Ce spune Iohannis despre procedurile de infringement declansate de CE impotriva Romaniei

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 06:38
2457 citiri
Ce spune Iohannis despre procedurile de infringement declansate de CE impotriva Romaniei

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, ca a primit asigurari ca Guvernul lucreaza pe marginea celor doua proceduri de infringement lansate de Comisia Europeana la adresa Romaniei, pe tema aplicarii incorecte a regulilor privind azilul, iar problema va fi rezolvata.

"Au fost lansate 40 de proceduri de infringement impotriva a 19 tari, lansate de Comisia Europeana.

Doua dintre aceste proceduri sunt indreptate impotriva Romaniei. Impreuna cu echipa mea am verificat, sunt doua proceduri relativ simple, care privesc chestiuni de acordare a azilului si am primit toate asigurarile ca Guvernul lucreaza pe aceste spete si nu va fi absolut nicio problema", a declarat Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European extraordinar informal de la Bruxelles.

Comisia Europeana a declansat, miercuri, 40 de proceduri de infringement impotriva a 19 state membre UE, inclusiv a Romaniei, care au implementat incorect regulile blocului comunitar privind azilul, informeaza un comunicat al CE.

Romania, sanctionata de CE pentru aplicarea incorecta a regulilor privind azilul

Avocatul Romaniei la CJUE, despre procedura de infringement privind acordarea de azil

Comisia Europeana si-a intensificat eforturile in vederea aplicarii depline a legislatiei Uniunii Europene in domeniul imigratiei si azilului.

Comisia a transmis scrisori de notificare formala unui numar de 18 state membre, pentru ca nu au comunicat masurile nationale luate pentru a transpune deplin Directiva revizuita privind procedurile de azil.

Cele 18 state sunt: Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Romania, Suedia, Slovenia.

Aceasta directiva stabileste procedurile pentru acordarea si retragerea protectiei internationale si fixeaza reguli mai clare privind procedura de depunere a cererii de azil.

De asemenea, Comisia a trimis scrisori de notificare formala unui numar de 19 state membre, pentru ca nu au comunicat masurile luate la nivel national pentru a transpune deplin Directiva privind conditiile de receptie, care stabileste standarde minime pentru primirea celor care solicita protectie internationala.

Cele 19 state sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Romania, Suedia, Slovenia.

In plus, CE a transmis avize motivate Bulgariei si Spaniei, pentru ca nu au comunicat masurile luate la nivel national pentru a transpune in legislatie Directiva privind standardele referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cetatenii tarilor terte care solicita protectie internationala.

Comisia transmite, de asemenea, o a doua scrisoare de notificare formala Greciei, pentru incalcarea anumitor prevederi ale Directivei privind conditiile de receptie si ale Directivei privind procedurile de azil, care vizeaza deficiente grave in sistemul grec de azil.

Pe fondul celui mai mare val de imigranti si solicitanti de azil dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, mai multe state membre au evitat sa-si asume responsabilitatea si nu au respectat regulile Uniunii Europene, precum inregistrarea imigrantilor si procesarea cererilor de azil in primul stat membru in care ajunge un imigrant, comenteaza DPA.

Comisia Europeana, executivul UE, trebuie sa se asigure ca regulile blocului comunitar sunt implementate.

Anuntul de miercuri privind declansarea procedurilor de infringement a intervenit cu cateva ore inainte ca sefii de state si de guverne din UE sa se intalneasca la Bruxelles, pentru un summit extraordinar pe tema crizei imigratiei, care a pus la incercare unitatea blocului comunitar.

Citeste si:
1 Decembrie și eșecul unității
1 Decembrie și eșecul unității
Ziua Națională este despre puterea majorității, fiindcă cei care organizează parada militară uită generozitatea fruntașilor ardeleni, care știau că Ardealul nu e doar românesc, ci și...
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât...