Romania si Bulgaria, prinse intre doua crize - analiza Stratfor

Marti, 10 Mai 2016, ora 10:43
8260 citiri
Romania si Bulgaria, prinse intre doua crize - analiza Stratfor
Foto: Ziare.com

Bulgaria si Romania vor deveni "tot mai implicate" in doua dintre cele mai proeminente crize ale Europei si ale acestei parti de lume.

Potrivit predictiilor analistilor Stratfor, cele doua tari vecine, aflate la granita estica a NATO si a UE, vor fi astfel prinse intre doua crize - disputa Occidentului cu Rusia pe tema Ucrainei, respectiv criza imigrantilor dintre Europa si Turcia, noteaza Focus.

Predictii Stratfor pentru urmatorii ani: Ce teritorii va cauta sa recupereze Romania si in ce coalitie va fi

Romania in urmatorii 10 ani - cu cine se va alia si cum va pierde Rusia din putere

In acest context, Bucurestiul si Sofia sunt fortate sa-si sustina interesul, insa, asemenea altor momente din trecut, mai degraba vor reactiona fata de aceste situatii decat sa modeleze rezultatele, mai transmite institutul de analize, notand ca cele doua tari "sunt inca o data prinse in mijlocul conflictelor si crizelor dintre puterile vecine mai mari".

In analiza publicata luni, Stratfor subliniaza ca, in timp ce Romania si Bulgaria, care au aderat la NATO in 2004, vor continua sa accepte intarirea prezentei militare a Aliantei pe flancul sau estic, "Sofia isi va mentine legaturile cu Moscova", datorita legaturilor culturale si istorice.

In schimb, criza refugiatilor va incurca eforturile ambelor tari de a adera la spatiul Schengen, din cauza "nationalismului tot mai crescut si a sentimentelor anti-Schengen din Europa".

Fondatorul Stratfor: Sistemul antibalistic din Romania nu poate contracara un atac al Rusiei

"Romania si Bulgaria au o lunga istorie de a fi influentate de tari vecine mai mari, mai puternice. Situate in coltul sud-estic al Europei, in regiunea balcanica, Romania a fost odata dominata de Imperiul Austro-Ungar, in timp ce Bulgaria a fost condusa de otomani.

In timpul Razboiului Rece, ambele tari au fost absorbite ca state satelit de Uniunea Sovietica, Moscova modeland intr-o mare masura politicile lor externe si de aparare. Cand URSS s-a prabusit, Romania si Bulgaria au adoptat o cale prooccidentala, aderand la UE si la NATO", se mai arata in analiza.

"In fruntea provocarilor economice si politice de pe urma crizei se afla un mare val de solicitanti de azil care a lovit Europa, agravand diviziunile care ameninta sa fragmenteze blocul european si sa reduca securitatea pe care acesta o furnizeaza. Mai mult de un milion de imigranti au ajuns doar in 2015 pe continent, in mare parte fugind din zonele de razboi din Siria, Irak si Afganistan.

Insa criza nu a afectat cu adevarat Romania si Bulgaria, niciuna dintre tari nefiind pe ruta principala de migratie, care trece prin Turcia, Grecia si Balcanii de Vest, catre Austria, Germania si Europa de Nord. Romania si Bulgaria au primit refugiati sub programul UE de relocare, insa numarul a fost neglijabil", explica analiza Stratfor.

Cele doua mari provocari ale Romaniei, in viziunea Stratfor (Video)

Totusi, refugiatii s-ar putea reorienta sa treaca prin Romania si Bulgaria, daca rutele migratiei se vor schimba sau, mai important, daca acordul UE cu Turcia privind refugiatii se va prabusi.

In luna martie, Macedonia si-a inchis granita cu Grecia, creand astfel posibilitatea ca refugiatii sa fie deviati catre vest prin Italia sau pe ruta estica, aceasta incluzand Bulgaria si Romania.

Intr-o asemenea situatie, noteaza Stratfor, este posibil ca Bulgaria sa fie mai sensibila la fluxul de refugiati decat Romania, din cauza sensibilitatilor etnice si religioase mai mari, in aceasta tara existand o minoritate etnica turca importanta. Premierul Boiko Borisov se opune posibilitatii ca tara sa devina o "ruta alternativa" pentru imigranti.

Stratfor, despre problemele politice din Romania, teama de Rusia si posibilul lider din regiune

In ce priveste conflictul din Ucraina si punctul in care au ajuns relatiile dintre Rusia si Occident, acesta influenteaza de asemenea Romania si Bulgaria, subliniaza Stratfor, adaugand ca in ambele tari exista ingrijorari cu privire la activitatile rusesti din apropierea Ucrainei si la potentialul conflictului de a se "revarsa" peste granite.

In plus, Romania si Bulgaria au devenit o parte importanta a exercitiilor militare sporite si a desfasurarilor de arme de catre NATO si armata SUA in Europa de Est.

Militarii romani, exercitiu comun cu cei americani - cand si unde va avea loc

Spre deosebire de Bulgaria, insa, Romania "are un conflict politic direct cu Rusia in Moldova, unde cele doua tari concureaza pentru influenta. Bulgaria nu are asemenea zone contestate cu Rusia".

"In plus, dependenta totala a Bulgariei de energia ruseasca reduce de asemenea spatiul Sofiei pentru manevre politice, in timp ce Romania isi obtine o parte din gazele naturale si din petrol de pe teritoriul sau si se bazeaza mult mai putin pe exporturile rusesti. Nu in ultimul rand, oligarhii bulgari si anumiti politicieni au in general legaturi mai apropiate cu Rusia decat au omologii lor romani", se mai arata in analiza Stratfor.

#Stratfor criza Romania Bulgaria, #criza refugiati Romania, #criza Ucraina Romania, #conflict Ucraina Stratfor, #Stratfor criza refugiati , #Romania