Imensa tabara de refugiati din Sicilia, un model pentru UE sau un ghetou?

Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 20:24
5710 citiri
Imensa tabara de refugiati din Sicilia, un model pentru UE sau un ghetou?

In inima Siciliei, patrule inarmate pazesc una dintre cele mai mari tabere de refugiati din Europa, care a starnit dezbateri intense asupra necesitatii unor asemenea centre supradimensionate pentru gestionarea sosirilor masive ale imigrantilor.

Amenajat pe facilitatile unei foste baze militare pierdute in mijlocul campurilor de portocali, centrul de la Mineo gazduieste in prezent peste 3.000 de refugiati, cifra ce a trecut uneori si de 4.000, relateaza AFP intr-un reportaj publicat vineri.

"Este foarte greu sa-i controlam. (...) Centrul este practic un oras in sine, iar acest lucru nu ajuta la integrare", afirma Anna Aloisi, primarul orasului Mineo, aflat totusi la o distanta considerabila de respectiva tabara.

"Mineo are 5.000 de locuitori, multe persoane varstnice si putini tineri. Iar sosirea acestor imigranti de culoare, toti tineri si care stau fara sa faca nimic, sperie oamenii", explica ea.

In spatele gardurilor cu sarma ghimpata inalte de 3 metri, solicitantii de azil sunt impartiti pe etnii si religii in 403 casute vopsite in galben sau roz, dormind mai multi in camera pe saltele sau chiar direct pe podea.

Cum e viata de refugiat in cea mai mare tabara de la granita cu Siria (Galerie Foto)

Refugiatii au dreptul sa iasa din tabara si primesc fiecare, pe langa cazare si masa, cate 2,5 euro pe zi ca bani de buzunar. Insa putini dintre ei au acces la serviciile pe care statul italian ar trebui sa le garanteze, respectiv cursuri de limba italiana, asistenta juridica si medicala. Cat despre examinarea cererilor de azil, pot sa treaca si doi ani pana cand afla daca pot ramane in Italia.

In acest timp, refugiatii stau degeaba. "Nu avem de lucru, nu facem nimic, stam toata ziua pe camp", recunoaste un refugiat nigerian, care este totusi recunoscator ca are in sfarsit "un loc unde sa-si aseze capul".

Insa in zona taberei infloresc prostitutia, traficul cu droguri si comertul la negru. Refugiatii "vand haine, alimente, tigari, cartele telefonice in bazarele imprastiate in jurul centrului. Exista chiar si un restaurant clandestin si un serviciu de taximetrie gestionat de imigranti", afirma Angela Lupo, consilier juridic la Centrul italian pentru refugiati (CIR). Totusi, directorul taberei sustine ca situatia este sub control.

Dar uciderea brutala a unui cuplu de italieni de catre un refugiat venit din statul african Coasta de Fildes si gazduit in tabara de la Mineo a provocat recent un val de proteste in Italia, tara ce s-a saturat sa fie in prima linie a sosirii imigrantilor ilegali.

De asemenea, revelatiile ca grupari infractionale s-au infiltrat in tabara au determinat guvernul condus de Matteo Renzi sa reactioneze, un responsabil afirmand saptamana aceasta ca a fost initiata o ancheta si, daca situatia o va impune, tabara va fi desfiintata.

Cat despre opinia localnicilor, acestia au cate ceva de reprosat nu doar refugiatilor, ci mai ales guvernului italian, pe care-l acuza ca acorda prea multe facilitati unor imigranti ajunsi intr-o tara unde rata somajului in randul tinerilor trece de 40%. Italienii remarca faptul ca guvenul "are grija de imigranti, pentru ca acestia sa aiba o masa calda si un acoperis, in timp ce ei o duc rau", explica primarul Anna Aloisi.

Totusi, mai multe state europene pledeaza pentru amenajarea in Italia si Grecia si a altor tabere similare, unde refugiatii vor fi inregistrati, iar cei care indeplinesc conditiile pentru a primi azil vor fi separati de imigrantii economici, care trebuie repatriati in tarile lor.

Dar multi sustin ca structurile de dimensiuni reduse ar fi mai potrivite, intrucat ele ar permite o mai buna monitorizare a refugiatilor si astfel ar putea creste gradul de acceptare si implicit de integrare a lor in comunitatile locale.

Citeste si:
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Mariana Ioniță a fost schimbată de la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În locul său director general a fost numit Cristian Pistol, fost...
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali având convorbiri tete-a-tete. În...
Sursa: AGERPRES