Refugiatii, primul examen european pentru Iohannis: A esuat lamentabil?

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 07:54
9942 citiri
Refugiatii, primul examen european pentru Iohannis: A esuat lamentabil?

In criza refugiatilor, Romania, reprezentata la cel mai inalt nivel de Klaus Iohannis, a plecat de la respingerea cotelor obligatorii si un numar maxim de 1.785 de imigranti si a sfarsit prin a fi obligata sa primeasca peste 4.000, numar pe care insa presedintele a declarat ca il putem gestiona usor.

La votul final din Consiliul JAI, Romania (de data asta prin vicepremierul Gabriel Oprea) a ramas intr-o minoritate care s-a opus cotelor obligatorii, doar alaturi de Ungaria, Slovenia si Cehia, dupa ce Polonia si-a schimbat pozitia din contra in pro.

Cum a trecut presedintele Iohannis acest prim test de sef al politicii externe romanesti? Puteau sa faca ceva in plus Presedintia si MAE pentru ca in final romanii sa iasa putin mai castigati? A fost consecventa Romaniei o atitudine corecta si principiala sau o eroare grava de pozitionare in clubul european?

Senatorul PSD Petru Filip, presedintele Comisiei pentru Politica Externa, considera ca Romania putea sa fie mai abila in chestiunea refugiatilor, insa si contextul european a fost unul foarte dificil: "Nu a existat o strategie la nivelul UE privind fenomenul imigratiei. In aceste conditii, era dificil sa-ti faci o imagine asupra modului in care institutiile europene isi vor asuma aceasta abordare.

Tinand cont de principiul subsidiaritatii, problema imigratiei este o problema a fiecarei tari in parte, dar avand in vedere dimensiunea fenomenului, institutiile UE ar fi trebuit sa se miste mai repede si mai coerent. Eu am anticipat ca mai devreme sau mai tarziu UE urma sa ia o decizie unitara si acolo s-a ajuns, iar Romania facand parte din club va trebui sa respecte regulile jocului".

In opinia senatorului Petru Filip, "suntem o tara aflata intr-o pozitie complicata geopolitic si avem nevoie de parteneri puternici alaturi de care sa fim si alaturi de deciziile carora sa fim. Nu suntem la nivelul marilor puteri pentru a intra in regulile marilor jucatori. Asa ca trebuia sa dovedim abilitate si sa gandim pasii urmatori. Am fi putut vedea ce se va intampla ca decizie la nivelul UE.

Noi am analizat lucrurile din punctul de vedere al capacitatii reale de a prealua refugiati. Este posibil ca anul viitor sa mai vina 150.000 si se vor distribui si urmatorii. Regula jocului intr-un plan general al uniunii este la nivel colectiv, nu individual."

Europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu considera ca decizia UE in privinta crizei refugiatilor era previzibila: "UE are nevoie de solidaritate si nu se poate trece peste aceasta criza speciala fara implicarea tuturor statelor membre.

Abordarea trebuia sa se bazeze pe aceste evidente: sa participam constructiv si sa cerem sprijin in acelasi timp".

In aceste conditii, spune Marian Jean Marinescu, "era necesara implicarea in negocierea deciziei CE, in special a criteriilor de distribuire si a procedurii de transfer, de exemplu cine decide ce refugiati se transfera in Romania.

Cred ca puteam spune ca primim, dar avem nevoie de sprijin suplimentar fata de cel oferit de CE. De exemplu, posibilitatea de a utiliza Fondul Social cu 100% cofinantare.

Se putea discuta si despre opinia publica: o decizie de eliminare a granitelor pe aeroporturi ar fi fost foarte bine primita de opinia publica, pentru ca despre eliminarea granitelor terestre nu se poate discuta acum, cu sute de mii de refugiati ajunsi in Grecia. Totul pe cale diplomatica, declaratiile foarte transante nu ajuta intotdeauna. Este posibil sa se fi procedat asa.

Cred ca trebuia sa oferim ajutor statelor membre sau celor vecine depasite de situatie. Putem sa ajungem si noi in aceeasi situatie. Trebuie sa insistam foarte mult pe efortul comun al UE de intarire a granitelor externe, de stopare pe tarm a navelor si barcilor, in primul rand pentru salvarea vietilor omenesti, pe distrugerea retelelor de traficanti si pe stingerea conflictelor in Siria si Libia."

In opinia analistului Armand Gosu, suntem in fata unui "esec major de politica externa. Criza refugiatilor este cel mai important dosar de politica europeana din ultimii 8 ani, de la aderare incoace. Romania a apreciat gresit, a jucat prost toata cartile pe care le avea in mana, s-a pozitionat intr-o tabara in care n-are ce sa caute, alaturi de Ungaria, Slovacia si Cehia.

Ce sa caute Iohannis langa nationalistii-populisti, putin frecventabili, Orban si Fico? Bucurestiul a aderat la grupul euro-sceptic al prietenilor Moscovei din UE".

In opinia lui Armand Gosu, "serviciile secrete, adunate sub cupola CSAT, unde s-a aprobat pozitia Romaniei pe dosarul refugiatilor, se dovedesc a fi incompetente sau ticaloase. Asezand Romania in tabara simpatizantilor lui Putin, ele au urmarit poate sa transmita un mesaj partenerilor occidentali, in primul rand americani, dar si rusilor.

Serviciile au reusit o performanta rara, sa-l faca pe presedinte sa se compromita. El a pierdut increderea partenerilor occidentali, ceea ce intr-un context regional atat de complicat, cand se reseteaza scena internationala, poate fi fatal Romaniei."

In schimb, Alexandru Cumpanasu, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, considera ca Romania a jucat corect in criza refugiatilor: "Trebuia sa se opuna macar simbolic acestor cote, care nu prea tin de democratie, pentru ca impactul pe care-l vor avea migrantii din zona Africii, Orientului Mijlociu si Afganistan asupra populatiei Romaniei, riscurilor de securitate sunt destul de mari. Daca tari ca Georgia si Turcia sunt obisnuite, Romania are alt specific.

Romania a fost consecventa, dar nu radicala, precum Slovacia si Cehia. A ramas membru al UE fara a fi vazut ca oaia neagra, dar si-a spus ferm punctul de vedere."

Dar, spune Alexandru Cumpanasu, "nu era cazul sa facem precizari privind numarul refugiatilor pe care Romania ii poate primi. Jucatul cu cifrele nu a fost cea mai buna varianta a presedintelui. Aceasta a fost o greseala de tactica si strategie."

Ziare.com te invita la dezbatere: A jucat Romania bine sau gresit in chestiunea refugiatilor? Ar fi trebuit sa fie presedintele Iohannis mai abil si pragmatic sau a ales strategia principiala corecta? Ce poate pierde si ce poate castiga Romania prin aceasta pozitionare?

Citeste si:
PNL, groparul României
PNL, groparul României
După ce Dacian Cioloș a eșuat în tentativa sa de a forma un guvern, pe surse, s-a auzit că președintele Iohannis i-ar fi cerut lui Florin Cîțu să facă un pas în spate, dar că acesta ar...
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Sursa: Ziare.com