Povestea dramatica a unei familii de sirieni, care a fugit de bombe si a ajuns la Galati

Sambata, 12 Martie 2016, ora 17:48
5798 citiri
Povestea dramatica a unei familii de sirieni, care a fugit de bombe si a ajuns la Galati
Foto: Digi 24 TV

Centrul de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil din Galati gazduieste 21 de cetateni straini din Pakistan, Afganistan, Yemen si Siria, printre care se regaseste si familia siriana Aboaisa, formata din 5 membri si care pentru a ajunge aici a trecut prin 5 tari, timp de trei luni si jumatate.

Familia face parte din primul grup de 15 refugiati alocati Romaniei, din Grecia, in cadrul mecanismului de relocare al Uniunii Europene.

Primii refugiati au ajuns in Romania - de unde vin si in ce oras vor fi dusi

Mohamed Aboaisa este capul familiei, are 39 de ani si de profesie este bucatar. Sotia sa, Khaieria, are 37 de ani si este mama a doi gemeni, de patru ani, un baietel, Ahman, si o fetita, Etidel, si a unui alt baietel de doar sapte luni. Desi copiii sunt mici, cei doi soti au decis sa plece din Siria, de frica razboiului.

"Inainte de razboi am avut in Siria o viata buna si aveam si un viitor fericit. Am plecat pentru ca este razboi si practic nu aveam de ce sa mai raman. Oricand putea sa vina o bomba sau o racheta asupra noastra fara niciun motiv. In ultimele doua zile, inainte de a pleca, nu am putut dormi deloc. Avioane rusesti bombardau peste tot.

Si la ora actuala copiii mei se trezesc in somn speriati. I-am propus sotiei sa ramana in Liban cu copiii si sa plec numai eu, dar ea mi-a spus: ori traim cu totii, ori murim cu totii. M-am hotarat sa plec pentru siguranta copiilor mei si pentru viitorul meu. Acolo scolile sunt inchise, elevii merg la cursuri o data la o luna sau la doua luni. In plus, am fost solicitat sa fiu incorporat in armata, dar nu am vrut sa particip la razboi.

Nu vreau sa omor pe nimeni, nu am niciun motiv sa omor pe nimeni", a povestit, sambata, Mohamed.

El a spus ca nu avut o tinta cand a plecat, o tara anume unde sa ajunga, pentru ca isi dorea doar un stat pasnic unde sa se stabileasca.

Trei refugiati sirieni, prinsi dupa ce au intrat fraudulos in Romania ascunsi intr-un tir

"Romania nu o cunosteam, auzisem de Germania. Am plecat in urma cu aproximativ trei luni si jumatate si am calatorit cu ce am apucat, pe jos, cu masina, cu vaporul. Am avut la noi 9.000 de dolari, dar nu mi-au ajuns, m-am imprumutat. Prima oara am fugit in Liban, dar m-am intors in Siria, de unde am intrat in Turcia (Antalya, Izmir, Istanbul), Grecia (Atena) si Romania (Bucuresti, Galati).

Pe tot parcursul, nimeni nu m-a ajutat fara sa-mi ceara bani. Nimeni nu te intreaba de familie, de copii, ci cati bani ai in buzunar", a spus Mohamed.

Barbatul a marturisit ca a avut momente de cumpana, cand a traversat din Siria in Turcia si a mers pe jos cu copiii aproape patru ore. Apoi foarte greu le-a fost cand au traversat pe mare spre Grecia.

"De mai multe ori am vrut sa ne intoarcem. Prima oara, cand am trecut prin padure din Siria in Turcia as fi vrut sa ne intoarcem, dar nu mai stiam cum pentru ca ne ratacisem. In Turcia am stat in arest noua zile. Am mai avut o cumpana pe vapor. Vasul a stationat trei ore cu motorul pornit pentru ca se ratacise. La un moment dat, a inceput sa ia apa, dar ne-au salvat niste pescari care ne-au dus in Grecia, unde am stat o luna si jumatate", a spus Mohamed.

El a adaugat ca, desi auzisera de la alti imigranti doar cuvinte urate despre Romania, ca este o tara saraca si ca oamenii sunt neprimitori, au avut o surpriza foarte frumoasa, fiind multumiti de conditiile de cazare, dar si de atitudinea romanilor cu care au interactionat pe strada sau la cumparaturi.

"Am auzit ce este rau despre Romania de la alti imigranti. O tara saraca unde imigrantii sunt tratati vai de capul lor, unde trebuie sa stai cu mana intinsa ca sa mananci, copiii o duc vai de capul lor. Cand am ajuns aici, mi-am schimbat impresia cu 180 de grade. Nu ma asteptam sa fie atat de bine, sa fim tratati foarte bine, oamenii sa fie atat de buni", a completat Mohamed.

"Romanii ne-au primit foarte bine. Chiar cand am ajuns, am fost intr-un supermarket unde o femeie le-a dat cate o lamaie la fiecare copil, iar alta le-a dat bani. E adevarat, lumea se uita cam ciudat la mine datorita hainelor pe care le port, dar nu-i o problema. Imi place Galatiul si vreau sa-mi continui scoala aici cu niste cursuri de coafeza", a spus si Khaieria, care are opt clase.

Mohamed vrea sa se angajeze la Galati ca bucatar. Ar vrea sa-si deschida un restaurant, dar nu are bani.

"Deocamdata vrem sa invatam limba romana, sa-mi gasesc un loc de munca prin care sa-mi intretin familia, sa-mi aduc aici si mama ca sa traim impreuna. Daca voi avea aceste posibilitati aici, nu am mai pleca nicaieri", a declarat barbatul.

Imigrantii pot pleca din Galati doar cu aprobare scrisa

Potrivit directorului Centrului de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil din Galati, comisar-sef Dorinel Geru, cei 15 refugiati, o femeie, trei copii si 11 barbati, au trecut deja prin procedura depunerii cererii de azil, in cadrul careia au fost amprentati si fotografiati, datele fiind incluse intr-o baza europeana de date.

Dupa aceasta procedura, solicitantilor de azil li se ofera cate un document provizoriu de identitate in baza caruia acestia pot parasi, pentru cateva ore, centrul, pentru a merge in oras (la cumparaturi, sa se plimbe).

Solicitantii pot lipsi din centru si pe timpul noptii sau pot parasi, temporar, Galatiul, dar doar daca fac in prealabil o solicitare scrisa, iar ea este aprobata.

Conform procedurii, in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de azil, solicitantilor li se da un raspuns, iar daca acesta nu este favorabil ei pot contesta decizia in instanta. Pe toata perioada, pana la definitivarea statutului refugiatilor, acestia pot ramane in centru, unde se autogospodaresc, primind, zilnic, cate 16 lei, pentru mancare si alte obiecte necesare, conform legislatiei romane.

Cea mai lunga perioada de timp petrecuta in centru a fost de 3 ani, in cazul unor cetateni din Bangladesh care au contestat in instanta decizia de a nu li se acorda azil.

Pe de alta parte, refugiatii primesc dreptul de a munci in Romania numai in baza unei carti de identitate cu CNP provizoriu, care li se elibereaza dupa trei luni de sedere in centru.

Criza imigrantilor: Cati poate caza Romania la Galati

Centrul de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil din Galati a fost infiintat in 2004 si are o capacitate de 250 de persoane, cu posibilitatea extinderii cu inca 50. Centrul este dotat cu bucatarii, spalatoare, club, sala de studiu si de joaca pentru copii, sala de computere, sala de rugaciune, terenuri de sport si sala de fitness. La cerere, refugiatii primesc cursuri de initiere in limba romana, urmand ca cei 15 sa le inceapa saptamana viitoare. In paralel, copiii care se afla in centru urmeaza o forma de invatamant din Galati, in functie de varsta.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#refugiati Siria Galati, #imigranti Galati , #Romania