Pozitia pe care Romania trebuie sa o adopte la Bruxelles

Autor: Cristian Diaconescu , profesor de drept international
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 11:35
5959 citiri

Marti si miercuri la Bruxelles Uniunea Europeana trebuie sa fie pregatita pentru a lua decizii categorice si transante in ceea ce priveste criza refugiatilor.

Situatia haotica escaladeaza, inlocuirea solidaritatii cu politicile nationale s-a dovedit dezastruoasa atat in legatura cu gestionarea crizei, cat si prin consecintele politice create si anume fractura intre Est si Vest.

Balcanii de Vest si zona Central-Estica a UE s-au transformat in "teritorii ale nimanui" pentru refugiati; o criza umanitara este iminenta, iar relatiile de securitate si asa fragile s-au tensionat suplimentar.

Este dezolant pentru valorile europene sa avem in centrul Europei garduri si militari violenti unguri care lovesc refugiati in numele protejarii frontierelor UE.

Decidentii europeni trebuie sa inteleaga faptul ca aceasta criza va deveni mai grava inainte de a aparea vreun semn de detensionare.

Principala ruta de patrundere in Europa s-a inchis. Ungaria si-a securizat frontierele la 15 septembrie si a activat o legislatie draconica pentru a tine refugiatii in afara statului ungar. Gardul la frontiera cu Serbia este finalizat, urmand sa fie construite altele la granitele cu Romania si Croatia.

De asemenea, Croatia si-a inchis frontierele, dupa ce s-a simtit excedata de cei 13.000 de refugiati care au intrat in tara. Slovenia a suspendat legatura de cale ferata cu Croatia si va introduce controale la frontiera cu Ungaria.

Statele tinta pentru migranti si anume Austria, Germania si Suedia au luat masuri de restrictionare a intrarilor prin punctele de frontiera.

Cu toate ca posibilitatile de intrare in UE se reduc drastic, se estimeaza ca intre 2.500 si 3.000 de refugiati zilnic traverseaza Macedonia si Serbia spre Europa Centrala.

Europa de Sud-Est a devenit, de facto, un centru pentru refugiati. Acesta este un factor destabilizator pentru o regiune care este neobisnuita sa gestioneze o criza majora a refugiatilor.

UE se afla in fata unei probleme complexe care necesita o abordare de substanta si pe termen lung, dar astazi prioritatea maxima pentru liderii europeni o reprezinta stabilizarea situatiei refugiatilor aflati pe continent.

Nu exista solutii "simple" pe termen scurt, iar incercarile de migratie in Europa vor continua atat timp cat conflictele din nordul Africii si Orientul Mijlociu nu vor fi rezolvate.

UE are la dispozitie un mecanism institutional amplu si resurse financiare mari pe baza carora poate actiona ferm. Lipseste vointa politica si coordonarea, iar, pe masura ce situatia se deterioreaza, nervozitatea la nivelul cetatenilor UE limiteaza capacitatea mecanismelor de decizie de a actiona solidar. Sistemul de relocare inauntrul UE este necesar, dar nu suficient.

Romania, la masa negocierii, trebuie sa aiba o atitudine rezervat constructiva. Pe de o parte, in pozitia noastra de negociere nu trebuie sa apara variantele maximale fie acceptarea fara negociere a unor cote obligatorii, fie respingerea oricarei disponibilitati de coordonare si implicit izolarea statului roman fata de ceilalti parteneri europeni.

Masurile care vor fi adoptate trebuie sa reflecte o abordare decisa in comun de statele UE, bazate pe respectarea principiilor protective international, dar si a securitatii nationale si care sa fie atat sustenabile, cat si echitabile.

Romania va trebui sa sprijine acele abordari care orienteaza decizia UE spre consens si implicit sa respinga propunerile care ar presupune impunerea majoritatii impotriva minoritatii sau introducerea oricarei forme de sanctionare a vreunui stat UE.

La Bruxelles trebuie sa se inteleaga faptul ca opinia publica este hipersensibilizata la subiectul refugiatilor. Deci asteptarea este enorma ca Bruxelles-ul sa transmita un semnal de stabilitate si rigoare, astfel incat sa se induca perceptia ca situatia intra sub control.

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.Citeste si:
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de...
PNL se scindează pe mai multe fronturi. Parlamentarii se duc cu Orban iar foștii primari PSD se întorc „acasă”
PNL se scindează pe mai multe fronturi. Parlamentarii se duc cu Orban iar foștii primari PSD se întorc „acasă”
PNL s-a confruntat în ultimele săptămâni cu mai multe conflicte interne care au împărțit formațiunea în tabere, cu toate că, Congresul care a avut loc în urmă cu două luni ar fi...