Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Greva generala in insule grecesti, din cauza centrelor pentru migranti

Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 17:47
2751 citiri
Greva generala in insule grecesti, din cauza centrelor pentru migranti
Foto: Arhiva Ziare.com

Locuitorii din insulele grecesti Lesbos, Chios si Samos au inceput miercuri o greva generala pentru a protesta fata de constructia de noi centre pentru migranti.

Pentru a doua zi consecutiv, manifestantii din Lesbos au facut fata Politiei in apropiere de orasul Mantamados, langa situl unde urmeaza sa fie construit un centru pentru 7.000 de persoane.

Mici grupuri au aruncat cu pietre catre fortele de ordine, care au raspuns cu gaze si grenade lacrimogene, scrie AFP.

"Suntem in vreme de razboi. Politia are armele, noi avem inimile si sufletele noastre", a declarat un preot local, parintele Stratis.

Guvernoratul local a facut apelul la greva pentru 24 de ore, respingand proiectele Guvernului de a construi noi centre pentru a inlocui locuintele improvizate suprapopulate, in care cei care cer azil traiesc in conditii ingrozitoare.

Mai mult de 38.000 de migranti stau inghesuiti in tabere din insula Lesbos, Samos, Chios, Leros si Kos, care in mod oficial ar trebui sa primeasca doar 6.200 de persoane.

Locuitorii insulelor se plang de mai mult timp de probleme de siguranta si de sanatate publica din cauza imigrantilor si se opun proiectelor Guvernului de constructie de noi centre.

Locuitorii sunt ingrijorati ca ridicarea centrelor, care vor inlocui taberele cu acces liber, va face ca insulele sa fie permanent suprapopulate.

De celalalta parte, autoritatile spun ca centrele inchise vor oferi o mai mare siguranta publica si vor limita eventuale riscuri sanitare.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Stelios Petsas, a spus ca aceasta preocupare este cu atat mai pertinenta cu cat coronavirusul Covid-19 se raspandeste tot mai mult.

Tabara Moria din Lesbos gazduieste peste 18.000 de oameni, in conditii despre care organizatiile nonguvernamentale spun ca sunt groaznice.

Autoritatile grecesti vor sa mai construiasca centre si in Samos, Kos si Leros, insule care sunt mai aproape de Turcia.

Sute de mii de oameni au venit in Europa din Turcia prin Grecia, in 2015 si 2016, inainte ca un acord negociat de Uniunea Europeana sa limiteze fluxul.

Incepand cu luna septembrie 2019 a fost inregistrata o crestere a sosirilor.

Grecia a confirmat miercuri primul caz de Covid-19, boala proovocata de coronavirusul descoperit la finalul anului trecut in regiunea Hubei din China.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#greva Grecia centre migranti , #Grecia