Refugiatii din centrele germane produc masti pentru ei si familiile lor (Video Deutsche Welle)

Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:04
3453 citiri
Refugiatii din centrele germane produc masti pentru ei si familiile lor (Video Deutsche Welle)
Foto: captura video DW Romana

La centrul de consiliere psihologica pentru migranti din Stuttgart se produc masti sanitare, a caror purtare va deveni obligatorie odata cu renuntarea la masurile de restrictie impuse pentru a limita raspandirea coronavirusului.

Centrul primeste anual 600 de pacienti, atat femei, cat si barbati. Acum, acestia produc la turatie maxima masti de protectie, in contextul pandemiei, scrie Deutsche Welle.

Ideea de a face masti in centru i-a venit unei paciente din Turcia, de meserie croitoreasa.

"Aveam plase pe care nu le foloseam si atunci m-am gandit ca putem face din ele masti, in loc sa le aruncam", a spus Ayfer, cea care a initiat procesul.

"Le facem pentru pacientii nostri. Daca cineva din extern le doreste, oameni din Germania, le pot achizitiona la un pret modic. Nu mi-e teama de coronavirus, ma protejez, ma spal bine pe maini", mai spune ea.

Centrul pentru migranti din Stuttgart a primit acceptul institutului Robert Koch pentru a produce aceste produse necesare in lupta imptriva COVID-19.

"Intai le taiem, apoi le calcam si le coasem", a mai povestit femeia pentru DW.

Astfel, aceste produse atat de necesare sunt distribuite gratuit in centrul respectiv, dar si familiilor pacientelor/ pacientilor.

Femeile vor sa dea inapoi ceva societatii germane, care le-a primit atat de calduros. In acelasi timp, munca in atelierul de croitorie reprezinta si o forma de terapie, dupa cum spune Dieter David, psihologul centrului, originar din Sibiu.

"In centrele noastre sunt persoane traumatizate - aceste persoane candva in viata lor au trait o situatie extraordinara, catastrofala, adica au vazut moartea lor sau a altor oameni si au supravietuit. Asta lasa urme si in creier, si in suflet. Aceste paciente/ pacienti devin bolnavi, traumatizati. (...) Avem si paciente din Romania, 50 pe an (...)

Pe langa tratamentul psihic, psihologic, medical, ce facem aici (...) avem de 10 ani si grupuri sau interventii de reabilitare. Adica omul care a fost traumatizat vrea sa traiasca cum traieste cineva normal: sa lucreze, sa manance la restaurant, sa iasa cu prietenii etc. O viata normala.

Si de 10 ani, pe langa tratament avem o initiativa de reabilitare: cine doreste si are talente poate invata in grupe diferite in domeniul de sport sau domeniul de arta. Avem si o grupa de fotbal, in arte avem mai multe: desen, pictura, artizanat. Printre altele, avem si o grupa de croitorie, de 7 ani.

Acum 4 saptamani, cand a aparut mai intensiv frica de coronavirus, o pacienta din Turcia a avut ideea 'hai sa facem ceva'. A vazut ca pacientele/pacientii nu mai vin in terapie de frica si stau acasa. Ea s-a gandit sa facem in croitorie masti. Si 3-4 zile au tot incercat. Dupa cateva zile, masca a fost gandita si transpusa in realitate. De atunci, in croitoria noastra, de la ora 15 la ora 22 vin 4 paciente, maximum 4 din cauza distantarii sociale, si produc aceste masti", a explicat el.

Iata si un video de la DW cu intreaga poveste:

”Obsesiile psihanalizabile ale lui Kremlin Georgescu”, ironizate de politologul Cristian Preda: "Simpatizantul lui Putin ne tot spune că nu vrea să stea în genunchi"
”Obsesiile psihanalizabile ale lui Kremlin Georgescu”, ironizate de politologul Cristian Preda: "Simpatizantul lui Putin ne tot spune că nu vrea să stea în genunchi"
Politologul Cristian Preda l-a atacat din nou marți seară, 14 ianuarie, pe prezidențiabilul Călin Georgescu, într-o postare pe pagina personală de Facebook. Preda susține că "Georgescu...
Opinie: Călin Georgescu bate la porțile Europei
Opinie: Călin Georgescu bate la porțile Europei
Liderii extremiști recurg la populisme dintre cele mai deocheate pentru a-i face pe oamenii care îi urmează să creadă că sunt luați în seamă, că sunt importanți, că ei și numai ei sunt...
#refugiati masti sanitare Germania , #Germania
  1. Alertă de vreme severă imediată. Zeci de localități, sub Cod galben în următoarele ore
  2. Armata rusă testează o nouă dronă, botezată „Trump” VIDEO
  3. CFR Călători a renunțat unilateral la biletul unic de transport pentru zona București-Ilfov
  4. Anchetă în Germania, după ce partidul de extremă dreapta a distribuit pliante care păreau a fi bilete de avion. Ce amenințare reprezentau
  5. Elon Musk, invitat să cumpere un castel din Evul Mediu pentru a-l transforma în hub pentru operațiunile sale din Europa FOTO
  6. Concediată pentru că întârzia frecvent la job, o tânără a fost reangajată în baza unui ordin judecătoresc. Motivarea instanței
  7. Momentul reîntâlnirii emoționante dintre un bărbat și câinele său, după evacuările cauzate de incendiile din Los Angeles VIDEO
  8. Patru scenarii pentru încheierea războiului Rusia-Ucraina după întoarcerea lui Trump la Casa Albă
  9. Pompierii privați care câștigă 10.000 de dolari pe zi au stârnit indignare în Los Angeles, orașul unde cei super-bogați pot plăti pentru a-și salva casele: ”Tupeu incredibil!”
  10. Coliziune violentă între două mașini conduse de două tinere șoferițe, în Bistrița-Năsăud. 4 oameni au ajuns la spital