La o saptamana dupa Consiliul European, Senatul Romaniei critica cotele de imigranti - Ce cuprinde documentul

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 21:42
2674 citiri
La o saptamana dupa Consiliul European, Senatul Romaniei critica cotele de imigranti - Ce cuprinde documentul

Senatul a adoptat, luni, o declaratie privind criza migratiei care va fi transmisa institutiilor europene si in care isi exprima dezacordul fata de utilizarea unor mecanisme obligatorii de relocare a migrantilor, sustinand ca masurile dispuse de Bruxelles nu rezolva problema.

"Ne exprimam dezacordul fata de utilizarea unor mecanisme obligatorii, fara a tine seama de particularitatile fiecarui stat, in cazul relocarii intra-UE si extra-UE si subliniem ca aceste masuri nu abordeaza cauzele profunde ale migratiei masive, dar au creat, deja, un efect advers, de stimulare a migratiei.

In acest context, reiteram importanta ca statele membre sa detina in continuare principala responsabilitate pentru politici in domeniul migratiei si acordarii azilului, incluzand dreptul de decizie in aceste domeni", arata textul hotararii prezentat de presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Anca Boagiu.

UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?

Potrivit documentului, senatorii considera ca este esential ca accentul sa fie pus asupra principalelor cauze care genereaza fenomenul migrationist si asupra stabilirii unei cooperari mai eficiente intre UE si tarile terte.

Cote obligatorii de refugiati - Basescu spune ca se incalca Constitutia: Ii iubesc pe islamici, dar Europa e crestina

Senatorii au mai convenit si asupra faptului ca, avand in vedere situatia tarilor din Africa si Orientul Mijlociu, contributia statelor membre pentru sustinerea unor initiative la nivel european este necesara, precizand ca acestea trebuie sa aiba un rol activ atat in lupta impotriva cauzelor care determinat migratia, cat si in securizarea granitelor.

Cote obligatorii de imigranti - Oprea a avertizat la JAI: Tratati doar simptomele imediate si nu cauzele

In context, in document se mai precizeaza ca "Romania actioneaza deja ca un stat membru Schengen".

Cote obligatorii de refugiati - Primele reactii negative si amenintari cu Curtea Europeana de Justitie

"Romania actioneaza deja ca stat membru Schengen, fie ca vorbim despre securizarea granitelor UE sau folosirea sistemului SIS si implicarea in operatiuni FRONTEX sau de trimiterea unor ofiteri romani de politie in alte state membre pentru a participa la misiunii temporar in afara granitelor tarii, in ciuda faptului ca nu a fost luata nicio decizie in sensul eliminarii controalelor la frontierele interne", arata documentul citat.

Cote obligatorii de refugiati - Cehia contesta la Curtea Europeana de Justitie, Romania nici nu a analizat procedura

Documentul adoptat de plenul Senatului a fost elaborat in urma audierii reprezentantilor Guvernului in domeniul afacerilor interne si politicii externe, urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial si transmis institutiilor europene.

Criza imigrantilor: Cine pleaca spre Europa si de ce. Ce se va intampla la iarna?

Citeste si:
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
Încă din primele zile în care se năștea noua coaliție formată din PSD, PSD și UDMR, social-democrații au lansat în spațiul public ideea unei reforme constituționale, precum și o...
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...