Imigrantii care fac ghiozdane pentru alti imigranti: Omori barca ce a incercat sa te omoare pe tine!

Duminica, 20 Martie 2016, ora 19:10
4542 citiri
Imigrantii care fac ghiozdane pentru alti imigranti: Omori barca ce a incercat sa te omoare pe tine!
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Printre corturi de panza si sfori cu rufe puse la uscat, legate de crengile maslinilor, Floor Nagler tine in mana o bucata de tesatura gri, taiata dintr-o barca de cauciuc aruncata. Cativa pakistanezi si irakieni ii studiaza fiecare miscare.

"Asigurati-va ca este pliat simetric si gasiti unde sa faceti gaurile", le spune Nagler, o voluntara olandeza care ii invata pe refugiati cum sa isi faca rucsacuri din barci, se arata intr-un reportaj Radio Free Europe/Radio Liberty.

In varsta de 24 de ani, Nagler, din Amsterdam, a observat ca imigrantii ar avea nevoie de ghiozdane cand ii ajuta sa se dea jos din barci gonflabile pe insula greceasca Lesbos, in ianuarie.

Tragedia refugiatilor continua: Patru imigranti, intre care doi copii, au murit incercand sa ajunga in Grecia

Deseori isi pierdeau bagajele pe drum si intotdeauana isi lasau vestele de salvare si barcile pe plajele pe care ajungeau. Nagler spune ca a luat cu ea la Amsterdam, unde studiaza croitoria, 20 de kilograme de material din barcile abandonate. A rugat-o pe prietena sa, Didi Aaslund, artista olandeza in varsta de 27 de ani, sa gaseasca impreuna o solutie.

"Am sunat-o pe Didi si i-am spus 'haide sa facem ghiozdane, pentru ca avem mult material", si-a amintit Nagler.

In jur de 600.000 de oameni care fug de razboaiele din Orientul Mijlociu au ajuns pe insula Lesbos, in cautarea unei vieti mai bune, de cand a inceput criza refugiatilor pana in prezent. Este prima oprire din lunga calatorie catre Europa de Vest.

Mii de europeni au iesit in strada pentru imigranti: Refugiatii sunt bineveniti aici

Rucsacuri lui Nagler sunt facuti din bucati de cauciuc din barcile abandonate, prinse cu nituri. Ghiozdanele se inchid cu cataramele luate de la vestele de salvare. Nagler sustine ca un astfel de rucsac se poate face cu circa trei dolari si nu necesita electricitate.

Pe 29 februarie, Nagler si Aaslung au inceput un atelier de o saptamana, in care i-au invatat pe imigranti sa isi faca propriile ghiozdane. Fetele au amenajat atelierul intr-o tabara improvizata de corturi, langa centrul de primire Moria, aflat in apropiere de capital insulei, Mytilini.

In tabara nu sunt mereu aceiasi oameni; pe 2 martie, printre refugiatii de acolo s-au numarat 200 de pakistanzi, abandonati pe insula dupa ce autoritatile elene i-au clasificat drept imigranti economici care nu au dreptul la azil.

Nagler si Aaslund si-au denumit ideea "It Works" (Functioneaza) si spun ca acest lucru reflecta o abordare pragmatica: un rucsac facut de imigranti pentru imigranti.

Raida Matar, o fata yazidi de 13 ani din regiunea irakiana Sinjar, invata de la o voluntara din Spania cum se face un rucsac. Nu intelege engleza, dar invata sa-si faca rucsacul din materialul verde al unei barci urmarind miscarile tinerei.

"Am facut noi singure ghiozdanele astea", spune copila, precizand ca familia sa vrea sa ajunga in Germania. "Am venit aici cu o barca exact ca asta", continua ea.

Transformarea barcilor si vestelor de salvare in rucsacuri este una dintre multele solutii neconventionale gasite de voluntari pentru refugiatii neajutorati.

Grecia, depozitul de suflete: Cum traiesc imigrantii pe aeroporturi si stadioane parasite

De asemenea, o tanara siriana in varsta de 19 ani, Amani, a ajuns pe insula Lesbos pe 28 februarie, dupa o calatorie terifianta, lunga de doua ore, din Turcia, pe o barca gonflabila cu zeci de imigranti, printre care numerosi copii. Ea viseaza sa studieze jurnalismul in Germania.

"Este o idee buna sa faci ghiozdane din barci. Omori barca ce a incercat sa te omoare pe tine", a spus fata, care nu a vrut sa isi dezvaluie numele de familie, de teama ca familia sa, care se afla la Damasc, sa nu pateasca ceva.

"Sper ca toti oamenii acestia sa ajunga unde vor in Europa. Sper sa foloseasca ghiozdanele in calatoriile lor", a marturisit Nagler.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#voluntari refugiati Grecia, #refugiati Grecia ghiozdane , #Grecia