Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Refugiat in Romania: Decat sa mor acolo, am preferat sa cer aici azil

Sambata, 05 Septembrie 2015, ora 10:26
8571 citiri
Refugiat in Romania: Decat sa mor acolo, am preferat sa cer aici azil
Foto: TVR

Un tanar refugiat afgan, care dorea sa ajunga cu sotia si copilul in Germania sau Suedia, a fost abandonat de traficanti pe aeroportul Henri Coanda, asa ca a ramas in Romania. Barbatul spune ca dura prea mult ca sa plece legal, asa ca a dat 60.000 de dolari unor traficanti.

In varsta de 27 de ani, Samim era jurnalist (foto) in Afganistan si lucra pentru o organizatie americana de media.

"Decat sa mor in Afganistan, am preferat sa cer aici azil (...) Daca lucrai cu strainii - uneori faceam materiale despre fortele ISAF - te amenintau, te acuzau ca spionezi pentru ei (...) Au venit la noi acasa. Ne-au amenintat toata familia. Am decis sa plec atunci cand mi-au ucis unchiul. Au crezut ca voi fi si eu in acea masina. Inainte sa urc, a sarit in aer. De atunci nu m-am mai dus acasa. Am stat ascuns cateva luni. Apoi am decis sa plec. Nu mai aveam de ales, nu mai puteam fi jurnalist", a declarat acesta pentru TVR.

Pentru ca dura prea mult indeplinirea formalitatilor legale, Samim a explicat ca a gasit un traficant caruia i-a dat 60 de mii de dolari ca sa ajunga cu avionul spre Suedia sau Germania.

Coplesiti, ungurii capituleaza si duc imigrantii cu autobuzele la granita cu Austria

Un imigrant pakistanez a murit dupa ce a cazut pe sine in gara Bicske din Budapesta

Dragnea a fost la imigrantii din Budapesta: Mi s-a parut ciudat ca sunt foarte bine organizati

Abandonati de calauza pe aeroportul din Bucuresti, barbatul sta impreuna cu sotia si copilul in varsta de 6 luni la un centru de cazare al Inspectoratului pentru Imigrari.

"Nu ne dau mancare, camerele nu sunt curatate. Stam aici doar ca sa supravietuim. Am cheltuit din buzunar pana acum, dar banii sunt pe terminate. Nu stim limba, nu cunoastem sistemul de aici. Nimeni nu vorbeste cu noi, nu vine nimeni sa ne intrebe ce avem nevoie", s-a plans el.

Criza imigrantilor: "Nimeni nu joaca corect. Rusia profita si incurajeaza" Interviu

Toate persoanele care au obtinut o forma de protectie in Romania si participa la programul de integrare pot beneficia, la cerere, de cazare intr-unul dintre cele sase centre din tara noastra.

Putin, despre criza imigrantilor: Occidentul e de vina. Rusia a avertizat ca se va ajunge aici

Tot acolo li se asigura si asistenta medicala. Statutul de refugiat se obtine intr-un interval de timp cuprins intre cateva luni si doi ani. Un loc de munca nu se poate obtine decat dupa un an, timp in care multi lucreaza la negru.

Mii de imigranti ilegali vin in curand in Romania. Ce facem cu ei si cat ne costa?

"Cazarea se face pe baza platii unei chirii stabilite la nivel local pentru spatiile de locuit si a cheltuielilor de intretinere, in baza legislatiei in vigoare. De exemplu, la Centrul de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Bucuresti, suma platita de persoanele cazate este de 1,99 lei/zi/persoana/vara si 2,33 lei/zi/persoana/iarna", potrivit datelor solicitate de Ziare.com de la Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI). Asta inseamna o suma cuprinsa intre circa 60 si 70 de lei pe luna pentru fiecare imigrant.

Anumite categorii de refugiati pot beneficia de cazare fara a fi necesara plata chiriei, si anume "minorii neinsotiti, persoanele cu dizabilitati, persoanele care au atins varsta pensionarii si nu beneficiaza de pensie, femeile insarcinate, familiile monoparentale cu copii minori, victimele traficului de persoane si ale torturii, violului sau altor forme grave de violenta psihologica, psihica sau sexuala".

Va patrunde Statul Islamic in Romania odata cu imigrantii? "Nu suntem scutiti de un atac sangeros la noi in tara"

Conform statisticilor, peste 1.500 de straini au cerut azil in Romania in ultimul an, dar numai o treime din cereri au fost aprobate. Cei mai multi azilanti vin din zone de conflict: Siria, Irak, Afganistan, Iran si Ucraina.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#jurnalist refugiat Afgan Romania, #imigranti azil Romania , #Romania