Refugiatii: O moarte rapida in Siria vs o moarte lenta in Europa

Sambata, 03 Septembrie 2016, ora 12:19
11317 citiri
Refugiatii: O moarte rapida in Siria vs o moarte lenta in Europa
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Cand se intorc acasa dupa o noapte in oras, grecii trec pe langa grupuri de refugiati care stau intinsi pe paturi de-a lungul unui trotuar murdar din Antena. Doi barbati sirieni, care vorbesc incet, stau in fata unui magazin, fiind cu ochii pe familiile lor.

Rasul al-Sobhi, de 23 de ani, din provincia irakiana Diyala, prefera sa stea alaturi de sotia si copiii sai. Este o noapte calduroasa, iar Rasul tine o bata sub patura, in caz ca trebuie sa-si apere familia. Ca in orice oras mare, in Atena, infractiunile nu sunt ceva iesit din comun, se arata intr-un reportaj Middle East Eye. Rasul vorbeste destul de retinut cu jurnalistii.

Grecia, depozitul de suflete: Cum traiesc imigrantii pe aeroporturi si stadioane parasite

Sotia sa, Taysea, de 22 de ani, explica atitudinea lui Rasul: "Dormim in parc, pentru ca suntem prea speriati sa dormim pe strazi...este plin de bande (infractionale - n.red.). Am venit aici pentru ca (autoritatile - n.red.) ne tot spun ca ne vor ajuta, insa nu s-a intamplat nimic pana acum".

Refugiatii, intr-un purgatoriu legal

Inchiderea rutei din Balcani si acordul pe imigranti dintre Turcia si Uniunea Europeana au agravat situatia. Intre timp, Comisia Europeana merge inainte cu schema sa de relocare a 66.400 de solicitanti de azil. In teorie, inseamna relocarea intr-un dintre tarile membre UE. Insa in practica, sistemul merge atat de greu incat peste 57.000 de refugiati sunt blocati intr-un purgatoriu birocratic, intr-o Grecie care se lupta sa se mentina la suprafata.

Sunt blocati aici, nu au posibilitatea de a munci si traiasc in conditii proaste, in timp ce asteapta ca solicitarile lor de azil sa fie procesate.

Imigrantii care fac ghiozdane pentru alti imigranti: Omori barca ce a incercat sa te omoare pe tine!

Un grup de familii siriene si irakiene s-au instalat pe asfalt, in fata sediului unei filiale a Praksis, un ONG din Grecia care ofera asistenta medicala si adapost refugiatilor si cetatenilor eleni care nu au unde sa stea. Este ultima incercare de a convinge asociatia sa le ofere si lor un adapost. Din pacate, activistii nu-i pot ajuta.

Marianella Kloka, un reprezentant al Praksis, a explicat ca exista reguli stricte pentru ca unui solicitat de azil sa i se poata oferi adapost. Primul pas este sa se stabileasca daca acesta e eligibil pentru a fi relocat.

"Trebuie sa fie pre-inregistrati si apoi complet inregistrati la Serviciul Grec de Azil", un proces care poate dura luni intregi, a precizat ea.

"Apoi trebuie sa fie directionati catre UNHCR (Agentia ONU pentru Refugiati - n.red.), inainte sa poata veni la Praksis printr-o procedura specifica, ca sa ii putem caza in Atena sau Salonic", a continuat Kloka.

Viata de refugiat in UE: Barbati nevoiti sa se prostitueze chiar si pentru 2 euro

In fata sediului, Taysea isi tine in brate bebelusul care doarme si are in mana un raport medical de la Praksis. "Are astm in forma grava", spune femeie despre bebelusul ei de sapte luni, dar care este atat de plapand incat pare de trei luni. "Are nevoie de ingrijire medicala si sa fie intr-un mediu mai bun", continua Taysea, care mai are inca un copil.

Nu sunt primiti in tabere

Pana cand primesc un acoperis deasupra capului, imigrantii nici nu au dreptul de a munci in Grecia, asa ca trebuie sa gaseasca o cale de a supravietui. Teoretic, imigrantii ar trebui sa stea in taberele pentru refugiati amenajate de guvernul de la Atena. Insa nu intotdeana refugiatii care cer ajutor sunt primiti in ele. Asa ca dorm sub cerul liber.

O femeie siriana are doi copii care dorm pe o patura murdara. Le arata jurnalistilor cardurile de azil temporar, care spun ca familia poate intra in tabara abia in decembrie.

"Asta e peste jumatate de an. Au spus ca oamenilor noi care vin de pe insule le este interzis sa intre in tabere. Noi venim de pe Insula Lesbos. Nu ne lasa sa intram", a povestit Khulood al-Issa, in varsta de 29 de ani.

Aikaterini Kitidi, un purtator de cuvant al UNHCR, a confirmat ca nou-venitii de pe insule nu pot primi un loc in taberele oficiale fara a avea aprobarile necesare.

"Nu este posibil ca o persoana sa bata la usa si sa ceara cazare fara un proces in prealabil, Este o hiba clara in mecanismul care plaseaza solicitantii de azil in taberele oficiale", a declarat Kitidi.

UE si Grecia, criticate pentru conditiile mizere din taberele de refugiati

Un alt refugiat pe nume Cwan le-a spus jurnalistilor ca mai sta o saptamana sa vada daca se intample ceva, apoi se intoarce in Turcia: "Cat sa mai tolerez sa stau pe strada?"

Sute de imigranti si activisti au participat si la un prostest pe strazile Atenei, in care au cerut adapost si conditii mai bune de trai. "Moarte rapida in Siria, moarte lenta in Europa", scria pe o pancarta fluturata de cativa sirieni.

Scopul protestului era sa traga un semnal de alarma cu privire la hibele politicii pentru imigranti a Uniunii Europene, a spus Nasim Lomani, activist pentru drepturile refugiatilor din Atena.

"Politica UE este sa-i respinga pe refugiati, sa inchida granitele si sa ii blocheze. Nu pot avea o viata buna aici in Grecia si, in acelasi timp, nu se pot muta in alte tari", a aratat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#refugiati Grecia, #refugiati purgatoriu legal Grecia, #refugiati schema relocare , #Grecia