EUObserver: Ponta cere ca Romania sa adere la Schengen in schimbul primirii de refugiati

Marti, 08 Septembrie 2015, ora 12:45
3859 citiri
EUObserver: Ponta cere ca Romania sa adere la Schengen in schimbul primirii de refugiati

Romania si Ciprul cer Uniunii Europene concesii in schimbul primirii unui numar de azilanti, scrie site-ul EUObserver marti, interpretand o declaratie a premierului roman Victor Ponta in sensul ca Bucurestiul nu va primi azilanti daca Romaniei nu i se permite sa adere la zona Schengen.

"Solidaritate inseamna atat drepturi, cat si obligatii, asa ca, daca vor sa avem aceleasi obligatii, trebuie sa ne dea aceleasi drepturi", a declarat Ponta.

Ponta, despre refugiati - nou atac la Basescu si la tarile UE: Daca nu am fost buni de Schengen, ce sa facem?

Romania si Bulgaria spera sa adere la zona de libera circulatie inca din 2011, dupa ce au intrat in Uniunea Europeana (UE) in 2007. Insa coruptia si statul de drept au blocat procesul, scrie EUObsever.

Germania s-a opus aderarii, in pofida sustinerii aderarii Romaniei la Schengen atat de catre Comisia Europeana (CE), cat si de catre Parlamentul European (PE).

Toate statele membre, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei, Ciprului, Bulgariei, Romaniei si Croatiei fac parte din Schengen. Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein, care nu sunt membre UE, fac, de asemenea, parte din Schengen.

Ultimul plan de distribuire a migrantilor, care urmeaza sa fie prezentat saptamana aceasta, cere Romaniei sa acccepte 4.600 de azilanti. Insa Romania afirma ca numarul este prea mare si ca va accepta doar 1.785 de persoane.

Iohannis: In criza refugiatilor, a fost un avantaj ca nu suntem in Schengen

Presedintele roman Klaus Iohannis, care i-a cerut in vara lui Ponta sa demisioneze din cauza unor acuzatii de coruptie, se opune, la randul sau, cotelor obligatorii de distribuire.

"Putem sa tratam aceasta problema cu calm si responsabilitate si sa intelegem tarile care au un numar mare de refugiati. Eu nu cred ca (niste) cote obligatorii sunt solutia", a spus el.

Doar crestini in Cipru

Ciprul, la randul sau, afirma ca prefera sa primeasca doar refugiati crestini.

"Am dori ca fie crestini ortodocsi... Nu ca am fi inumani ori ca nu am ajuta, daca ni se cere, dar, sincer, da, asta ceea ce am prefera", a declarat luni ministrul cipriot de Interne Socrates Hasikos pentru postul national de radio.

Inca o tara anunta ca este gata sa primeasca refugiati - prefera crestinii

Ciprul urmeaza sa accepte 274 de azilanti, potrivit ultimului plan al Comisiei, dar este dispus sa primeasca pana la 300. Hasikos a facut aceste declaratii dupa ce Slovacia a prezentat o pozitie similara.

Un purtator de cuvant al Ministerului slovac de Interne declara in august ca lipsa moscheilor in aceasta tara inseamna ca doar crestinii ar fi fericiti sa traiasca in ea.

Lideri cehi si polonezi au facut declaratii similare. De asemenea, o organizatie britanica de caritate a fost de acord sa gazduiasca numai familii crestine din Siria in misiuni de salvare non-UE.

Citeste si:
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a declarat joi, 28 octombrie, că "sănătatea oamenilor nu se negociază", afirmând că românii au înţeles acest lucru,...
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Preşedintele UDMR, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, consideră că este necesar un guvern susţinut de o majoritate şi pentru aceasta trebuie să existe perspectiva că se poate merge...
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii