Salvini si-a calcat pe inima si a lasat 27 de imigranti minori sa debarce (Video)

Duminica, 18 August 2019, ora 10:21
2139 citiri
Salvini si-a calcat pe inima si a lasat 27 de imigranti minori sa debarce (Video)

Ministrul de Interne italian si lider al extremei drepte, Matteo Salvini, a acceptat impotriva vointei sale debarcarea a 27 de migranti minori, neinsotiti, de pe nava ONG spaniola Proactiva Open Arms, ancorata in largul insulei Lampedusa.

"Evacuarea minorilor neinsotiti, indeplinita", a comunicat prin Twitter aceasta organizatie neguvernamentala, potrivit AFP si Le Point.

In mod evident usurati, uneori cu surasul pe buze, acesti tineri migranti au fost recuperati de garzile de coasta italiene, care i-au adus in portul micii insule italiene Lampedusa, situata intre Sicilia si Africa de Nord. Aceasta solutie era asteptata de unii dintre ei de doua saptamani in largul marii.

Ministrul de Interne scrisese mai devreme un mesaj sefului guvernului italian, Giuseppe Conte, in care declara ca ar putea autoriza "presupusii" minori sa paraseasca Open Arms, desi aceasta ar fi in "contradictie cu opinia sa".

Marc Reig, comandantul navei, descrisese - vineri - o situatie "exploziva" la bord, subliniind ca unii migranti ar putea "sa se arunce in apa" pentru a ajunge pe uscat inotand.

"Toata lumea este daramata psihologic, aceasta situatie a devenit nesustenabila", afirmase el pentru canalul de televiziune spaniol TVE. Intr-un mesaj pe Twitter, ONG evoca amenintari de sinucidere si cerea o debarcare generala din motive de "urgenta umanitara".

Matteo Salvini continua totusi sa refuze ca 105 adulti si doi minori insotiti, aflati in continuare la bord, sa poata debarca, desi mai multe tari europene acceptasera sa-i primeasca.

"Comisia (Europeana) a avut contacte intense in cursul saptamanii si suntem foarte recunoscatori cooperarii Frantei, Germaniei, Luxemburgului, Portugaliei, Romaniei si Spaniei", a comentat vineri un purtator de cuvant al Comisiei, Vanessa Rock.

Dar "nicio tara europeana nu a facut pasi oficiali pentru a primi migrantii care se afla la bord", deplang surse din Ministerul de Interne italian, care cer angajamente concrete.

Italia: O instanta administrativa anuleaza interdictia pentru nava cu migranti Open Arms, dar Salvini nu se lasa

Proactiva Open Arms le-a spus migrantilor ca cea mai mare parte dintre ei trebuie sa ramana la bord, in timp ce nava a aruncat ancora in largul insulei Lampedusa de joi.

Un procuror sicilian a efectuat o perchezitie, sambata, la sediul serviciului garzilor de coasta italiene la Roma, in cadrul unei anchete pentru sechestrarea de persoane si abuz de putere cu autori neindentificati, vizand decizia de a impiedica Open Arms sa acosteze.

Politia a confiscat in special inregistrari ale comunicatiilor intre Ministerul de Interne si serviciile de interventie, a informat cotidianul de stanga La Repubblica.

Criza politica din Italia

Aceasta noua confruntare intre o nava de salvare de migranti si ministrul de Interne italian s-a desfasurat de aceasta data in contextul crizei politice care afecteaza Italia.

Salvini a destramat in 8 august coalitia guvernamentala alcatuita din formatiunea sa politica, Liga (extrema dreapta), cu Miscarea 5 Stele (M5S, antisistem) . El a cerut organizarea rapida a unor alegeri anticipate, in timp ce este creditat cu 36-38% din intentiile de vot in sondaje.

Dar un front politic pare pe cale sa se formeze impotriva sa prin crearea neasteptata a unei aliante intre fostii sai parteneri din M5S si Partidul Democrat (centru-stanga).

Politica in domeniul migratiei a ocupat un loc central in aceasta criza, in asteptarea unui eventual vot de cenzura impotriva guvernului in Senat marti.

In acelasi timp, Ocean Viking, nava SOS Mediterana si Medici fara Frontiere, nu dispune in continuare de nicio solutie pentru a-i putea debarca pe cei 356 de migranti pe care i-a salvat in largul marii.

Ea navigheaza cu viteza mica la jumatatea drumului intre Malta si Lampedusa, in timp ce decretul care ii interzice sa intre in apele teritoriale italiene este in continuare in vigoare si autoritatile malteze raman insensibile la cererile sale.

Citeste si:
Ce se întâmplă dacă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
Ce se întâmplă dacă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
USR PLUS va depune o nouă moţiune de cenzură alături de AUR, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că procedura depunerii moţiunii care este deja în Parlament este...
Follow the money! Cum să înțelegi criza politică românească
Follow the money! Cum să înțelegi criza politică românească
Două expresii s-au consacrat în istorie pentru a descifra ce determină evenimente aparent absconse: „cherchez la femme” și „follow the money”. La noi, e preponderentă varianta...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
RASPUTEA
rank 1
dar pe aia 10 negrii mititei pe care ni i-a promis i-a trimis lu oha