Unul dintre cei mai mari istorici romani in viata critica reactiile negative si egoiste in criza refugiatilor

Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 14:59
4856 citiri
Unul dintre cei mai mari istorici romani in viata critica reactiile negative si egoiste in criza refugiatilor
Foto: Hepta.ro

Constantin Balaceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Romane, este de parere ca reactiile europene in contextul crizei refugiatilor sunt "negative", conotatii "emotionale" si consideratii "mai egoiste", adaugand ca problema imigrantilor este "putintel exagerata" in tara noastra.

"In primul rand, aceasta chestiune a imigrantilor este o realitate sociala, o realitate istorica ce impune o anumita gestionare a ei, gestionare care este foarte dificila, din motive politice, economice si emotionale.

(...) Pe de o parte, intervine imperativul solidaritatii umane. Cred ca asta este elementul fundamental care este pus inainte in momentul de fata, trebuie sa ajutam niste oameni care se gasesc intr-o situatie foarte dificila, din punct de vedere al propriei lor supravietuiri.

Dar, dupa aceea, sunt consideratii de ordin hai sa spunem mai personale, mai egoiste, in care populatiile vad acest lucru ca o invadare a unei noi maini de lucru, o invadare a unui strain. Amandoua au conotatii emotionale si din aceasta cauza exista si acea reactie negativa.

In plus, se mai adauga un element absolut conjunctural, teama ca printre acesti emigranti se vor strecura si elemente care apartin fundamentalismului islamic, care este destul de agresiv", a spus istoricul la RFI Romania.

Gabriel Oprea merge la JAI: Vom respinge cotele obligatorii de refugiati cu modestie, dar si cu demnitate

Comisia Europeana, gata sa renunte la cotele obligatorii de refugiati - procedura de urgenta in PE

De asemenea, acesta a fost intrebat ce ar trebui sa faca Romania, in aceasta situatie.

"Cred ca Romania nu este foarte-foarte implicata, fiindca numarul este destul de redus, iar ei insisi nu vor sa ramana in Romania, nu sunt atrasi sa ramana in Romania. Asa ca problema este dupa parerea mea putintel exagerata in tara noastra, dar este speculata de clasa politica pentru jocurile electorale, fiindca se apropie un an electoral", a mai precizat Constantin Balaceanu-Stolnici.

Iohannis, sefului Comisiei Europene: Romania e solidara cu UE, dar fara cote obligatorii

Nu in ultimul rand, la observatia referitoare la numarul de peste 6.000 de imigranti pe care Romania ar urma sa ii primeasca, din cota obligatorie impusa de UE, istoricul a precizat: "Nu! La 18-20 de milioane de oameni...".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Constantin Balaceanu Stolnici imigranti, #Constantin Balaceanu Stolnici refugiati, #criza refugiati, #criza imigranti , #Romania