Leonard Orban, despre cotele obligatorii: Exista sprijin tot mai mare, posibil sa nu putem bloca decizia

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 22:19
4115 citiri
Leonard Orban, despre cotele obligatorii: Exista sprijin tot mai mare, posibil sa nu putem bloca decizia

Chestiunea cotelor obligatorii de refugiati pe care ar urma sa ii primeasca fiecare stat membru al Uniunii Europene nu mai intruneste atat de multa opozitie, asa ca aceasta chestiune ar putea sa nu mai fie blocata, a explicat consilierul prezidential Leonard Orban.

Romania se opune in continuare cotelor obligatorii insa exista intre statele membre UE un sprijin "din ce in ce mai masiv" pentru introducerea cotelor obligatorii de refugiati, iar aceasta decizie s-ar putea sa nu mai poata fi blocata in Consiliul JAI de martea viitoare, informeaza Mediafax.

Iohannis respinge cotele de refugiati impuse Romaniei de CE

"Sunt din ce in ce mai putine state membre care se opun acestei decizii, ceea ce inseamna ca nu va exista o minoritate de blocaj. E foarte probabil sa nu existe o minoritate de blocaj si, in conditiile respective, decizia ar urma sa se adopte, deci toate statele membre ar fi obligate sa primeasca un numar de imigranti conform propunerii Comisiei Europene. (...)

Vedem ca exista in momentul de fata un sprijin din ce in ce mai masiv pentru ce a propus Comisia Europeana, mai precis cotele obligatorii, si este o chestiune care, sigur, ne deranjeaza", a declarat Leonard Orban, seful Departamentului Afaceri Europene din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Planul de rezerva al UE, daca luni nu se voteaza cotele obligatorii de refugiati

Orban a aratat ca pozitia Romaniei va ramane neschimbata la reuniunea JAI de pe 22 septembrie. Cu toate ca unele propuneri ale Comisiei Europene ar putea sa fie votate, exista si domenii in care se va putea negocia, precum sanctiunile economice pentru statele membre care nu accepta numarul impus de imigrati, crede consilierul.

"Chestiunile financiare probabil ca vor mai fi negociate. Ce s-ar putea sa nu mai fie negociat, e vorba de cifra si repartizarea migrantilor conform propunerii facute initial. (...)

Exista o prevedere in propunerea Comisiei Europene care spune ca, daca un stat membru nu preia migranti sau preia mai putin migranti decat cota alocata, statul respectiv va trebui sa plateasca pentru un fond in proportie de maxim 0,002% din PIB sau daca preiau partial numarul de imigranti desigur ca suma va scadea. Asta s-ar putea sa ramana si prevederea e valabila pentru un singur an. Poate sa ramana sau poate sa fie eliminata sau sa fie eliminata acea limitare in timp", a explicat consilierul prezidential.

Comisia Europeana a publicat recent planul de redistribuire a imigrantilor intre tarile membre ale Uniunii. Romania ar trebui sa accepte 4.646 de refugiati. Acestia ar proveni dintre cei care deja se afla pe teritoriul Uniunii - 604 ar veni din Grecia, 1.951 din Italia si 2.091 de la vecinii unguri.

Comisia Europeana a anuntat cati refugiati vrea sa trimita in Romania (Video)

Acesta cota se adauga propunerii formulate de CE in luna mai, care prevedea repartizarea a 1.705 imigranti in Romania, dintre care 682 din Grecia si 1.023 de imigranti din Italia. Astfel, tara noastra ar urma sa gazduiasca in total 6.351 de refugiati.

Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca tara noastra nu poate accepta mai mult de 1.785 de refugiati, pozitie reluata si la Consiliul Justitie Afaceri Interne de la inceputul acestei saptamani. Consiliul s-a incheiat fara o concluzie pe tema cotelor obligatorii, carora li se opun mai multe state membre UE.

Iohannis dezvaluie cati refugiati vor veni in Romania: Nu e cazul sa reactionam isteric. Sedinta CSAT pe tema aceasta

Un Consiliu JAI a fost amanat pentru 8 octombrie.

Citeste si:
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Mai sunt doar câteva zile până la congresul PNL, de sâmbătă 25 septembrie, când va fi ales liderul partidului aflat la guvernare dintre Florin Cîțu, premierul României și Ludovic Orban,...
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Sursa: Ziare.com