Macedonia, tara care a decis sa-i ajute, nu sa-i goneasca pe imigranti: Niciun refugiat nu e lasat in urma

Joi, 03 Septembrie 2015, ora 10:56
11847 citiri
Macedonia, tara care a decis sa-i ajute, nu sa-i goneasca pe imigranti: Niciun refugiat nu e lasat in urma
Foto: Arhiva Ziare.com

Din cauza pozitiei geografice, Macedonia a fost intotdeauna o zona de tranzit a civilizatiilor intre est si vest, intre nord si sud, insa in ultima perioada a fost lovita de o criza fara precedent, cea a refugiatilor.

Desi aproape niciun imigrant nu isi doreste sa ramana in Macedonia si nu depune cerere de azil in aceasta tara, faptul ca refugiatii ii strabat teritoriul in drumul lor spre o viata mai buna in Europa de Vest le da de furca autoritatilor din mica tara balcanica.

Ziare.com a stat de vorba cu politicianul Toni Ristov din Macedonia, care cunoaste detalii despre "invazia" imigrantilor. Acesta ne-a povestit cum reuseste Guvernul de la Skopje sa tina in frau aceasta criza si care este atitudinea poporului fata de transfugii care strabat tara.

Criza imigrantilor: Doua orase istorice ofera adapost pentru refugiati

Toni Ristov este membru si purtator de cuvant al Partidului DOM (Democratic Renewal of Macedonia) sau Partidul Verde. De asemenea, Ristov este consilier in Gjorce Petrov, una dintre cele zece municipalitati care compun capitala Skopje.

"De fiecare data cand a izbucnit orice fel de criza, in special militara, Macedonia a fost lovita de un aflux de refugiati care incercau sa isi salveze viata, sa isi salveze familia. S-a intamplat in timpul razboiului civil din Grecia dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial - cand sute de mii de macedoneni si-au parasit casele inainte de atacurile asupra armatei monarhice grecesti - si in timpul crizei din Kosovo din 1999, cand Macedonia a primit peste 300.000 de refugiati din Kosovo", a explicat Ristov.

Criza refugiatilor nu exista de ieri, de azi in Macedonia. Ea a fost declasata de Primavara Araba, cu toate ca imigranti au sosit in statul balcanic si inainte, din cauza operatiunilor militare ale NATO si SUA in Afganistan si Irak. In acea perioada, s-au inregistrat primele treceri ilegale ale frontierei, a notat oficialul macedonean.

"Timp de multi ani, Macedonia a avut ochii inchisi fata de aceasta problema, iar refugiatii au fost priviti ca niste infractori. Toate acestea nu au facut decat sa creeze beneficii pentru gruparile de crima organizata, care au profitat de situatia in care se aflau acesti oameni si care au facut bani din transport si cazare timp de cateva zile in conditii inumane. Imigrantii plateau sume astronomice pentru mancare si apa.

In ultimul an, pe masura ce s-a adancit nu numai criza din Siria, ci si din alte zone din Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Africa, afluxul de imigranti a inceput sa fie tot mai numeros de la o zi la alta. Numarul zilnic de transfugi a crescut progresiv, initial fiind vorba despre zeci, apoi sute, iar acum mii. Cele mai recente informatii arata ca Macedonia a fost tranzitata de peste 51.000 de refugiati", ne-a explicat oficialul.

Din cauza ca Grecia se confrunta in momentul de fata cu o profunda criza economica si nu are resurse sa gestioneze invazia de refugiati, acesti oameni trec granita in Macedonia prin locuri ilegale si, de cele mai multe ori, fara sa fie inregistrati, fara documente de identificare.

Criza imigrantilor: Noi incidente la frontiera dintre Grecia si Macedonia

Cand a deschis Macedonia ochii

In prima jumatate a acestui an, imigrantii au traversat Macedonia pe jos, de-a lungul autostrazilor si cailor ferate, fara apa sau mancare si dormind sub cerul liber. Din aceasta cauza au avut loc si cateva accidente in care zeci de imigranti au murit pe drum.

Nou accident teribil cu migranti: Ucisi in timp ce incercau sa ajunga in Europa de Vest pe calea ferata

"Asta a fost momentul declansator pentru ca mai multe ONG-uri si activisti sa faca ceva pentru un tratament mai uman al acestor oameni. Ajutoarele umanitare au venit tot mai des, iar presiunea publica pe Guvern a obligat autoritatile sa ia anumite masuri. Initial au fost reamenajate cateva cladiri abandonate pe post de adaposturi, insa conditiile erau subumane", a precizat el.

Trebuie specificat ca nu a existat legislatie pentru refugiati in Macedonia pana in luna iunie a acestui an, cand s-au adus modificari Codului Penal in acest sens, asa ca autoritatile nu au mai avut nicio scuza sa nu se confrunte cu problema.

Ce prevede legea

Acum, legea prevede ca imigrantii sa fie inregistrati legal, dupa care au la dispozitie 72 de ore sa stationeze pe teritoriul Macedoniei sau sa ceara azil. In plus, ei pot folosi transportul public, taxiul si trenurile, la fel de bine cum pot fi luati in masini personale de catre cetateni, ceea ce inainte era ilegal si se pedepsea conform legii.

Totodata, de la adoptarea noii reglementari, granitele cu Grecia si Serbia, usor de trecut inainte, sunt mult mai bine pazite, asa ca tranzitul refugiatilor se desfasoara in conditii legale acum. Un rol foarte important l-au avut ONG-urile si Crucea Rosie, care i-au ajutat enorm pe imigranti.

Sigur ca inca exista probleme, cum a fost incidentul de zilele trecute cand fortele de ordine au tras cu gaze lacrimogene in multimea furioasa de imigranti, insa Ristov asigura ca actiunea a avut in spate motive de securitate si nu pentru a pune presiune asupra autoritatilor de la granita, care se ocupa de inregistrarea refugiatilor. Imigrantii au fost cei care au incercat sa treaca frontiera cu forta, fara sa respecte reglementarile impuse de noua legislatie.

Granitele Macedoniei, luate cu asalt de imigranti - Politia a folosit gaze lacrimogene

Chiar si in conditiile in care situatia este tinuta sub control destul de bine, presiunea cauzata de aceasta criza este uriasa, pentru ca Macedonia este una dintre cele mai mici tari din Europa, cu resurse atat umane, cat si financiare limitate.

Mai mult, invazia transfugilor are un impact destul de mare si asupra bugetului acestui stat, pentru ca Guvernul trebuie sa aloce fonduri importante pentru gestionarea crizei.

"Unele cercetari arata ca tranzitul unui refugiat prin Macedonia costa statul intre 150 si 400 de euro (suma care include inregistrarea, personalul din Politie si administratie, transportul, apa, mancarea si logistica), la care se adauga investitiile in adaposturi si infrastructura. O parte din aceste fonduri vin din donatii, insa, una peste alta, costurile sunt ridicate pentru Guvern, iar Uniunea Europeana nu prea ajuta", a aratat Toni Ristov.

In ceea ce priveste o solutie guvernamentala la aceasta criza, oficialul ne-a spus ca este greu sa vorbim despre asa ceva cand ne referim la vietile unor oameni.

"Un lucru este cert: inchiderea granitelor nu e o solutie. Ar crea un efect de domino, pentru ca ar submina stabilitatea statului ale carui granite sunt inchise (...). Trebuie sa spun ca nu exista nimic mai sacru decat viata si ea trebuie protejata. Insa solutia nu poate veni din partea unei tari, ci este nevoie de o cooperare a tuturor statelor din sud-estul Europei, cu implicarea Uniunii Europene, a ONU si chiar a Statelor Unite, precum si a tarilor dezvoltate care au capacitatea de a gestiona criza. (...) Concluzia inevitabila este ca problema trebuie sa fie rezolvata de cei care au creat-o", a mentionat acesta.

Ristov a subliniat ca trebuie sa acordam o atentie sporita, la nivel regional, prevenirii incidentelor de securitate, pentru ca este cert ca printre acesti oameni se numara si unele persoane care intentioneaza sa comita atacuri teroriste. "Trebuie sa lucram impreuna pentru neutralizarea lor", a avertizat el.

Va patrunde Statul Islamic in Romania odata cu imigrantii? "Nu suntem scutiti de un atac sangeros la noi in tara"

Anunt de la Cotroceni: Iata cand vin imigrantii in tara noastra: "Romania e total nepregatita"

Poporul este solidar cu imigrantii

In ceea ce priveste atitudinea poporului fata de imigranti, Ristov a punctat ca in Macedonia xenofobia este un fenomen izolat, pentru ca societatea de aici este multiculturala si accepta diversitatea, stie sa ii ajute pe cei care au nevoie. Niciun refugiat nu este lasat in urma in Macedonia, iar oamenii de aici sunt de parere ca tarile in care acestia vor sa ajunga ar trebui sa ii integreze si sa respecte demnitatea umana.

Si Jasmin Redzepi, presedintele celui mai activ ONG din Macedonia in problema imigrantilor, Legis, a aratat ca Guvernul nu ii lasa de izbeliste pe refugiati si ii ajuta sa calatoreasca mai departe in vestul Europei.

Autoritatile au infiintat inclusiv o tabara de unde toti transfugii pot lua autobuze si trenuri catre Serbia, iar la granita dintre cele doua state a fost amenajata o alta tabara cu toalete si dusuri, a declarat el pentru Ziare.com. Si activistii pentru drepturile omului se implica destul de mult. Doar ONG-ul condus de Redzepi ofera 2.500 de pachete cu mancare pe zi refugiatilor care sosesc in Macedonia.

Desi cetatenii acestei tari sunt solidari cu imigrantii, presa pro-guvernamentala a creat in ultima perioada putina xenofobie, asa ca unii oameni sunt acum impotriva lor, insa numarul acestora este redus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#imigranti Macedonia, #criza imigranti Macedonia, #refugiati Macedonia , #Macedonia