Romania se pregateste pentru valul de imigranti: Paza intarita la granita

Joi, 27 August 2015, ora 16:10
4988 citiri
Romania se pregateste pentru valul de imigranti: Paza intarita la granita

Romania va spori paza la frontiera cu Serbia, intr-un efort de a se pregati pentru un eventual aflux de refugiati, care au venit cu miile in tarile din zona Balcanilor in ultimele zile, a anuntat joi vicepremierul Gabriel Oprea.

Asadar, paza va fi suplimentata cu echipaje si echipamente de-a lungul celor aproxiamtiv 550 de kilometri de granita, a informat ministrul de Interne intr-o conferinta de presa organizata dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.

Comitet National pentru Situatii de Urgenta, convocat pe tema imigrantilor

Oprea a precizat ca presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au fost informati cu privire la masurile luate in contextul fenomenului migrantional.

"Europa se confrunta in acest moment cu o criza a imigrantiei fara precedent, generata de persoanele aflate in nevoie de protectie internationala, majoritatea provenind din nordul Africii si Orientul Mijlociu, care se indreapta in special spre state din spatiul Schengen. La nivel regional aceasta situatie a creat o presiune migrationista deosebita in zona sudica si sud-estica a Uniunii, mai ales in Italia si Grecia, iar ulterior, a afectat state de tranzit precum Bulgaria, Ungaria, Austria si tari de destinatie ca Germania, Franta si Suedia", a mentionat Gabriel Oprea.

Romania nu resimte deocamdata criza

Vicepremierul a subliniat ca institutiile din domeniul securitatii nationale au monitorizat in permanenta situatia din regiune si au informat periodic factorii decidenti. Oprea a subliniat ca Romania nu a fost deocamdata afectata de criza imigrantrilor clandestini.

Va patrunde Statul Islamic in Romania odata cu imigrantii? "Nu suntem scutiti de un atac sangeros la noi in tara"

"Conform datelor consolidate la nivel national se poate concluziona ca, in prezent, Romania nu resimte o presiune migrationista crescuta ca urmare a accentuarii fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest. Atat din punct de vedere al incercarilor de trecere frauduloasa a frontierei, cat si al numarului solicitarilor de azil, situatia inregistrata in prezent se mentine la parametrii de anul trecut, nefiind semnalate cresteri semnificative ale acestor indicatori.

Cu toate acestea, am cerut tuturor membrilor Comitetului National pentru Situatii de Urgenta sa avem o atitudine responsabila si sa actionam in mod preventiv pentru limitarea oricaror riscuri la adresa securitatii nationale", a aratat Oprea.

Drept urmare, ministrul de Interne a spus ca s-a decis intarirea masurilor de securitate la frontiera tarii noastre cu Serbia.

"Am decis sa intarim masurile de securitate la frontiera cu Serbia pentru a evita riscurile pe care le-ar reprezenta atragerea Romaniei in fluxul migrational. Romania securizeaza 2.070 de kilometrim la frontiera externa a Uniunii Europene, dintre care un sfert la granita cu Serbia.

Pe aceasta zona de frontiera vom intensifica masurile de securitate. Avem in vedere intensificarea cooperarii intre autoritatile nationale de aplicare a legii, cresterea capacitatii operative la frontiera cu Serbia, suplimentarea cu aparatura cu observatie fixa si mobila pe timp de zi si de noapte (...) ", a declarat Gabriel Oprea.

Centru pentru mii de refugiati la Targoviste? "Ar fi o tragedie. Maine poti sa spui ca pica o bomba atomica"

Vicepremierul a mentionat ca se analizeaza si "oportunitatea dezvoltarii preventive a infrastructurii necesare pentru cresterea capacitatii de primire a unui numar de imigranti", adaugand ca la nivel national exista in acest moment sase centre de cazare cu o capacitate de 1.500 de locuri, cu o rata de ocupare de aproximativ 20%.

Citeste si:
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Fostul președinte PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, despre dorinţa PSD de a se introduce o cotă progresivă, că Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, şi ceea ce...
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL nu este dispus să renunţe la cota unică de impozitare şi consideră că partidul este pus în dificultate de faptul că PSD a adus...