Ziare.com

Romania occidentala. Dubla presiune a Orientului

de Iulian Fota, conferentiar universitar
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 10:52

   

Romania occidentala. Dubla presiune a Orientului
Iulian Fota
Parintii fondatori ai Romaniei, diferitele generatii de intelectuali si oameni politici care au fundamentat ideologic ideea de stat roman modern, intotdeauna au avut ca obiectiv final constructia Romaniei occidentale.

Citeste toate textele scrise de Iulian Fota pentru Ziare.com

Acesta este perenul nostru proiect de tara, dar care, din pacate, pana acum, pe fiecare etapa, din cauza vicisitudinilor istoriei, a fost doar partial indeplinit.

Occidentalizarea Romaniei a constituit cea mai rapida si durabila cale de modernizare a tarii, dar si de afirmare internationala.

Cand Vasile Alecsandri elogia apartenenta noastra la ginta latina, el voia sa scoata in evidenta europenitatea noastra, asemanarea noastra cu francezii, italienii, spaniolii sau portughezii, cu nimic mai prejos decat germanii sau englezii. Reconfirma justetea tezei scolii transilvanene si a cronicarilor moldoveni ca de la "Rim ne tragem".

Afirmandu-ne latinitatea, nu numai ca ne construiam baza ideologica a viitorului stat roman modern, dar reafirmam si unitatea etnica a poporului roman din toate provinciile romanesti.

Cand Kogalniceanu vorbea despre independenta Principatelor Romane, el vedea in afirmarea ei o cale de consolidare a unui stat tanar, dar de "necesitate europeana". Romanii de la sud de Carpati aveau si obligatia de a tine pasul cu modernizarea Transilvaniei, singura provincie romaneasca nascuta ca entitate europeana, prin prisma integrarii in imperiile central-europene, ea evoluand natural spre modernitate.

La sud de Carpati modernitatea si occidentalizarea s-au dezvoltat prin optiune politica, prin vointa elitelor si sprijin popular. Dupa cateva sute de ani de influenta otomana si orientala, in Valahia si Moldova romanii traiau precum otomanii, Constantinopolul si nu Parisul sau Berlinul fiind metropola unde boierii isi faceau veacul. Principatele erau orientalizate in mare masura.

Este suficient sa citesti cartea lui Pompiliu Eliade, "Influenta franceza asupra spiritului public in Romania", ca sa intelegi ca la inceput de secol 19 eram doar niste orientali din sud-estul continentului european.

Mai rau, eram niste inapoiati pentru ca, asa cum sarcastic remarca Alecu Russo, "salvarii, slobozenia miscarii, calpacile si sislicele ingreuiau capul, de aceea ramasesem in urma civilizatiei".

Un lant de evenimente remarcabile, de decizii politice foarte inteligente si de sacrificii au transformat doua principate puternic orientalizate intr-un stat modern, europenizat, occidental. Fie ca ne raportam la 1848, conectarea la marile idei europene, la 1859, Unirea Principatelor sau 1877, declararea Independentei nationale, toate aceste momente se constituie in repere ale unui program de constructie a Romaniei occidentale.

Caderea comunismului in decembrie 1989 ne-a oferit o sansa similara celei pe care au avut-o pasoptistii la 1848, de reluare a adevaratului proiect de tara - constructia Romaniei occidentale.

Cu ezitari si multe deraieri, trecand printr-o formula sovietica de democratie (1990-1992) si una local-traditionala (1992-1996), incepand cu 1997 ne angajam totusi in constructia unei Romanii occidentale.

Ulterior, procesul avea sa fie accelerat prin aderarea la NATO si UE. Pentru cativa ani, am avut conditii optime pentru a ne indeplini acest obiectiv national, cei mai buni aliati, fonduri europene, multa asistenta tehnica si nu in cele din urma bunavointa comunitatii internationale.

Din pacate, incepand cu 2008 asistam la o deteriorare serioasa, in trepte, a ordinii internationale. Prin analogie cu codul culorilor din metereologie, intre 2008 si 2014 am avut cod galben de instabilitate geopolitica.

Din pacate, procesul de deteriorare s-a accentuat si incepand cu 2014, din cauza anexarii ilegale a Crimeii de catre Rusia si a razboiului pe care aceasta l-a initiat impotriva Ucrainei, putem considera ca ne aflam in cod portocaliu de instabilitate geopolitica. Argumentele in favoarea acestei teorii au fost prezentate intr-un articol anterior, publicat de Ziare.com.

Actuala situatie internationala complicata genereaza si principala responsabilitate a politicienilor romani, respectiv traversarea cu bine de catre tara a acestei periculoase etape.

Iar daca ar fi sa definesc ce inseamna cu bine, dincolo de integritatea teritoriala, as spune ca bine inseamna si traversarea acestei perioade fara diluarea sau chiar mai rau distrugerea singurului obiectiv important de tara pe care-l putem avea, respectiv construirea Romaniei occidentale.

Aderarea la NATO si UE nu au fost scopuri in sine, ci modalitati de revenire in lumea onorabila a Occidentului, pe care noi am pierdut-o intre 1945-1947 sau, mai corect spus, de care am fost rupti, prin ocuparea Romaniei de catre Armata Rosie si instalarea regimului comunist.

Acesta este de altfel si mesajul mare pe care l-a adus la Bucuresti Summitul NATO din 2008. Occidentul reconfirma revenirea Romaniei in marea familie occidentala, mai ales ca in 2007 Romania aderase si la UE.

NATO si UE au fost si sunt si modalitati de garantare a securitatii nationale, cele mai bune din istoria moderna a statului roman sau de dezvoltare a tarii, de recuperare a decalajului de dezvoltare, de nivel de trai dintre noi si Europa de Vest.

De aceea, in baza ideii de solidaritate, primim miliarde de euro anual. In felul acesta, ca latini, ca urmasi ai Romei angajati pe "calea europeana", ne tinem de neamuri, impreuna cu ei avand sansa de a reconstrui Romania occidentala, obiectivul nostru de tara.

Din pacate, pericolul deturnarii Romaniei de la indeplinirea obiectivului sau creste, din cauza dublei presiuni pe care Orientul o exercita asupra noastra, fie prin intermediul hanatului de Moscova, fie prin presiunea sud-estica a refugiatilor din marele Orient Mijlociu sau a islamistilor militanti si radicali.

Prima presiune este a Moscovei si a elitei politice ce controleaza resursele de putere ale Rusiei, conducandu-si tara ca si cum ar fi un hanat si nu o democratie moderna. Formula de hanat a fost propusa de revista The Economist si cred ca reflecta cel mai bine comportamentul actual al elitei ruse.

De altfel, sa nu uitam ca si regimul lui Nicolae Ceausescu, pentru maniera totalitara in care s-a comportant in anii '80, a fost caracterizat de unii autori drept "sultanat".

Deci pentru noi romanii nu ar trebui sa fie atat de greu sa intelegem ce inseamna "hanatul de Moscova" si care este pericolul reprezentat de el. Care este in primul rand unul ideologic.

Rusia a pedepsit Georgia si Ucraina, inclusiv prin razboi, in primul rand, pentru o optiune ideologica, pentru indrazneala de a dezvolta o solutie alternativa la principiile hanatului, respectiv "tupeul" de a incerca si ele "calea europeana".

In aceasta logica Romania este deja vinovata, angajandu-se pe aceeasi cale, "indraznind" sa se reoccidentalizeze.

Ca sa nu mai amintim faptul ca, in lipsa ei de modestie, Romania incearca sa ajute si alte tari sa intre pe "calea europeana", amintind aici in primul rand Republica Moldova. Este suficient sa citesti editorialele si analizele Vocii Rusiei din anii 2012 si 2013 ca sa intelegi ca ce ii deranjeaza cel mai tare pe rusi nu este prezenta militara a NATO, ci racordarea la ideologia superioara a Occidentului. Occidentalizarea Romaniei.

Cealalta presiune a Orientului este exercitata prin intermediului mega-valului de refugiati sau a islamismului militant, radical, pe care deocamdata il vedem manifestandu-se mai ales in Levant si nordul Africii. Aceasta amenintare nu este una directa, ci indirecta, fiind importanta mai degraba prin prisma efectelor pe care le poate avea asupra unor politici europene importante pentru noi, libera circulatie a persoanelor de exemplu, sau prin perturbatiile regionale, afectand inclusiv comertul bilateral al Romaniei cu statele din zona.

Aceasta dubla presiune a Orientului combinata nefericit cu vulnerabilitatile noastre, generate de post-comunism si tranzitie, pot dilua semnificativ sau chiar anula sansele de constructie a Romaniei occidentale.

Iar printre vulnerabilitati putem numara inclusiv concetateni de-ai nostri, care, din lacomie si prostie, mineaza, chiar dinamiteaza "calea europeana", devenind aliati nefericiti ai Orientului.

Iulian Fota este fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15240 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania intre doua ideologii! Ideologia rusa-"nu vrem tara

occidentala la granitza" si ideologia americana-"vrem sa controlam resursele naturale ale tuturor"!
Indiscutabil Romania a ales onorabilitatea occidentala!

 

gresesti:...

...Romania a ramas si este o tzeara sub cizma muskala deloc occidentala cu mentalitate balcano-otomana a la turca-bre bacsisu' unde mi-e....

ce-am fost unde am ajuns?

din pasalac turcesc am reusit sa scapam cu razboiul de independenta la 1877 acum cu cota de refugiati dubiosi ne facem ca nu vedem, vasalitatea impune fara drept de veto.

 

de prostie si lacomie...

..dau dovada cei care ignora vointa poporului. Si de tradare (multi politicieni). Daca 80% din romani nu vor imigranti musulmani, ei sunt "aliati nefericiti ai Orientului"? Romanii, oamenii, fiinte individuale, pot fi foarte inteligenti sau cumplit de prosti, dar dupa secole de vicisitudini si 50 ani de comunism, mai au instinctul de autoaparare inca treaz! Occidentalii (si ma refer la oameni) sunt inca adormiti de prea mult trai bun, pasnic, si fara griji, dar incet-incet se vor trezi si ei! Sau cel putin asa sper... ca se vor trezi cat inca exita o Europa in care sa ne integram si noi!

Calea europeana o dau popoarele europene, nu politicienii corupti, care lucreaza pentru alte interese!

 

Dle. Fota, apreciez foarte mult punerea in perspectiva istorica a

evolutiei Romaniei, de la un stat feudal catre un stat occidental. Ati reamintit toate numele istorice cae au construit tara pina la 1848 si care deschideau Romaniei drumul natural pe care ar fi trebuit sa se afle inca de atunci.

In ciuda faptului ca am promis ca nu voi comenta nimic pe aceasta parte de forum cenzurata de vointa unui webmaster oarecare, o fac acum pentru calitatea articolului dvs. Cine nu isi cunoaste istoria, nu va avea nici viitor.

Am sansa unei duble apartenente nationale, ceea ce mi-a permis sa consider cu sinceritate evolutia paralela, istorica si politica a doua popoare europene. Constat cu tristete ca romanii au ratat citeva sanse istorice extraordinare, ceea ce i-a trimis, pentru aproape un secol, sub influenta destructuranta din est si orient.

Nu pot da vina pe faptul ca Romania a fost vanduta rusilor ca un vulgar bulgare de pamant, fara suflet si istorie, de catre marile puteri occidentale! Aceasta este rezultatnta optiunilor gresite si rateurilor istorice pe care le descrieti.

Romanii au astazi a doua sansa de a isi rectifica parcursul, de a isi afirma europenitatea si occidentalitatea revendicata de catre pasoptisti. Din pacate, am senzatia ca va trece iarasi pe linga trenul occidental, ca va ramane in gara, cu ochii catre Apusul de Soare. Si asta nu imi place deloc. Dar absolut deloc!

 

"hanatul de Moscova" , buna de tot! Vine de minune...

...cu caracterizarea mea ca neo-mongoli!

 

parintzii fondatori aka 'faunding fathers'...

suntem pe drumul bun avem si noi parintzi fondatori ca america. terminatzi baa cu copiatul , venitzi cu ceva original , romanesc sau nu va mai duce mintea de loc.

 

kkorekkt !

ce ne trebuie un Balcescu, Kogalniceanu, Alecsandri, Heliade si Ion Bratianu. mai bine sa ramanem la cei mai iubiti copchii ai neamului rumanesc niciolaie cizmarica fiu si leantza sa fica. sa nu vorbesc de nasii nea ghitza si tzatza teohari care ne-au scapat de toti talhari....

domnul Fota are perfecta dreptate in cele afirmate aici.

as dori sa adaug faptul ca Romania, asa cum este ea astazi, a avut doua evolutii total opuse:
-una de jos in sus cu sprijinul unui guvern eficient si corect tipic european- vezi cazul Transilvaniei, Banatului si Bucovinei.
-una de sus in jos sub controlul unui guvern habarnamist, corupt si ineficient care a facut legi care nu le-a aplicat si a creat o numeroasa birocratie p.r.o.s.t. platita si ineficienta, corupta de sus si pana jos.
adevarul afirmatiilor mele se poate vedea pana in zilele noastre, la aproape 100 de ani de la nasterea Romaniei Mari: priviti cum arata si cum prospera fostele provincii austro-ungare si cum arata si prospera fostele provincii otomano-muskale.

 

si concluzia este:....

...Romania este o "forma fara fond": forma occidentala fara fond occidental.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor