Anunt de la Cotroceni: Iata cand vin imigrantii in tara noastra: "Romania e total nepregatita"

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 17:43
12783 citiri
Anunt de la Cotroceni: Iata cand vin imigrantii in tara noastra: "Romania e total nepregatita"

Primii imigranti ilegali pe care Romania s-a angajat in fata Uniunii Europene sa ii primeasca vor sosi in tara noastra incepand cu luna noiembrie, a informat Leonard Orban, consilierul pe politici europene al presedintelui Klaus Iohannis.

Desi Romania s-a oferit sa gazduiasca in total aproape 1.800 de persoane, Leonard Orban a spus, intr-un interviu acordat Europa FM, ca tara noastra este total nepregatita pentru acest proces.

Mii de imigranti ilegali vin in curand in Romania. Ce facem cu ei si cat ne costa?

"Oferta a fost facuta de catre Guvernul Romaniei, iar oferta este urmatoarea: 1.705 migranti pe asa-numitul mecanism de relocare intra-UE - deci sa preluam 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioada de doi ani, incepand cu luna noiembrie 2015 - si pe relocarea extra-UE, din tabere de refugiati din afara Uniunii Europene, 80 de persoane, tot pe o perioada de doi ani. Deci, in total, oferta facuta de Guvernul Romaniei a fost de 1.785 de persoane.

Pe ce s-a bazat aceasta oferta, cel putin din punctul de vedere al relocarii intra-UE: cifra avansata de Guvernul Romaniei este foarte apropiata de cota obligatorie propusa de Comisia Europeana, dar, repet, s-a mers pe baza de voluntariat si oferta facuta de Romania tine cont de capacitatea de cazare existenta in momentul de fata", a declarat Leonard Orban.

Suntem dispusi sa-i primim pe refugiati cu bratele deschise? Sondaj Ziare.com

Deficit de spatii de cazare

Mai exact, in Romania exista sase centre regionale de cazare, care sunt localizate in Bucuresti, Giurgiu, Galati, Radauti, Somcuta Mare si Timisoara. Capacitatea totala a acestor sase centre este de 950 de locuri, iar gradul de ocupare la momentul in care s-a facut propunerea de preluare a imigrantilor era de aproximativ 20%.

"Deci locuri libere sunt in jur de 760-770, tocmai de aceea s-a solicitat ca aceasta preluare sa se faca incepand cu luna noiembrie, astfel incat sa poata fi pregatita primirea acestor persoane in cele sase centre. Din punctul asta de vedere, eu afirm foarte clar - si subliniez ca e o parere personala - Romania este complet nepregatita pentru a integra migranti. Factorii decizionali nu constientizeaza nici macar partial implicatiile unui asemenea proces", a precizat consilierul lui Iohannis.

Va patrunde Statul Islamic in Romania odata cu imigrantii? "Nu suntem scutiti de un atac sangeros la noi in tara"

Orban a vorbit despre dificultatile gasirii unui loc de munca si invatarea limbii romane de catre adulti, precum si despre dificultatile pe care le au copiii sa se integreze in sistemele scolare, adaugand ca este necesara o strategie pe termen lung pentru primirea imigrantilor.

Toate statele membre UE vor primi refugiati ajunsi pe continent peste Marea Mediterana. Asta inseamna ca cei 40.000 de imigranti din Italia si Grecia vor fi repartizati in functie de mai multe criterii, cum ar fi PIB-ul, populatia sau rata somajului.

Centru pentru mii de refugiati la Targoviste? "Ar fi o tragedie. Maine poti sa spui ca pica o bomba atomica"

Conform schemei Comisiei Europene (CE), Romania ar urma sa adaposteasca aproximativ 1.700 de oameni, in urmatorii doi ani, si sa ofere azil permanent pentru alte aproape 700 de persoane. In acest sens, CE va ajuta statele membre cu cate 6.000 de euro pentru fiecare refugiat.

Daca in acel moment era vorba despre circa 2.400 de transfugi, posibilitatea ca numarul lor sa creasca este mare, avand in vedere ca mii de oameni din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au dat navala zilele acestea la frontierele din zona Balcanilor in cautarea unei vieti mai bune.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...