Primii refugiati ajunsi in Romania, in dialog cu elevii unui liceu: E greu sa ne intoarcem, putem fi omorati

Marti, 19 Aprilie 2016, ora 17:26
9923 citiri
Primii refugiati ajunsi in Romania, in dialog cu elevii unui liceu: E greu sa ne intoarcem, putem fi omorati
Foto: Arhiva Ziare.com/ Anca Magurean

Primii refugiati ajunsi in Romania si cazati la Centrul Regional pentru Solicitantii de Azil Galati s-au intalnit, marti, cu mai multi elevi de la Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati, in cadrul programului "Scoala Altfel".

Refugiatii din Yemen le-au povestit intamplarile prin care au trecut de cand au plecat din tara lor si pana au ajuns in Romania.

Primii refugiati au ajuns in Romania - de unde vin si in ce oras vor fi dusi

"Cei mai multi vrem sa studiem la universitate, vrem sa studiem in Romania pentru ca am auzit de universitatile de aici. Toata familia mea e acolo, vor sa vina aici, dar le este greu. Calatoria mea a fost de patru luni si jumatate. Am mers din Yemen pana la Aman cu autobuzul, apoi din Aman pana in Turcia cu avionul si din Turcia in Grecia cu barci. E greu sa ne intoarcem in Yemen. Daca ne intoarcem putem fi omorati", a povestit unul dintre refugiati.

Adolescentii au fost incantati si au spus la finalul vizitei la centru ca refugiatii "sunt niste oameni foarte, foarte curajosi".

Povestea dramatica a unei familii de sirieni, care a fugit de bombe si a ajuns la Galati

"Mi se pare un proces complicat toata aceasta mutare din tara lor. Mi se pare incredibil ca au avut curajul sa plece si chiar e suprinzator sa-i avem aici aproape. Nu stiam de existenta acestui centru si ma bucur ca scoala ne-a oferit ocazia de a intra in contact cu ei. Nu cred ca e atat de ciudat pentru noi, cat pentru ei ca stau aici izolati. In primul rand bariera lingvistica este cea mai importanta si nu cred ca toata lumea ar avea curajul. Concluzia e ca sunt niste oameni foarte, foarte curajosi si ca viata nu e atat de usoara pentru toti cum este pentru noi. Suntem atat de pierduti in greutatile zilnice si uitam ca altii sunt chiar in situatii care nu depind de ei", a spus Maria, eleva in clasa a IX-a la Colegiul National "Vasile Alecsandri".

O alta eleva a spus ca s-a bucurat ca i-a intalnit pe refugiati si ca acestia nu trebuie judecati dupa nationalitatea lor.

"Ma bucur ca i-am intalnit. Sunt niste oameni interesanti. A fost intesant sa aflu povestea lor, de ce au venit si prin ce au trecut. Sigur le-a fost greu sa isi lase familiile si sa vina aici. Nu trebuie sa ii judecam dupa nationalitatea lor. Nu stiu daca as avea curajul lor. Nu am fost niciodata in situatia lor", a spus adolescenta.

Primesc 600 de lei pe luna si au pana la un an sa isi gaseasca de munca

Seful Centrului Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Galati, comisarul sef Lorin Dudceag, a declarat ca toti refugiatii din Siria si Yemen relocati din Grecia si care au ajuns in 3 martie la Galati au primit o forma de protectie din partea statului roman.

"Legea prevede ca se poate acorda statutul de refugiat sau cel de protectie subsidiara, iar o parte din cei 15 are statut de refugiat, iar o parte protectie subsidiara. Cele doua forme se acorda functie de circumstantele persoanei in cauza, functie de situatia personala, de informatia din tara respectiva de unde provine.

Urmeaza perioada de integrare a lor, cursuri de invatare a limbii romane cu ajutorul inspectoratului scolar judetean, acomodarea culturala, activitati de integrare, sunt inscrisi la AJOFM. Pentru a obtine ajutor material acordat de statul roman ei trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si cetatenii romani - sa fie inscrisi la fortele de munca, la medici de familie. Deja s-au facut si anchete sociale pentru identificarea posibilitatilor materiale", a spus Dudceag.

El a precizat ca, in prezent, fiecare refugiat primeste un ajutor financiar de 600 de lei net pe luna din partea statutului roman.

Ziua in care Romania intra oficial in ecuatia migratiei - ce beneficii au la noi refugiatii

"Programul de integrare se semneaza pe sase luni, iar in functie de rezultate poate fi prelungit cu inca sase luni. Adica, daca in primele sase luni persoana reuseste sa se angajeze, este libera sa plece sa locuiasca singura, nu in centru. Daca nu reuseste, mai putem sa-i gazduim sase luni, in limita spatiilor disponibile", a mai spus Dudceag.

Unul dintre cei 15 refugiati relocati Romaniei, Mohamed Aboaisa, in varsta de 39 de ani, a fost angajat ca bucatar la un restaurant din Galati. Sotia sa, mama a doi gemeni de patru ani, un baietel si o fetita, si a unui baiat de sapte luni, si-a exprimat intentia de a lucra la un salon de cosmetica, dar deocamdata nu a reusit sa se angajeze, ea ocupandu-se mai mult de ingrijirea copiilor.

Si restul refugiatilor au inceput procedurile pentru angajare, potrivit conducerii centrului.

In acest centru sunt cazati, in prezent, 35 de refugiati, din care 15 sunt din primul grup de refugiati relocati in Romania.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#refugiati Galati, #refugiati Scoala Altfel , #Romania