Criza imigrantilor: Tehnologia, aliatul refugiatilor - Stiu exact pe cine sa sune, unde sa ajunga

Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 11:01
7868 citiri
Criza imigrantilor: Tehnologia, aliatul refugiatilor - Stiu exact pe cine sa sune, unde sa ajunga
Foto: Hepta.ro

Tehnologia joaca un rol crucial in migratia catre Europa, mai ales cei tineri profitand din plin de ea pentru a scapa dintr-o tara macinata de razboi, in care considera ca nu mai au nicio sansa, asa cum e Siria. GPS, Facebook, WhatsApp, toate sunt unelte de care refugiatii se folosesc in drumul lor spre Europa.

Daca ai pasaportul potrivit, costa doar 36 de dolari ca sa-ti cumperi un bilet de feribot de pe coasta turceasca catre insula Lesbos, in Grecia. Calatoria nu dureaza mai mult de 45 de minute.

Per total, calatoria din Siria costa 1.350 de dolari. Banii se platesc cash traficantilor de oameni, cei care aranjeaza calatoriile pe mare in barci gonfabile cu zeci de migranti.

Joseph, care a plecat din Siria catre Turcia cu noua familii in urma cu doua saptamani, a calatorit intr-o barca de sapte metri, impreuna cu peste 60 de persoane, relateaza CNN.

"E foarte scump, insa sufletul e scump", a explicat el. Potrivit acestuia, razboiul inca nu a afectat orasul de coasta Tartus, in care locuia si muncea ca si contabil, oras inca controlat de guvern, insa e doar o chestiune de timp. "Intr-o luna sau trei sau poate sase, ne va lovi", a declarat acesta. "Siria e terminata", explica Joseph.

Acesta, care nu a vrut sa-si spuna numele complet, de teama ca familia sa, inca aflata in Siria, sa nu sufere repercusiuni, a povestit ca a traversat Marea Egee, cu cativa membri ai familiei sale, miercuri noapte. Au cheltuit circa 14.600 dolari pentru aceasta calatorie.

Ajuns pe insula greceasca, acesta sta la umbra unui stadion prafuit, acolo unde autoritatile sorteaza refugiatii, inainte de a-i trimite catre Atena, la bordul unor feriboturi gigantice.

Refugiatii si imigrantii sunt imprastiati pe intreaga insula. Isi spala hainele pe plaja, aproape de ruinele unei cetati vechi de 1.400 de ani, care odata apara orasul. Iau masa in corturi, in parc. Noaptea, impanzesc barurile si restaurantele.

Ce socheaza insa la acesti imigranti e tehnologia, pe care stiu cum sa o foloseasca si din care si-au facut aliat. "E multa tehnologie... nivelul de organizare pe care il vad aici, in acest context, e nou", explica Alessandra Morelli, din cadrul Natiunilor Unite, care a pus umarul si la rezolvarea altor crize umanitare.

"Comunicam cu ei prin WhatsApp si vin si ne salveaza"

"Cand ajung, stiu exact unde trebuie sa mearga, cu cine trebuie sa vorbeasca. Stiu ce trebuie sa cumpere. Facebook-ul chiar joaca un rol incredibil", a declarat aceasta.

Kenan al Beni este un alt refugiat din Siria, cu adevarat un refugiat din era Facebook, apreciaza CNN. El si alti sase prieteni din orasul sirian sudic Suweida, toti cu varste cuprinse intre 19 si 20 de ani, au ajuns in Lesbos joi dimineata. Cand barca pe care se aflau, in larg, a intampinat probleme, Al Beni si cei din barca au sunat garzile de coasta grecesti de pe mobil.

"Avem toate numerele de telefon. Avem toti GPS pe telefon. Comunicam cu ei prin WhatsApp si vin si ne salveaza", a declarat acesta.

Cu totii s-au pregatit temeinic pentru aceasta calatorie. Multi au saci impermeabili, in care isi tin actele de indentitate.

Criza imigrantilor: Refugiati batuti cu bastoanele la granita (Video socant)

Al Beni a aratat reporterilor o serie de pagini de Facebook, pe telefonul sau, unde sirienii care au parasit tara inaintea sa au postat o serie de sfaturi pentru cei ca Al Beni, utile in calatoria catre Europa. Exista inclusiv informatii legate de ce fel de cort sa-si ia cu ei, cat si unele care se refera la un hotel ieftin din Atena.

"Tot ce avem nevoie", explica Al Beni, referindu-se la informatiile postate pe Facebook, Twitter, WhatsApp si Viber.

Criza imigrantilor - suntem parte a solutiei sau tragem obloanele?

Al Beni incearca sa ajunga in Germania, pentru a-si continua studiile universitare. In tara sa e imposibil sa le finalizeze. Fratele sau e deja acolo.

Conform ONU, aproximativ 70% dintre migrantii ajunsi in Lesbos sunt sirieni. Restul sunt din Afganistan, Pakistan, Bangladesh, iar pentru prima oara, miercuri, au sosit refugiati si din Yemen, alta tara macinata de razboi. ONU sustine ca circa 50 de barci cu imigranti ajung in Lesbos in fiecare zi, aducand intre 1.500 si 3.000 de oameni. Lesbos a fost transformata intr-o poarta neoficiala inspre Europa.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#imigranti Lesbos, #refugiati Lesbos, #refigiati Siria, #refugiati tehnologie, #imigranti tehnologie telefoane mobile , #Grecia