Nu prea putem primi refugiati, dar nici ei nu se inghesuie la noi

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 22:24
4411 citiri
Nu prea putem primi refugiati, dar nici ei nu se inghesuie la noi

Cred ca avem mare noroc ca multimea de migranti si-a ales itinerariul Macedonia-Serbia si nu via Bulgaria-Romania. Asta ne mai trebuia noua, o harmalaie precum cea de pe peroanele garii Keletti s-o privim in Gara de Nord!

Impresia mea este ca n-am prea fi stiut ce avem de facut. De altfel, nici Ungaria n-a prea stiut, dar tot si-a inaltat la granita un gard de sarma ghimpata, de tipul celor pe care le faceau gradinarii la inceputul secolului trecut, ca sa nu le fure vecinii ceapa si usturoiul.

Ramane totusi un merit al vecinilor nostri maghiari ca s-au orientat rapid si au terminat lucrarea. Noi, in locul lor, am fi fost mai putin operativi. Poate n-am fi terminat nici studiul de fezabilitate, ca sa nu mai vorbesc de studiul de impact, proiectul, finantarea si executia. Si, tocmai cand ti-e lumea mai draga, hop, se terminau banii.

Studiul ar fi costat vreo doua milioane, proiectul trei, lucrarea zece milioane, iar remedierile paisprezece. In total, pana la terminare, treizeci si sase de milioane. Cum? Ati facut adunarea si iese suma altfel? Corect: la noi niciodata nu iese suma conform prevederilor - vezi National Arena si orice autostrada vreti, adica una singura, pentru ca restul sunt neterminate.

Dar sa revenim la migranti si la gardul de la granita, care noua poate nici nu ne trebuie, cata vreme granita ne-o pazeste Dunarea. Ne-o pazeste e un fel de a vorbi, intrucat fluviul n-ar fi un obstacol pentru cei care au riscat sa treaca Mediterana, in drum spre El Dorado.

De altfel, acesta este al doilea mare noroc al nostru, ca nu suntem El Dorado pentru migranti. Nu-i atragem, dar avem alte puncte forte. Ma refer la uriasa crestere economica, cea mai mare din Europa, reiterata de prim-ministru ori de cate ori are ocazia.

Asta cred ca ar trebui sa-i atraga ca un magnet. Ar fi dat navala toti spre noi, daca in mod paradoxal, n-am fi printre cele mai sarace tari din aceeasi UE. In urma noastra, nu sta la rand decat Bulgaria.

Or, pe ei ii intereseaza daca Tara Fagaduintei este bogata sau nu. Daca are sau nu crestere economica, asta nu-i preocupa deloc. Cuvantul lor de ordine este Germania, nu Europa, iar cuvantul de ordine al Germaniei este raspandirea lor (rationala si dupa criterii precise) prin toata Uniunea.

Este un moment deosebit in care trebuie sa fii mare expert ca sa impaci si capra, si varza. Parlamentul European a aprobat joi un plan de relocare a refugiatilor, deocamdata a celor proveniti in mare parte din Siria si aflati in Grecia, Ungaria si Italia.

Urmeaza ca acestia sa fie primiti de alte state europene, in baza principiului de solidaritate si coeziune. Corect. Dar pentru asta se impun doua condiitii, fara care mi se pare ca planul sa poate usor narui.

Prima conditie este ca tarile primitoare sa aiba posibilitati de cazare, hrana si toate celelalte. Or, in aceasta faza multe tari vizate - indesebi cele mici si mijlocii - sustin ca nu au capacitetea necesara. Printre ele este si Romania, care a primit o sarcina de 6.351 de refugiati, dar poate dispune de doar 1.785 de locuri.

Diferenta este mare, iar precizia farmaceutica a cifrelor arata ca, atat la Bruxelles, cat si la Bucuresti, s-au facut calcule precise. Daca cedeaza primii, vor ramane mii de refugiati neajutorati acolo unde se afla acum, daca cedeaza ceilalti din condei, inseamna ca refugiatii sa ajunga la locul de destinatie, tot neajutorati.

A doua conditie este ca azilantii existenti sa accepte relocarea impusa. Acestia se afla deja in tari precum Grecia, Italia, Ungaria si au aflat desigur ca alti migranti patrund chiar acum in Germania. Pe buna dreptate, se pot intreba: de ce ei da si noi nu? Va fi greu sa le explice cineva ca ultimii veniti au prioritate in "El Dorado".

Fireste, li se poate spune proverbul despre calul de dar care nu se cauta la dinti, dar daca vor refuza sa plece la drum, nimeni nu-i va putea duce cu forta. Relocare nu inseamna - Doamne fereste! - deportare.

Dupa parerea mea, Uniunea Europeana lasa impresia ca se balacareste intr-o problema demult urgenta, dar pe care n-a observat-o decat atunci cand refugiatii au aparut la granita Ungariei sau in gara Keletti.

Pun ipoteza ca planul aprobat joi la Bruxelles sa aiba succes. Dar mai departe? Vestile spun ca migrantii sosesc in continuare cu o viteza de peste 4.000 persoane pe zi. Toti spre Germania, Tara Fagaduintei. Vom face oare fata unui asemenea exod? Iar, daca vom face, cum?

Nu vad alta solutie decat ca de obicei: mai o conferinta, mai o sedinta, mai o declaratie, mai un summit. Si tot asa. Nimic nu ramane nerezolvat: ce nu putem rezolva noi rezolva sigur timpul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
#criza imigranti Europa, #invazie imigranti Europa, #imigranti Romania, #Romania cote refugiati , #Romania