Criza imigrantilor: Cati poate caza Romania la Galati

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 17:14
3975 citiri
Criza imigrantilor: Cati poate caza Romania la Galati
Foto: Hepta.ro

Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil (CRCPSA) Galati este pregatit, daca va fi cazul, sa faca fata unui aflux mare de imigranti, a declarat marti directorul institutiei, comisar sef Dorinel Geru.

Potrivit acestuia, CRCPSA Galati are o capacitate de 250 de locuri, care poate fi extinsa cu inca 30 de locuri.

De asemenea, Inspectoratul Scolar Judetean Galati poate pune la dispozitie un fost internat, racordat la toate utilitatile, apa, curent, canalizare, cu inca o suta de locuri.

In caz de aflux mare de imigranti pot fi amplasate 200-300 de corturi sau locuinte modulare in curtea centrului pe o suprafata de trei hectare.

Centru pentru mii de refugiati la Targoviste? "Ar fi o tragedie. Maine poti sa spui ca pica o bomba atomica"

Seful CRCPSA Galati a mai spus ca au fost alocate sumele de bani si s-au facut achizitiile necesare pentru tot ceea ce le trebuie azilantilor, adica obiectele de uz personal, de igiena, de intretinere, de curatenie.

"Suntem pregatiti pentru ce o sa urmeze, pentru ca, sigur, nu cred ca o sa fim ocoliti de criza imigrantilor. Suntem pregatiti sa primim afluxul care o sa fie.

Va patrunde Statul Islamic in Romania odata cu imigrantii? "Nu suntem scutiti de un atac sangeros la noi in tara"

Nu suntem in aceeasi situatie ca Ungaria, avem o situatie aparte, diferita. Nu putem sti ce se va intampla in viitor, dar la ceea ce se preconizeaza si la cifra care se hotarase la un moment dat, o cota de 2.500-2.700 de imigranti gazduiti de Romania, in urmatorii doi ani, eu zic ca se poate face fata, nu e nicio problema", a spus Dorinel Geru.

CRCPSA Galati functioneaza din 2004, are 30 de angajati, dintre care trei ofiteri de decizie, si are compententa pe linia depunerii cererilor de azil pe sapte judete: Galati, Tulcea, Braila, Constanta, Bacau, Vrancea, Vaslui. Obiectul de activitate al centrului il reprezinta primirea cererilor de azil si analizarea lor.

Comitet National pentru Situatii de Urgenta, convocat pe tema imigrantilor

De la inceputul anului, au trecut prin centru aproximativ 130 de solicitanti de azil, mai putini decat anul trecut cand au fost peste 200. Cei mai multi sunt din Siria, dar si din Afganistan, Republica Moldova, Sri Lanka, Algeria, Irak si Iran. La ora actuala, in centru sunt 12 imigranti din Siria, Iran, Irak, Sri Lanka si Republica Moldova.

Solicitantii de azil pot sta in Centru cateva luni, dar au fost cazuri cand au stat si trei ani.

"Din momentul in care s-a depus cererea de azil si s-a solicitat si asistenta materiala si financiara, atunci suntem obligati sa ii cazam in centru si sa le punem la dispozitie obiectele de igiena, un pat echipat complet, accesul la baie, apa calda, bucatarie, la club, sala de fitness, la terenurile de fotbal si tenis de camp, sala de calculatoare.

Gen. Constantin Degeratu: Criza imigrantilor, o operatiune de razboi. Rusia raspunde la sanctiunile UE Interviu

Dupa ce a depus cererea de azil, imigrantul primeste in 30 de zile un raspuns din partea ofiterului de decizie prin care i se comunica daca a primit sau nu statutul de refugiat. Daca aceasta decizie este contestata in justitie, azilantul poate sta in centru pana cand instanta se pronunta. Unii din Bangladesh au stat in centru chiar si trei ani. Dupa sase luni de sedere in centru i se acorda un CNP pe baza caruia poate sa se angajeze si sa lucreze in afara centrului. La fel, cei care doresc isi pot continua studiile. Noi avem in centru un regim deschis", a declarat Dorinel Geru.

El a mai precizat ca azilantii au primit ajutoare in alimente si imbracaminte din partea unor ONG-uri, a conationalilor care au afaceri in Romania, dar si a Bisericii. Cu sprjinul arhiepiscopului Casian al Dunarii de Jos li s-a asigurat o masa calda la Biserica Sf. Parascheva, iar iarna trecuta o suta de imigranti care venisera in papuci si tenisi au primit ghete si bocanci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#centru refugiati azil Galati Romania, #centru imigranti Romania Galati , #Romania
Comentarii
Poza danduta
danduta
rank 3
Intrebarea e: Dece sa-i gazduiasca? Refugiati erau in Turcia. Aici?!
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
La Galati nu este bine sa ii cazati. Este mai bine la Vaslui ...