Italienii au anuntat capturarea unuia dintre cei mai mari traficanti de migranti, insa cel prins era cu totul altcineva

Vineri, 10 Iunie 2016, ora 11:36
3309 citiri
Italienii au anuntat capturarea unuia dintre cei mai mari traficanti de migranti, insa cel prins era cu totul altcineva
Foto: captura YouTube/ Vice News

Autoritatile italiene si britanice anuntau saptamana aceasta capturarea unuia dintre cei mai cautati traficanti de persoane din lume, seful uneia dintre cele mai importante retele care opereaza in Africa centrala si Libia, de unde pleaca barcile cu refugiati spre Italia.

Medhanie Yehdego Mered, in varsta de 35 de ani, din Eritreea, care se lauda cu trimiterea a cel putin 13.000 de oameni in Europa, era cautat de un an.

Se pare insa ca nu el este cel prins la sfarsitul lunii mai in capitala Sudanului, Khartoum, si extradat miercuri in Italia.

Refugiati care i-au platit lui Mered ca sa ajunga in Europa au declarat pentru The Guardian ca tanarul prins de italieni si National Crime Agency din Marea Britanie nu este celebrul traficant.

"Il cunosc foarte bine, il pot recunoaste usor. Ala nu era el", a spus Anbes Yemane, un student de 23 de ani din Eritreea, care a povestit cum a ajuns in Italia in decembrie 2013 apeland la serviciile gruparii lui Mered.

El a spus ca refugiatii erau tratati ca animalele si amenintati de Mered cu un pistol.

Un alt fost client, care nu a dorit sa ii apara numele de teama ca Mered i-ar putea face rau familiei sale in Sudan, a confirmat ca barbatul extradat in Italia nu este traficantul, pe care il cunoaste din 2011. "Este foarte periculos si foarte puternic", a mai spus el.

Cel retinut la Khartoum este se pare Medhanie Tesfamariam Berhe, un refugiat din Eritreea, in varsta de 29 de ani.

Rudele sale au aratat ca tanarul este nevinovat si a fost confundat.

Sora lui, Seghen, cu care locuia, a povestit ca il cauta de doua saptamani, pana l-a vazut la stiri.

"L-am cautat in inchisorile din Khartoum, dar mi-au spus ca nu este nimeni cu acest nume", a spus femeia.

Berhe a fugit din Eritreea in octombrie 2014, fiind unul dintre miile de cetateni ai acestei tari care au recurs la aceasta solutie. Guvernul Eritreii este acuzat de ONU ca isi terorizeaza populatia prin crime, rapiri, tortura si violuri. O mare parte dintre refugiatii africani care ajung in Europa sunt din Eritreea.

Peste 320.000 de oameni au ajuns in Italia din Libia in 2014 - 2015, printre ei fiind 70.000 de cetateni ai Eritreii.

Intervievat mai demult la telefon de jurnalistul si activistul Meron Estefanos din Eritreea, traficantul Mered a spus ca el a trimis in UE 13.000 de oameni, dar a sustinut ca nu el are rolul principal in incarcarea barcilor cu refugiati care incearca sa traverseze Mediterana si mor cu sutele, ci ca actioneaza sub protectia autoritatilor din Libia si Sudan, carora le da mare parte din sumele pe care le incaseaza de la refugiati.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Mered traficant refugiati eroare , #Italia