Oferta Spaniei de a primi un vas plin cu migranti a fost refuzata UPDATE Unii ar fi urmat sa ajunga in Romania

Duminica, 18 August 2019, ora 20:45
9287 citiri
Oferta Spaniei de a primi un vas plin cu migranti a fost refuzata UPDATE Unii ar fi urmat sa ajunga in Romania

Nava ONG-ului spaniol Open Arms, care avea la bord peste o suta de migranti recuperati din Marea Mediterana, de mai bine de doua saptamani, a refuzat oferta Spaniei de a-i debarca pe acestia in portul Algeciras, de unde sa fie redistribuiti in sase state ale UE care au acceptat sa-i primeasca, printre care si Romania.

Comandantul navei a refuzat oferta Spaniei motivand ca pana la Algeciras ar face un drum periculos de sase zile. Atmosfera la bord este foarte tensionata, iar unii pasageri s-au aruncat disperati in mare si au incercat sa inoate catre tarm, arata Euronews.

Debarcarea acestor migranti, majoritatea africani, ar fi trebuit sa se realizeze in Italia, dupa ce respectivele sase state au acceptat sa-i preia, dar ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a refuzat sa permita acostarea navei ONG-ului spaniol. El a acceptat totusi sambata debarcarea a 27 de 'prezumtivi' minori neinsotiti, astfel ca la bordul navei mai sunt acum doar 80 de migranti. Anterior, Salvini declarase ca normal ar fi ca Spania sa-i primeasca pe toti, intrucat nava Open Arms are pavilion spaniol.

Salvini si-a mentinut refuzul de a permite debarcarea tuturor migrantilor chiar si dupa ce premierul italian Giuseppe Conte anuntase joi ca Spania si alte cinci state membre ale UE (Franta, Germania, Luxemburg, Portugalia si Romania) au acceptat sa preia migrantii de pe aceasta nava. Potrivit unei surse din Ministerul de Interne de la Roma, Salvini a continuat sa se impotriveasca debarcarii migrantilor intrucat "nicio tara europeana nu a facut pasi oficiali pentru a primi migrantii care se afla la bord".

Guvernul spaniol anuntase duminica faptul ca, odata ce migrantii vor fi debarcati in portul Algeciras, se va proceda la relocarea lor conform celor convenite cu statele mentionate.

"Raspunsul de neconceput al autoritatilor italiene, concret, cel al ministrului de interne, Matteo Salvini, de a-si inchide toate porturile, precum si dificultatile exprimate de alte state din Mediterana Centrala, au determinat Spania sa conduca din nou raspunsul fata de o criza umanitara", afirma intr-un comunicat guvernul de la Madrid.

La randul sau, premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a apreciat, intr-o postare pe Twitter, ca "este necesar sa se stabileasca o solutie europeana ordonata si sustinuta, care sa raspunda provocarii migratiei conform valorilor UE de progres si umanism".

Intrucat navele diferitelor ONG continua in apropierea Libiei operatiunile de preluare a migrantilor africani ce incearca sa ajunga in Europa, Italia si Malta si-au inchis porturile pentru aceste nave, autorizand acostarea lor numai dupa ce alte state ale UE au acceptat sa preia migrantii aflati la bord.

"Umanitatea nu inseamna sa ajuti traficanti si ONG-uri", a declarat ministrul Salvini, acuzand fostul guvern de la Roma ca a permis in anii trecuti debarcarea nestingherita a migrantilor in Italia.

"Din cauza acestui presupus concept de 'umanitate' in anii de guvernare democrata, Italia a devenit tabara de refugiati a Europei", a spus el, afirmand ca "umanitate inseamna mai degraba sa investesti serios in Africa decat sa deschizi porturile italiene".

O alta nava, Ocean Viking, apartinand ONG-urilor SOS Mediterana si Medici fara Frontiere, asteapta o solutie pentru a-i putea debarca pe cei 356 de migranti pe care i-a salvat din Mediterana.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut sâmbătă, 23 octombrie, o discuţie telefonică cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. În cadrul discuției, şeful social-democraţilor a...
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Sursa: AGERPRES