IPS Andreicut, despre refugiati: Sa impartim painea cu cel sarac, dar pe masura posibilitatilor. Biserica nu are proprietati enorme

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 17:11
3105 citiri
IPS Andreicut, despre refugiati: Sa impartim painea cu cel sarac, dar pe masura posibilitatilor. Biserica nu are proprietati enorme
Foto: captura YouTube / Dumitru Cobzaru

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, a comentat criza refugiatilor criticand fortele internationale pentru ca nu se implica suficient pentru oprirea "razboiului nebun" si explicand ca "trebuie sa fim buni, sa impartim painea cu cel sarac, dar pe masura posibilitatilor".

"Cred ca premierul si presedintele stiu mai bine decat mine care sunt capacitatile tarii in momentul acesta. Omului nu trebuie sa ii pui in spate o sarcina mai grea decat o poate duce. Trebuie sa se tina seama si de ceea ce spun cei care chivernisesc aceasta tara. De asemenea, cred ca premierul si presedintele stiu mai bine decat Comisia Europeana ce posibilitati au romanii pentru ca, sa recunoastem, este destula saracie si la noi. Trebuie sa fim buni, sa impartim painea cu cel sarac, dar pe masura capacitatii noastre", a declarat IPS Andrei Andreicut intr-un interviu acordat pentru Mediafax.

Parlamentul European a aprobat planul lui Juncker privind impartirea refugiatilor

Totodata, acesta a tinut sa sublinieze un lucru pe care il considera extrem de important.

"Mi se pare mie ca cei care ar putea nu fac totul pentru a inlatura sursa necazurilor. Adica, sa nu mai fie razboi in Siria sau in Irak, nici in alte parti. Sunt forte internationale care cred eu ca ar putea opri acest lucru si atunci de ce sa isi mai ia oamenii lumea in cap? De ce sa nu traiasca in casa lor, in tara lor, in care multi ani a fost liniste si pace intre crestini si musulmani, intre diferitele nationalitati care vietuiau acolo si iata ca, dintr-o data, s-a declansat acest razboi nebun si s-a intemeiat asa zisul Stat Islamic.

Cei ce au intelepciune si putere, cred ca ar trebui sa intervina sa opreasca nebunia, ca sa poata trai oamenii in pace si in liniste in tara lor si sa nu fie nevoiti sa plece cu miile si cu trenul, si pe jos, si cu vaporul, sa-si duca si bolnavii in carucior. Mi se pare ca s-ar putea face mai mult in acest sens, sa fie stopat razboiul", a argumentat mitropolitul Clujului.

Iohannis respinge cotele de refugiati impuse Romaniei de CE

Aurescu, audiat in Senat pe problema refugiatilor: Cati putem primi si ce sanctiuni riscam daca nu-i luam pe toti (Video)

In ceea ce priveste posibila implicare concreta a mitropoliei in ajutorarea refugiatilor, IPS Andrei Andreicut s-a aratat destul de rezervat.

"Atunci cand, in mod concret, ni se va cere ajutorul vom incerca. Va trebui sa facem si colecte in bani sau in alimente sau in alte lucruri pentru ei. In ceea ce priveste cazarea lor, cred ca este in mana statului posibilitatea de a face acest lucru, in mana conducerii oraselor care le pot pune spatii la indemana. Biserica nu are proprietati enorme, noi, la Arhiepiscopia Clujului nu avem multe cladiri ca sa fim in stare sa le punem la dispozitie", a afirmat acesta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Andrei Andreicut refugiati Romania, #criza refugiati Romania, #cote refugiati UE , #Romania