Un comisar european cere Germaniei sa isi schimbe Constitutia

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 07:30
2091 citiri
Un comisar european cere Germaniei sa isi schimbe Constitutia
Foto: Comisia Europeana

Comisarul european pentru economia si societatea digitala, Gunther Oettinger, a afirmat ca legislatia tarii sale in privinta dreptului la azil constituie un "magnet" care atrage refugiatii si a indemnat Berlinul sa isi modifice Constitutia.

"Regulile germane in materie de azil actioneaza ca un magnet asupra refugiatilor", a declarat Gunther Oettinger intr-un interviu care urmeaza sa apara in editia de miercuri a cotidianului Handelsblatt si din care au fost publicate fragmente marti seara.

In timp ce politica de generozitate si de deschidere fata de refugiati promovata de Angela Merkel este din ce in ce mai contestata in Germania, comisarul european, membru al formatiunii conservatoare CDU conduse de cancelarul federal, este de parere ca "modificarea Constitutiei" germane este necesara pentru "a reorganiza legislatia privind dreptul la azil", relateaza AFP.

Imigratia poate fi redusa in mod durabil doar daca atractia pentru Germania va fi mai putin importanta, a subliniat el.

"Atat timp cat nu este cazul, ramane in realitate o singura alternativa: alocarea a miliarde de euro pentru taberele de refugiati din Turcia si din alte tari", la care UE poate contribui doar "limitat", a atras atentia Gunther Oettinger, lansand un apel pentru protectia mai eficienta a frontierelor externe ale Uniunii.

Cu aceste declaratii, comisarul european ia parte la dezbaterea care agita Germania in prezent cu privire la necesitatea fixarii unui plafon pentru solicitantii de azil, in contextul in care tara se asteapta sa primeasca pana la un milion de refugiati in 2015.

Angela Merkel, care a sarbatorit duminica implinirea a zece ani de la instalarea in functie, se opune ipotezei plafonarii, sprijinind stabilirea unui contingent global de migranti primiti legal in UE care sa fie repartizati ulterior in fiecare stat membru potrivit unii sistem de cote.

Cancelarul federal are insa ca adversari in aceasta privinta o parte formatiunii sale politice si aliatii traditionali din Uniunea Crestin Sociala (din landul Bavaria), care acuza de mai multe saptamani politica sa de deschidere fata de refugiati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#comisar european refugiati Germania, #criza imigranti Germania Constitutie , #Germania