5 refugiati sirieni lucreaza in shaormerii din Cluj: Au invatat romaneste si vor sa ramana la noi

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 19:54
5946 citiri
5 refugiati sirieni lucreaza in shaormerii din Cluj: Au invatat romaneste si vor sa ramana la noi
Foto: Arhiva Pixabay

Patronul unui lant de shaormerii din Cluj-Napoca a angajat 5 refugiati sirieni, adusi de la centrul din Somcuta Mare. Acestia lucreaza in ture alaturi de romani, ca sa invete limba romana si sa se adapteze mai usor si mai repede.

Omul de afaceri Eiad Molhem, sirian de origine, a declarat, miercuri, ca a incercat, prin acest gest, sa ofere o sansa unor conationali care au fugit din Siria din cauza razboiului.

"Ideea a pornit de la faptul ca forta de munca este destul de slaba in Cluj-Napoca in acest domeniu, unde nu se cere prea multa pregatire. Am apelat la firme de recrutare de personal si am avut angajati care stateau putin, astfel ca ne-am decis sa aducem refugiati sirieni de la Centrul din Somcuta Mare.

Cu aceasta ocazie, ne-am gandit sa le si oferim ajutor unor conationali ai nostri, un loc de munca si o sansa de integrare in Romania. Am mers, am discutat cu ei si am selectat 5 tineri, care au si venit anul trecut. Le-am cautat chirie si i-am angajat in cadrul lantului nostru de shaormerii.

Sunt harnici, se inteleg bine cu colegii lor, i-am pus in ture cu romani, ca sa invete limba romana si sa se adapteze mai usor si mai repede. Servesc deja, lucreaza si la casa de marcat, vorbesc romaneste cu clientii, dar vor face si cursuri de limba romana, pentru a se perfectiona", a spus Molhem.

Omul de afaceri vrea sa mai aduca inca 2 sau 3 refugiati sirieni, in perioada urmatoare.

Unul dintre refugiati, Mahmoud Kerdi, are 23 de ani si este din orasul Latakia. Acasa era student in ultimul an la Facultatea de Management si, in paralel, lucra ca si antrenor personal la o sala de fitness.

"Am fugit anul trecut din cauza razboiului si pentru faptul ca urma sa fiu recrutat in armata. Mi-am lasat familia in Siria. Am ajuns in Turcia, iar de acolo, pe mare, in Grecia, unde am ramas blocat. Am fost inscris intr-un program al ONU, am optat pentru mai multe tari europene, printre care si Romania, si am fost repartizat, ca refugiat, in Romania.

Nu stiam prea multe despre Romania, dar ma bucur ca am ajuns aici. Imi place tara, imi place Clujul, imi plac oamenii ca nu sunt nationalisti, nu are nimeni treaba cu mine", a spus tanarul sirian.

Acesta a precizat ca la serviciu vorbeste in limba romana cu colegii si clientii, preia comenzile, se descurca.

"Vreau sa raman in Romania. Dorul de casa, de familie, e mare, dar vorbesc la telefon cu ei", a mai spus Mahmoud Kerdi.

Un alt refugiat, Naef Alqari, este de loc din Damasc si are 25 de ani, el urmand, anterior, cursurile Facultatii de Istorie, iar in paralel lucra intr-un magazin de haine.

"Am fost in acelasi grup de refugiati cu Mahmoud, am ajuns impreuna la Cluj. Si eu ma gandesc sa raman aici, pentru ca imi place. Ne-am facut prieteni, mai iesim cu colegii la localuri unde se fumeaza narghilea, invatam romaneste de la ei", a subliniat Alqari.

Ambii refugiati sirieni se gandesc sa aplice pentru obtinerea cetateniei romane in momentul in care vor avea acest drept.

Maria, una dintre colegele de serviciu ale lui Mahmoud si Naef, a declarat ca se intelege foarte bine cu cei doi, considerandu-i "colegi de treaba".

"Sunt harnici, ma inteleg cu ei doar in limba romana, se descurca la tejghea, servesc, radem, glumim, eu ii invat romaneste, ei ma invata araba", a spus si Maria.

Iata cati refugiati sirieni erau prezenti in Romania in urma cu un an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#refugiati sirieni angajati Cluj, #refugiati angajati shaormerie, #refugiati sirieni Romania, #refugiati joburi Romania , #Romania