Cote obligatorii de refugiati - Basescu spune ca se incalca Constitutia: Ii iubesc pe islamici, dar Europa e crestina

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 20:51
5352 citiri
Cote obligatorii de refugiati - Basescu spune ca se incalca Constitutia: Ii iubesc pe islamici, dar Europa e crestina

Fostul presedinte Traian Basescu a reactionat, marti, dupa ce Uniunea Europeana (UE) a aprobat cotele obligatorii de refugiati, in ciuda opozitiei a patru state membre, printre care si Romania.

Decizia a fost luata in cadrul Consiliul JAI de la Bruxelles, unde tara noastra a fost reprezentata de vicepremierul Gabriel Oprea.

UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?

Fostul presedinte considera ca Romania a comis doua erori majore.

"Am gresit in momentul in care am acceptat primele cote de imigranti, in Consiliul European din iunie, pentru ca atunci am acceptat principiul de cote obligatorii", a opinat fostul presedinte, intr-o interventie telefonica la B1 Tv.

Iohannis: Am putea fi obligati de UE sa primim mai multi refugiati. Cu ce mandat se duce Oprea la JAI

O alta eroare in opinia fostului sef de stat a fost aceea ca pozitia Romaniei, conform careia nu putem primi mai mult de 1.785 de solicitanti de azil, nu a fost ratificata de Parlament.

"Oprea a fost dezarmat - desi e general cu 4 stele. In spatele lui trebuia sa fie o decizie a Parlamentului, ceea ce i-ar fi permis sa ceara azi, dupa votul din JAI, anexarea unei minute cu aceasta decizie", a punctat Basescu.

De asemenea, el a mentionat ca relocarea imigrantilor e impotriva Constitutiei din Romaniei, el citand art 3, alin 4., care spune ca "Pe teritoriul statului roman nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine".

"Romania avea argumente daca se batea. Oprea a fost lasat la voia Domnului, la voia votului, iar maine subiectul cotelor nu figureaza pe agenda Consiliului European, pentru ca azi s-a dat votul pe aceasta tenma", a adaugat Basescu.

Ce urmeaza dupa JAI: Vor accepta tarile UE cei 120.000 de imigranti suplimentari?

Islamizarea Europei?

Fostul sef al statului a mai sustinut ca vicepremierul putea fi insotit la Consiliul JAI de seful Guvernului, Victor Ponta. Mai mult, si-a intarit ideea, precizand ca "Romania trebuia sa aiba o pozitie ca piatra" si ca cei aproape 7.000 de imigranti care ne revin reprezinta doar inceputul.

"Este cota de anul acesta, pentru ca este inadmisibil, la nivelul UE sa fortezi cotele, iar pe de alta parte sa nu spui care e strategia sa stopam fenomenul. Este procesul de islamizare a Europei, ne place sau nu ne place. Ii iubesc pe islamici, dar pentru mine Europa este crestina. Acesti oameni construiesc propiile lor reguli in interiorul statelor", este de parere fostul presedinte.

Basescu e de parere ca tara noastra nu s-a luptat cum trebuie pentru a-si apara pozitia si n-a sesizat chestiunile de finete, in timp ce unii lideri ai UE, printre care cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, fac presiuni nejustificate.

In final, el a spus ca Romania mai are o sansa: sa se adreseze Curtii Europene de Justitie.

Cote obligatorii de imigranti - Oprea a avertizat la JAI: Tratati doar simptomele imediate si nu cauzele

Pe de alta parte, contactat de B1 Tv, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a precizat ca nu este la curent cu decizia luata la JAI.

Comisia Europeana a anuntat la inceputul lunii cotele care revin fiecarei tari membra a UE, Romaniei fiindu-i repartizati 6.351 de refugiati. Tara noastra s-a opus acestui numar, precizand ca nu are o capacitate mai mare de 1.785 de locuri, chiar si prin vocea presedintelui Klaus Iohannis.

Citeste si:
Eugen Tomac, reacție dură în legătură cu fuziunea PMP cu PNL. „Câteva minciuni care circulă în aceste zile”
Eugen Tomac, reacție dură în legătură cu fuziunea PMP cu PNL. „Câteva minciuni care circulă în aceste zile”
Fostul președinte al PMP Eugen Tomac a transmis luni, 17 ianuarie, un mesaj în legătură cu subiectul fuziunii PMP și PNL. Europarlamentarul a dezmințit „câteva minciuni care circulă...
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...