Presedintele Cehiei vrea ca Grecia sa-si plateasca datoria construind lagare pentru refugiati

Duminica, 06 Martie 2016, ora 18:14
4016 citiri
Presedintele Cehiei vrea ca Grecia sa-si plateasca datoria construind lagare pentru refugiati
Foto: Facebook / Milos Zeman

Presedintele Cehiei, Milos Zeman, a sustinut duminica ca Grecia ar putea sa-si plateasca datoria externa, care depaseste 600 de miliarde de euro, prin adapostirea unor centre de deportare, unde ar urma sa fie trimisi migrantii care nu indeplinesc conditiile europene pentri azil, transmite Reuters.

Milos Zeman, care si-a lansat planul pentru solutionarea crizei migrantilor intr-un interviu pentru televiziunea ceha Prima, a sustinut ca ideea apartine unui consilier si este "o idee originala prin care ucizi doua pasari cu o piatra".

"Centrele de detentie, care vor fi ridicate pe insulele grecesti, vor adaposti migrantii deportati din Europa, iar Atena, prin intretinerea acestor centre, isi va plati datoria externa, care este altfel imposibil de recuperat de catre creditori", a explicat presedintele ceh.

Presedintele Cehiei are puteri limitate in ceea ce priveste politica externa, insa a fost un critic vehement al crizei migrantilor. Anterior, Milos Zeman s-a declarat neincrezator in capacitatea de integrare a comunitatilor musulmane, care este, din punctul sau de vedere, practic imposibila. De asemenea, liderul de la Praga a precizat ca actualul flux migratoriu este o invazie organizata.

Liderul Cehiei nu este singurul politician din tarile grupului Visegrad (Cehia, Slovacia, Polonia si Ungaria), care se opune primirii migrantilor si acuza Grecia de lipsa de interes in ceea ce priveste gestionarea fluxului.

Mai mult, declaratiile presedintelui ceh au loc in ajunul Summitului UE-Turcia, care incepe luni la Bruxelles. Discutiile liderilor europeni se vor concentra pe gasirea unei solutii pentru gestionarea crizei migrantilor si sustinerea Greciei, care este principalul punct de intrare in Europa.

Premierul grec Alexis Tsipras a sustinut duminica ca tara sa va insista la summitul de luni pentru masuri de solidaritate cu refugiatii si o distribuire corecta a efortului crizei intre statele membre UE.

Tsipras a acuzat vineri statele care au impus restrictii dure la granite pentru a opri fluxul migratoriu ca ar distruge Europa, sustinand ca Grecia este singura tara care isi indeplineste obligatiile in ceea ce priveste criza migrantilor.

"Ce au decis sa faca unele state incalca toate regulile europene si noi consideram aceste actiuni ca fiind neprietenoase. Aceste tari distrug Europa. In final, cei care ridica garduri de sarma ghimpata, expulzeaza refugiati si isi transforma tarile in fortarete vor fi izolati in Europa. In schimb, noi suntem in alianta cu statele care dau dovada de solidaritate", a precizat Tsipras, criticand astfel actiunile unilaterale luate de unele state europene impotriva refugiatilor.

Aceste decizii unilaterale implementate de tari aflate mai la nord pe ruta migratorie din Balcani au declansat un efect de domino cu consecinte dezastruoase pentru Grecia. ONU a avertizat miercuri ca o criza umanitara pare inevitabila in Grecia, dupa ce peste 30.000 de migranti au ramas blocati la granita macedoneana.

Numarul migrantilor de pe teritoriul elen creste constant, cu peste 2.000 de persoane care sosesc zilnic pe mare dinspre Turcia. De altfel, autoritatile grecesti au fost nevoite sa ia masuri pentru redirectionarea migrantilor spre tabere improvizate pe campuri sau stadioane, pentru ca acestia sa nu se adune in localitatea Idomeni, aflata la frontiera cu Macedonia, unde conditiile au ajuns inumane.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#lagare refugiati Grecia, #Cehia lagare refugiati , #Grecia