Marko Bela: Se vor intari statele nationale, pe care am sperat sa le demolam

Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 20:45
3176 citiri
Marko Bela: Se vor intari statele nationale, pe care am sperat sa le demolam

Senatorul Marko Bela, fostul presedinte al UDMR, a declarat, vineri, in cadrul seminarului "Autonomie: teorie si practica", organizat la Targu Mures, ca Europa nu are raspunsuri adecvate la o serie de provocari etnice si si-a exprimat temerea ca in urma valului de refugiati cu care se confrunta continentul se va ajunge la o intarire a statelor nationale, nicidecum la intarirea Europei Unite.

"Ceea ce discutam in acest moment nu este o problema aparte a Romaniei, e o problema a Europei, si de aceea m-am referit la criza refugiatilor fiindca si din aceasta criza se observa foarte bine ca Europa, in acest moment, nu are raspunsuri adecvate la niste provocari etnice, civilizatorice, culturale.

Pur si simplu Europa si-a conceput propriul viitor si propria dezvoltare ca rezolvare a unor probleme economice si nu are un raspuns la ceea ce se intampla in Ucraina si nu numai ca nu are un raspuns, nu are nici recomandari, nici norme sau solutii in aceasta privinta.

In urma refugiatilor ma tem ca se va intari nu Europa Unita, ci se vor intari statele nationale, pe care de-acum cativa ani am sperat sa le demolam", a spus Marko Bela, la seminarul organizat de Fundatia Culturala Bernady Gyorgy.

El a adaugat ca, desi ideea de a circula fara frontiere in cadrul Uniunii Europene a fost primita cu entuziasm, gardul dintre Ungaria si Romania reprezinta o directie foarte periculoasa si ca, in locul cooperarii dintre state, fiecare tara vrea sa isi ridice propriul gard.

"Am salutat ideea ca vom comunica si vom circula fara frontiere si am asteptat momentul cand Romania intra in Spatiul Schengen. In cadrul problemelor etnice si in cazul relatiilor maghiaro-maghiare, de exemplu, de foarte multe ori am afirmat ca ce bine va fi ca vom circula fara frontiere.

Acum vom circula cu un gard intre cele doua tari, porti vor exista am inteles, dar totusi este o alta directie si este o directie foarte periculoasa ca aceste tari in loc sa reuseasca sa colaboreze in astfel de situatii probleme, fiecare incearca sa-si construiasca propriul gard, care ar putea sa fie aparent o solutie atunci cand Bruxelles-ul nu are niciun raspuns la o serie de intrebari, dar eu nu cred acest lucru", a sustinut Marko Bela.

Unul dintre cei mai mari istorici romani in viata critica reactiile negative si egoiste in criza refugiatilor

El a spus si ca acum, pe fondul crizei refugiatilor, ar fi fost momentul in care tarile din spatiul european sa fie obligate sa colaboreze foarte strans, insa acest lucru nu se intampla.

"Daca va uitati la agenda politica, tocmai acest lucru nu se intampla (...) Din acest punct de vedere, nu exista niciun fel de analogie privind refugiatii sau problemele etnice existente in interiorul Europei, dar exista o analogie in ceea ce priveste neputinta de a rezolva astfel de provocari", a mai afirmat Marko Bela.

Iohannis, sefului Comisiei Europene: Romania e solidara cu UE, dar fara cote obligatorii

Citeste si:
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban s-a înscris în PNL în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor,...
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Deși a intrat în politică abia în 2016, Florin Cîțu, actualul contracandidat al lui Orban la șefia PNL, a avansat foarte rapid în funcțiile politice. Intrat la invitația Alinei Gorghiu,...
Sursa: AGERPRES
Comentarii