Aurescu: Ridicarea de garduri care sa delimiteze Europa, un gest autist si inacceptabil

Sambata, 19 Septembrie 2015, ora 21:29
2200 citiri
Aurescu: Ridicarea de garduri care sa delimiteze Europa, un gest autist si inacceptabil

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, dupa consultarile cu omologul olandez, Bert Koenders, ca in ceea ce priveste migratia trebuie gasite solutii durabile pentru gestionarea "la sursa" a problemei, el opinand ca ridicarea de garduri "este un gest mai degraba autist si inacceptabil".

"In ceea ce priveste migratia, am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE care sa abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales sa incercam sa gasim solutii durabile pentru gestionarea la sursa in statele de origine a problemei migratiei, pentru ca este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen si nu doar simptomele pe care le vedem astazi in Europa.

I-am spus domnului ministru ca, in opinia mea, ridicarea de garduri care sa delimiteze Europa civilizata, intre ghilimele, de restul Europei este un gest mai degraba autist si inacceptabbil, in afara spiritului european. In schimb, Romania este frontiera externa a UE si a NATO si avem toata capacitatea de a apara comunitatea de valori din care facem parte", a afirmat Aurescu.

Ministrul de Externe olandez a aratat ca este important ca problema sa fie rezolvata prin colaborare intre tarile UE si ca trebuie vazut care sunt originile acestei crize.

"In contextul crizei cu refugiatii pe care o avem in Europa, este important ca toate tarile din Europa sa colaboreze si sa discute despre ce este de facut si este important ca toate tarile sa ia deciziile a doua componente. In primul rand, trebuie sa abordam problema de la radacina, cand am avut reuniunea ministrilor afacerilor interne, se vorbea despre o componenta foarte importanta care se va discuta la summit-ul de miercuri, care sunt originile aceste crize, nu numai conflictul din Siria, ci si sprijinul acordat refugiatilor in Libia, cooperarea pe care o avem cu Turcia si trebuie sa aflam care sunt originile crizei si cred ca este important sa discutam saptamana aceasta.

Trebuie sa dam dovada de solidaritate in Europa, toata lumea trebuie sa colaboreze, este o incercare din care nu poate iesi nicio tara daca actioneaza singura. De asemenea, increderea care exista intre tarile UE este maxima pentru ca nu avem alternativa la colaborare si sunt convins ca vom colabora constructiv, pentru a rezolva problema, este un test pentru Europa. Cu totii avem probleme diferite, dar trebuie sa rezolvam aceasta problema impreuna", a aratat oficialul olandez.

Cei doi ministri au mentionat relatiile diplomatice bune intre cele doua tari, fiind sarbatoriti in acest an 135 de ani de relatii diplomatice. Cu aceasta ocazie, Orchestra Regala din Olanda va sustine un concert in cadrul Festivalului "George Enescu" si va fi organizata o expozitie cu documente care ilustreaza relatia diplomatica.

Citeste si:
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...
Ce-i mână pe politicieni în luptă pentru diploma de doctor: beneficiile invizibile. Avansare în carieră, bani și arderea etapelor
Ce-i mână pe politicieni în luptă pentru diploma de doctor: beneficiile invizibile. Avansare în carieră, bani și arderea etapelor
Un nou scandal privind doctoratele plagiate zdruncină România la vârful administrației după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este...