiatilor nu le place, retragandu-si cererile de azil.

Inaltul comisar al ONU pentru refugiati, Filippo Grandi, care si-a preluat mandatul la inceputul lui 2016, a apreciat ca "factorii care ii ameninta pe refugiati s-au inmultit".

"Un numar inspaimantator de refugiati si de migranti mor pe mare in fiecare an, iar pe cale terestra persoanele care fug din calea razboiului nu-si pot continua calatoria deoarece frontierele sunt inchise", a subliniat Grandi, potrivit AFP.

Tarile care au primit cei mai multi refugiati

Potrivit cifrelor prezentate in raport, citate de EFE, cele sase tari care au primit cel mai mare numar de refugiati sunt Turcia (2,5 milioane), Pakistan (1,6 milioane), Liban (1,1 milioane), Iran (949.000), Etiopia (736.100) si Iordania (664.100).

Printre tarile de origine ale refugiatilor, pe primul loc se afla Siria, cu 4,9 milioane de refugiati, urmata de Afganistan, cu 2,7 milioane, si de Somalia, cu 1,1 milioane.

Columbia, cu 6,9 milioane de cazuri, Siria, cu 6,6 milioane, si Irak, cu 4,4 milioane sunt cele trei tari cu cel mai mare numar de persoane stramutate, cu toate ca in cazul Columbiei este vorba de persoane stramutate pe o durata lunga de timp. "In Columbia, putini dintre cei stramutati mai revin la locurile pe care le-au parasit, iar guvernul a raportat 113.700 cazuri noi", se mentioneaza in raportul UNHCR.

Din punct de vedere al gradului de dezvoltare, in raport se mentioneaza ca la sfarsitul anului trecut tarile in curs de dezvoltare acordau gazduire pentru 14 milioane de refugiati, doar 2,2 milioane de refugiati gasind adapost in tarile dezvoltate.

In cifre absolute, Turcia este tara cu cel mai mare numar de refugiati, insa recordul l-ar detine Libanul daca s-ar tine cont de numarul de locuitori (183 de refugiati pentru fiecare 1.000 de locuitori) sau Republica Democratica Congo, daca s-ar lua in calcul dimensiunile economiei.

Potrivit UNHCR, 51% dintre refugiatii de la nivel mondial sunt copii, dintre care multi pleaca singuri din tarile lor, fapt reflectat de cele aproape 100.000 de solicitari de azil prezentate de copii care au fost separati de familiile lor. Este cel mai mare numar de copii inregistrat vreodata de agentia ONU si "dovedeste faptul ca fenomenul imigratiei globale afecteaza in mod disproportionat vietile celor tineri", se scrie in raport.

Potrivit ONU, solutiile pentru refugiati sunt putine, doar 201.000 dintre acestia putand reveni in tarile lor in 2015, fiind vorba in special de refugiati din Afganistan, Sudan si Somalia. Alti 107.000 au fost primiti prin procedeul relocarii in 30 de tari, ceea ce reprezinta doar 0,66% din numarul total de refugiati inregistrat de UNHCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#imigranti numar 2015, #solicitanti azil statistici, #tari refugiati, #tari primesc refugiati, #tari cereri azil, #ONU refugiati , #Germania