Romania incepe si ea sa simta criza refugiatilor: O noua ruta a imigrantilor s-a deschis pe Marea Neagra

Sambata, 19 August 2017, ora 14:27
12978 citiri
Romania incepe si ea sa simta criza refugiatilor: O noua ruta a imigrantilor s-a deschis pe Marea Neagra
Foto: Arhiva Hepta.ro

Criza refugiatilor revine in atentie, in contextul dechiderii unei noi rute maritime a imigrantilor pe Marea Neagra.

Site-ul american Breitbart noteaza ca autoritatile romane au avertizat ca o a patra ruta a imgirantilor s-ar putea deschide pe Marea Neagra, dupa ce tara noastra a inregistat in acest an o crestere de cinci ori a sosirilor refugiatilor.

Avertizarea vine in contextul in care o ambarcatiune - se pare ca un iaht - cu 69 de irakieni la bord a fost depistata weekendul trecut la Mangalia. Printre acestia se aflau 29 de minori.

Patrulele pazei de coasta au observat ambarcatiunea in apele teritoriale ale tarii noastre, la circa 10 mile nautice de Mangalia, iar Novinite scrie ca iahtul era sub pavilion turcesc, condus de traficanti din Bulgaria si Cipru.

Anterior, autoritatile din tara noastra anuntasera ca 2.500 de persoane au fost prinse incercand sa treaca ilegal granitele tarii noastre, in primele sase luni ale anului 2017, o crestere de cinci ori fata de anul trecut.

De asemenea, cifrele Frontex (Agentia Europeana pentru Politia de Frontiera si Garda de Coasta) arata ca o singura persoana a incercat sa intre ilegal in Uniunea Europeana pe Marea Neagra, in tot anul 2016.

Amintim ca numarul imigrantilor care au fost prinsi incercand sa treaca ilegal prin vamile din Arad si Bihor s-a triplat in primele cinci luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv de la 240 de persoane la 716.

In aceste condiiti, ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a spus ca Romania s-a oferit sa primeasca aproape 2.000 de refugiati din taberele din Grecia si Italia.

Aceasta crestere a numarului de rute ale imigratilor ilegali este un rezultat al restrictiilor de pe alte rute din Marea Mediterana. Spre exemplu, ruta din estul marii, intre Turcia si Grecia, prin Marea Egee, a fost restrictionata anul trecut ca urmare a acordului UE - Turcia in ce priveste imigrantii.

Apoi, ruta balcanica, folosita de imigrantii ajunsi in Grecia pentru a parcurge Macedonia si Serbia si apoi a intra in spatiul Schengen, prin Ungaria, a fost inchisa dupa ce premierul maghiar Viktor Orban a dispus ridicarea unui gard la granita sudica a tarii cu Serbia.

De asemenea, si ruta de imigranti din Mediterana centrala a fost restrictionata recent, ca urmare a operatiunilor marinei libiene de patrulare a coastelor sale.

In ce priveste Bulgaria, capitanul marinei, Georgi Penev, a spus ca imigratia "se desfasoara in cea mai mare parte prin granita terestra (din Turcia), in acest moment", insa mentioneaza ca, din cauza restrictiilor din Egee, s-ar putea inregistra o crestere si pe ruta din apele teritoriale bulgare ale Marii Negre.

Pe langa incursiunile maritime si terestre in Romania si Bulgaria, Spania, aflata pe ruta din vestul Mediteranei ce vine din Maroc, devine ruta cu cea mai rapida crestere pentru migratia ilegala, refugiatii considerand-o mai sigura decat cea centrala, din Libia.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#ruta imigranti ilegali Marea Neagra Romania, #refugiati Romania ruta Marea Neagra , #Romania