Ziua in care Romania intra oficial in ecuatia migratiei - ce beneficii au la noi refugiatii

Joi, 03 Martie 2016, ora 18:22
6163 citiri
Ziua in care Romania intra oficial in ecuatia migratiei - ce beneficii au la noi refugiatii

Primii refugiati repartizati Romaniei au ajuns joi in Romania, fiind asteptati la Galati. In tara noastra ar urma sa vina peste 6.300 de refugiati, in timp ce in cele sase centre regionale de cazare sunt 950 de locuri, iar autoritatile incearca sa amenajeze noi spatii.

Refugiatii pot beneficia, la cerere, de hrana in limita sumei de 10 lei pe zi, de imbracaminte in limita a 67 de lei in sezonul de vara si 100 de lei in sezonul iarna, scrie News.ro.

De asemenea, statul acopera si cheltuieli cu transportul local, "serviciile culturale, presa, servicii de reparatii si intretinere" si cheltuieli cu produse de igiena personala in limita a 6 lei pe zi.

Conform cifrelor propuse de Comisia Europeana, Romania ar urma sa primeasca in total 6.351 de refugiati - 1.705 printr-un prim mecanism aprobat in iulie 2015 la Bruxelles si restul prin mecanismul aprobat in luna septembrie de ministrii de Interne ai statelor UE, la Consiliul extraordinar JAI.

Comisia Europeana a anuntat cati refugiati vrea sa trimita in Romania (Video)

Astfel, in primul an, Romania ar urma sa primeasca 2.475 de refugiati, care se adauga celor 1.705 conveniti deja prin primul mecanism. In al doilea an, conform cotelor convenite, care insa pot fi modificate, Romaniei i-ar mai ramane de primit 2.171 refugiati.

In Romania exista centre regionale de cazare si proceduri pentru azil in Bucuresti, Timisoara, Giurgiu, Radauti, Galati si Maramures. Impreuna, cele sase centre au 950 de locuri, iar aproape 100 sunt deja ocupate.

Primii 15 migranti repartizati Romaniei, conform cotelor de relocare stabilite la nivelul Uniunii Europene, au sosit joi la Bucuresti, cu o aeronava din Grecia, iar apoi vor fi dusi cu un microbuz la Galati si cazati la Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil.

Primii refugiati au ajuns in Romania - de unde vin si in ce oras vor fi dusi

De asemenea, alti 160 de refugiati vor fi imbarcati din Italia si 135 din Grecia, insa deocamdata nu se stie cand vor ajunge acestia in Romania. Si numarul lor ar putea varia in functie de deciziile luate de autoritatile din aceste tari.

In prezent, se astepta documentele de la autoritatile din Italia, astfel incat sa fie analizate dosarele pentru evitarea unor riscuri inainte de sosirea refugiatilor, au declarat pentru News.ro reprezentanti ai Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI).

Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Galati, unde vor fi cazati primii refugiati, are o capacitate de 250 de locuri, care se poate suplimenta, intr-o prima etapa, cu aproximativ 50 de locuri, potrivit datelor comunicate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Imigrari.

Aici se pot asigura intre patru si zece locuri intr-o camera. De asemenea, in centru sunt puse la dispozitia solicitantilor de azil bucatarii utilate cu masini de gatit si frigidere, grupuri sanitare, o camera de joaca pentru copii, o camera de rugaciune si o sala dotata cu calculatoare si acces la Internet.

Exista si o sala de sport moderna, dotata cu aparatura specifica - bicicleta, pista de alergat, aparat de forta, o masa pentru tenis de masa, aparate multifunctionale, dar si terenuri de fotbal, tenis de camp si baschet. Regimul cazarii in centru este unul deschis, solicitantii avand obligatia sa respecte regulamentul de ordine interioara.

Alte trei centre de azil urmeaza sa fie infiintate in Romania, astfel ca sunt evaluate cateva zeci de spatii in acest moment ca sa se stabileasca daca indeplinesc criteriile pentru transformarea in centre de azil.

Inspectoratul General pentru Imigrari a propus deja Ministerului Afacerilor Interne ca trei foste unitati ale Jandarmeriei sa fie preluate de IGI si transformate in centre pentru primirea refugiatilor, insa MAI a respins propunerile pentru ca nu existau conditiile necesare infiintarii centrelor de azil.

Ce beneficii au refugiatii care ajung in Romania

Strainii aflati intr-o forma de protectie oferita de statul roman au acces la piata fortei de munca dupa trei luni de la sosirea in tara, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.

Conform IGI, statul asigura asistenta medicala primara si de urgenta, precum si asistenta medicala si tratament gratuit in cazuri de boli acute sau cronice. De asemenea, exista si conditii speciale pentru copii.

Ei participa la cursurile de limba romana pe durata unui an scolar, iar apoi sunt inscrisi in sistemul de invatamant obligatoriu in aceleasi conditii ca si elevii romani. Pentru asigurarea participarii la cursuri, IGI acorda pachete cu rechizite.

Minorii merg gratuit la activitati de adaptare culturala si pot beneficia oridecateori este nevoie de consiliere si asistenta psihologica.

"Obiectivul general al politicilor privind integrarea este acela de a ajuta beneficiarii unei forme de protectie sa se autosustina, sa devina independenti fata de asistenta oferita de stat sau de organizatiile neguvernamentale si sa participe activ in societatea romaneasca din punct de vedere economic, social si cultural", au declarat pentru News.ro oficialii IGI.

Se asteapta schimbarea rutelor migratorii

Intensificarea masurilor pe care le iau autoritatile maghiare la frontiera fac ca rutele migratiei sa se modifice. Autoritatile din Romania estimeaza ca ar putea ca si tara noastra sa fie inclusa pe harta rutelor migratorii in special la frontiera cu Bulgaria, cat si la frontiera cu Serbia.

O noua ruta a refugiatilor prin Romania - avertisment de la cel mai inalt nivel (Video)

O alta vulnerabilitate ar putea fi Marea Neagra, insa, din Turcia, de unde ar putea veni migrantii pe mare, distanta este semnificativa, iar barcile mici nu vor putea naviga decat in zonele costiere si cu riscuri destul de mari.

Politia de Frontiera a inregistrat anul trecut 1.481 de cetateni straini care au incercat sa treaga ilegal frontiera, din care 936 pe sensul de intrare in tara si 545 pe sensul de iesire. Odata cu migrantii au fost identificate si 175 de calauze care sunt cercetate de autoritatile judiciare din Romania.

Cea mai mare parte dintre migrantii identificati de Politia de Frontiera provin din tari ca Siria, Afganistan, Irak, Pakistan si Iran, dupa cum indica bilantul Politiei de Frontiera pe 2015.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...