Ungaria incearca sa aplice legea europeana. Tensiunile cu Romania trebuie rezolvate cu discutii Interviu

Autor: Dana Cotoara - corespondent Ziare.com la Bruxelles
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 17:00
5003 citiri
Ungaria incearca sa aplice legea europeana. Tensiunile cu Romania trebuie rezolvate cu discutii Interviu
Foto: Facebook/Marian-Jean Marinescu

Europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte al grupului PPE, a explicat de ce tensiunile romano-ungare pe tema gardului anti-imigranti nu sunt potrivite si insista pentru gasirea unei solutii comune la aceasta criza.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Marinescu explica si hibele schemei de redistribuire a imigrantilor in statele membre UE, precum si de ce s-a ajuns in aceasta situatie.

Tensiunile diplomatice dintre Romania si Ungaria cresc. Zilnic sunt luari de pozitie din partea romana, apoi replica de la Budapesta sau invers. Care sa fie solutia pentru a calma ambele tabere?

Cred ca tensiunile diplomatice dintre Romania si Ungaria exista din cauza unor declaratii ale unor politicieni, declaratii care dupa parerea mea nu sunt la locul lor. Declaratiile primului ministru roman nu sunt in ordine, pe de alta parte, ce intentioneaza Ungaria sa faca, sa construiasca un gard, nu este corect. Insa lucrurile acestea se rezolva altfel. Cu diplomatie, cu discutii. In astfel de situatii de criza trebuie intotdeauna sa fii echilibrat si sa gasesti solutia optima.

Armata din Ungaria a inceput masuratorile pentru gardul de la granita cu Romania

Nu cred ca un gard la granita dintre Romania si Ungaria rezolva problema. Insist pentru gasirea unei cai comune. Care este scopul celor doua parti? Sa nu se treaca ilegal granita dintre cele doua state de catre persoane care nu au dreptul sa intre pe teritoriul Uniunii Europene decat in anumite conditii. Trebuie sa gasim impreuna o solutie.

Ce se intampla in sanul PPE? Sunteti vicepresedinte de grup politic, partidul de guvernamant din Ungaria este afiliat grupului dvs, in delegatia Romaniei exista reprezentanti ai minoritatii maghiare. Ati discutat subiectul?

Cei care cred eu ca trebuie sa discute si sa rezolve aceasta problema sunt autoritatile celor doua state competente sa faca acest lucru. In PPE construirea gardului nu este privita pozitiv absolut deloc.

MAE ungar, atac la adresa lui Victor Ponta: Sa inceteze minciunile la adresa Ungariei

Cum vedeti noile masuri luate de Ungaria pentru a limita accesul imigrantilor pe teritoriul sau? Au fost episoade violente la granita ungaro-sarba, scene dramatice, reactii mai degraba ezitante ale Bruxelles-ului.

Din pacate, Ungaria nu a reusit sa rezolve pana la urma o situatie exceptionala. Ungaria are o frontiera externa Schengen si conform Tratatului trebuie s-o apere. Normal cei care intra prin aceasta frontiera trebuie opriti, filtrati, chestionati, vazut care dintre ei au dreptul sa aplice pentru azil si dupa aceea sa intre, sa spunem, intr-o tabara pana cand se decide daca li se da azil sau nu. Ceilalti trebuie returnati. Asa este legislatia europeana.

Insa, din cauza numarului foarte mare de persoane, nu au putut sa procedeze in conformitate cu legea europeana si atunci s-a ajuns la aceasta situatie. E greu de apreciat. Dupa mine, in momentul acesta ca si scop, Ungaria incearca sa aplice legea europeana. Mijloacele insa sunt un alt subiect. Ar trebui sa gaseasca o alta solutie, dar e usor sa spui ar trebui, pentru ca persoanele implicate sa nu aiba de suferit.

Ungaria, fortareata Europei: Ridica inca un gard la granita - avertizare pentru romani de la MAE

Schema Juncker de redistribuire a celor 120 de mii de refugiati care se afla pe teritoriul Uniunii Europene naste controverse mari. Este justa aceasta distributie?

Solidaritatea este un lucru normal. Ar trebui sa se ajunga la o distributie corecta. Din pacate, statele europene nu prea vor acest lucru. Nu poti lasa unul, doua, trei state sa suporte aceasta presiune. Nu vreau sa ne intoarcem sa vedem de ce s-a ajuns aici. Pana la urma, granitele Greciei, Italiei sunt extrem de penetrabile. Si vorbind de sefii de stat si de guvern, pentru ca deciziile se iau in Consiliul European, n-au facut nimic pentru a stopa trecerea Mediteranei. In primul rand, pentru a salva vieti omenesti. Apoi, n-au facut nimic pentru a opri conflictul din Siria.

Dar este tarziu acum, trebuie sa suportam consecintele. Nu prea exista alte solutii. Ii primesti, le gasesti un loc de munca pentru a-si putea castiga singuri existenta, ori le dai un ajutor social, ori intra intr-o tabara.

Criza imigrantilor: Doua mari tari UE cer mecanism permanent de cote obligatorii

Toate aceste lucruri nu se pot face decat cu eforturi considerabile si sa nu uitam ca somajul este foarte mare in Europa, locuri de munca se gasesc foarte greu. Cotele sunt stabilite pe niste criterii care, bineintele, ca orice fel de set de criterii, pot fi discutate. Procedura insa nu va putea fi facuta, din punctul meu de vedere, niciodata. Pentru ca, in primul rand, se spune ca se distribuie persoane care au aplicat in Italia, Grecia sau Ungaria. Eu nu stiu cati dintre cei despre care se vorbeste au aplicat pentru azil.

Probabil ca foarte putini, o treime din cei care au intrat pe teritoriul Uniunii Europene.

Exact. Acest lucru inseamna ca nu sunt inregistrati si nu stiu cum se va face alegerea acestor persoane. Trebuie sa vrea sa mearga in tara in care vor fi redistribuiti, nu vorbim aici doar de Romania. Pentru ca altfel vor fi probleme si mai mari daca vor incepe sa migreze din locul in care au fost trimisi. Iar procedura spune ca, in momentul in care pleaca, statul de destinatie este obligat sa-l trimita inapoi.

Iohannis, sefului Comisiei Europene: Romania e solidara cu UE, dar fara cote obligatorii

Aceasta decizie va crea mari probleme din punctul meu de vedere. Perioada a fost extrem de scurta, noi in Parlament nu am avut timp fizic sa depunem amendamente, probabil Consiliul va modifica aceasta schema pentru a o face fezabila, pentru ca asa cum e ea prezentata acum de Comisie pur si simplu nu este aplicabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Marian Jean Marinescu imigranti, #Ungaria Romania tensiuni gard granita, #Ungaria criza imigranti , #Romania